Tűzvész a Pradóban” – harsogták a HVG cikke szerint a madridi rikkancsok 1891-ben az El Liberal napilap sztoriját, amely hosszan ecsetelte a lángok pusztításának részleteit, a teljes képgyűjtemény elvesztését. Ám aki a cikket olvasva a múzeumhoz rohant, az a tűznek nyomát se találta, az írás ugyanis csak kitaláció volt.

A HVG cikkében lévő részletek ismeretében könnyen meglett az El Liberal két – 1891. november 25-ei illetve 26-ai – cikke. Bár már az első anyag befejezése is utalt a cikk fiktív voltára, a szerző másnapi, Miért égettem el a Festmények Múzeumát? című írásában részletesen is bemutatta motivációját – nevezetesen hogy fel akarta hívni a figyelmet a Prado siralmas állapotára. Kitaláltunk egy kasztrófát, hogy megelőzzük – fogalmazott  cikkében Mariano de Cávia újságíró.

Az épületben egyébként az adott évben már volt két kisebb tűzeset, ami nem csoda annak fényében, hogy az amúgy is lerobbant épület kiállításra nem használt részeiben alkalmazottak laktak, akik ott főztek és tüzeltek. A cikk hatására a kormányzat az elkövetkező hónapokban megtette a szükséges lépéseket a felújításra, többek között lecseréltette az elavult fűtési és világítási rendszert, felújíttatta a kiállítási helyiségeket, a személyzetet kilakoltatta az épületből, és két különálló pavilont húzott fel az elszállásolásukra.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!