Valamikor augusztus közepén Erika felhívta a figyelmem egy blogbejegyzésre, amely a fővárost lázba hozó trágyaszag egyik potenciális magyarázatának járt utána. Cikkében Szele Tamás megírta, hogy a Csongárdi Eszter által jegyzett, több lap által is lehozott bocsánatkérés egy hoax, amelyet szerinte egy ismert médiahacker követett el.

A történet röviden: az augusztusi trágyabűz után egy Csongrádi Eszterként bemutatkozó személy közleményben vállalta magára a felelősséget a Budapestet elárasztó bűzért. “A szag forrása az Óbarok-Újbarok-Bodomér közötti földeknél található. Ezen a vonalon kerül kialakításra Magyarország és Európa leghosszabb közforgalmú kerti vasút hálózata mellyel párhuzamosan tangazdaságok, új parkerdő és tanösvények létesülnek. A talaj megfelelő előkészítése érdekében végeztünk vizes bázisú trágyázást egy speciális orosz kompozit trágyával (…)” – írta a magát “az Óbarok kerti vasút hálózat és a hozzá kapcsolódó Felcsút Natura 2020 projekt marketing igazgatójaként bemutató” Csongrádi Eszter.

A közleményt leleplező cikket eltettem magamnak, arra gondolva, hogy majd utánanézek, és jó lesz a havi kvízbe, de végül nem került bele.

Legnagyobb meglepetésemre szeptember elején bekerült viszont abba az Orbán Balázs államtitkár által írt levélbe, amely a szocialista Bangóné Borbély Ildikó bűz okát firtató kérdésére válaszul született:

“A rendelkezésére álló információk alapján a bejelentésekben kifogásolt szaghatás az Óbaroki Kerti Vasút Kft. által Óbarok-Újbarok-Bodomér közötti földeken végzett trágyázási tevékenységéből származott. Mivel Óbarok település Fejér Megyében található, ezért a Pest Megyei Kormányhivatal bevonta a vizsgálatba a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékes munkatársait is, így a két kormányhivatal szakemberei közösen léptek fel a trágyaszag terjedésének megállítása érdekében.”

A választ a hvg.hu szúrta ki először, és a lap újságírója már az arról beszámoló első cikkben kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy valóban ez a – nem is létező – cég lenne a felelős a szagokért. A lap újságírói azért tudtak ilyen gyorsak lenni, mert az ominózus “Csongrádi-levélnek” állítólag már augusztusban – annak első felbukkanásakor – utánajártak, és gyanúsnak találták.

Az újságírók visszakérdezése után a Miniszterelnökség azonnali belső vizsgálatot rendelt el az ügy tisztázására. Orbán Balázs államtitkár a hvg.hu-nak azt írta: amennyiben bebizonyosodik, hogy a Kormányhivatal hibás tájékoztatást adott a Miniszterelnökség felé, annak azonnali személyügyi következményei lesznek.

A hvg.hu munkatársai Óbarokra is leutaztak, ahol a helyi polgármestertől, Mészáros Kartaltól megtudták: augusztus eleji levelében a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója valóban rákérdezett az Óbaroki Kerti vasút Kft.-re, amire válaszul a polgármester állítólag közölte, hogy ilyen cég nem létezik. Ezért is lepődött meg, amikor a vállalat neve újra felbukkant a szeptemberi államtitkári indoklásban.

A tréfa feltételezett elkövetőjeként Szele Tamás már augusztusban az általa “magányos Don Quijoteként” jellemzett Egres Bélát nevezte meg, aki állítólag már több kamu közleménnyel megvezette a sajtót. Az államtitkári válasz után Katus Eszter az Átlátszó.hu-tól elérte Egres Bélát is, aki viszont – állítólag nem először hasonló esetekben – tagadta érintettségét a médiahekkben. “Bármi is merül fel a jövőben a nevemmel vagy a többi említett névvel kapcsolatban, az mind hazugság lesz, szóval ne foglalkozzanak vele” – üzente a férfi, csak hogy még több kérdőjel legyen az amúgy is kacifántos történetben.

Update | Sajtóhírek szerint az ügy végül a Pest Megyei Kormányhivatal “egy vezető munkatársának” elbocsátásával járt.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!