Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Az amerikai energiaügyi miniszter tényleg bedőlt egy szakállas kamuüzenetnek az Instagramon?

IGEN. Rick Perry később az üzenetet törölte, majd egy másik bejegyzésben viccelődött magán.

#2. Tényleg 526 apró, fogszerű képződményt vettek ki egy 7 éves gyerek szájából?

IGEN. Nem teljesen kifejlődött fogakról volt szó, hanem egy szájból kioperált, 200 grammos “csomagról”, amely 526 különálló, 1 mm és 15 mm közötti fogszerű képződményt tartalmazott. Az alábbi linken további részleteket és képeket találtok a műtétről.

#3. A Penny Market Magyarország tényleg 85 ezer forintos kupont osztogatott a 46. évfordulója alkalmából?

NEM. Az áruházlánc közleménye szerint a logójukat jogosulatlanul használták, és a “játékkal” kapcsolatban felmerült károkért nem vállalnak felelősséget.

#4. “Bár 100 millió dollár a vagyonom, mindig metrón utazom, és imádom” – tényleg ezt írta magáról Keanu Reeves a Facebookon?

NEM. Egy újabb Keanu Reeves-vallomás terjed a neten. Ezeket a mondatokat sem a színész mondta, a benne foglaltak azonban – néhány kivétellel – tükrözik a vele történt tragédiákat.

#5. Egy dél-dakotai nő – aki augusztusban hármasikreknek adott életet – tényleg azt állította, hogy nem tudott a terhességéről, és a szülési fájdalmakat vesekő-fájdalomnak gondolta?

IGEN. A terhesség 34. hétében született gyerekek a Blaze, Gypsy és Nikki neveket kapták.

#6. A brazíliai esőerdő tényleg a Föld oxigénkészletének 20 százalékát termeli?

NEM. Amazónia fontos a világ ökoszisztémája számára, de ezek az erdők nem nagyon termelnek plusz oxigént a Földnek. Szakértők szerint ugyanis az esőserdő növényei nagyjából ugyanannyi oxigént fel is emésztenek, mint amennyit termelnek. A témáról – például hogy mi termel még rengeteg oxigént a Földnek, és hogy valójában miért károsak mégis az erdőtüzek – részletesebben ebben az Index-cikkben olvashattok magyarul.

#7. A lengyel Miejsce Odrzańskie településen tényleg közel tíz éve nem született fiúgyerek?

IGEN. Bár a kérdésre a válasz igen, arról, hogy ez miért nem akkora világszenzáció, mint azt a lapok megpróbálják beállítani, itt olvashattok részletesebben.

#8. Tényleg a 2019-es brazíliai esőerdőtüzeket ábrázolja ez a Ronaldo által megosztott fotó?

NEM. A focista által megosztott kép valójában 2013-ban készült, méghozzá Dél-Brazílában.

#9. Valódi-e ez a fotó Donald Trump hajáról?

NEM. Bár a kép alapja egy valós, nagyon hasonló 2018-as AP-fotó, azt manipulátora úgy dolgozta át finoman, hogy Trump haja vékonyabbnak és ritkábbnak látsszon rajta. A Snopes cikkében egymás mellett is látható az eredeti és a manipulált verzió is.

#10. Clintonék tényleg már egy órával azelőtt kiadták közleményüket a kiskorúak megrontásával megvádolt Jeffrey Epstein haláláról, hogy azt a börtönben felfedezték volna?

NEM. Epstein halála körül rengeteg összeesküvés-elmélet felbukkant, ezeket parodizálta ki egy szatirikus oldal ezzel az állítással – amit sokan szintén készpénznek vettek. A szatirikus cikkek komolyan vételéről itt olvashattok egy kutatást.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke