A Facebookot a 2016-os amerikai választások meglepetésszerű eredménye óta nagy nyomás alatt tartják a platformon zajló online dezinformáció miatt, amely egyes vélemények szerint világszerte hozzájárul a tényalapú világnézet visszaszorulásához, a társadalom polarizációjához és a populista erők előretöréséhez.

Bár az egyetlen mumus keresésére irányuló megoldáskeresés csupán leegyszerűsítése napjaink komplex társadalmi folyamatainak, bizonyos felelősséget azért a Facebook üzemeltetői is éreznek. Ezért aztán időről időre próbálnak tenni a dezinformáció visszaszorítására. Például független tényellenőrző partnerekkel fésültetik át a platformot az álhírek helyretétele érdekében, mesterséges intelligencia fejlesztésével próbálnak sértő tartalmak nyomára bukkanni, és rendszeresen törlik az ártó szándékkal létrehozott kamuprofilokat.

Politikusok hazugságai a Facebookon

A témával kapcsolatban nemrégiben Nick Clegg beszélt egy washingtoni rendezvényen. A brit politika világából érkezett Clegg egy teniszből vett hasonlattal arra mutatott rá: a Facebook feladata a pálya előkészítése. Hogy a talaj egyenletes legyen, a vonalak jól láthatóan fel legyenek festve, és a háló is megfelelő magasságban legyen kifeszítve. De nem állnak be teniszütővel a kezükben maguk is, a meccs lejátszását meghagyják a politikusoknak.

Elmondása szerint a Facebooknál felelősségüknek érzik, hogy minden külső politikai beavatkozási kísérlet ellenében megvédjék felhasználóikat, és a platformon keresztül vett hirdetések átláthatók legyenek. De nem érzik felelősségüknek, hogy a politikusok vitájában bárkinek is igazságot szolgáltassanak. Ezért is vették ki a független partnereik által végzett tényellenőrző munkából több mint egy évvel ezelőtt a politikusok facebookos megnyilvánulásainak csekkolását.

Kivételek és engedmények

Kivételt a fentiek alól az jelent, ha a beszéd veszélyezteti az embereket, illetve ha valaki fizetett hirdetésben szeretné kamu álláspontját népszerűsíteni. Beszéde online leiratához írt kísérőszövegében Clegg egy konkrét példát is hoz erre: ha egy politikus egy korábban megcáfolt cikk linkjét osztja meg, akkor igenis közbelépnek, és ezt a tartalmat hirdetési rendszerükből is kizárják.

A Facebook egyébként 2016 óta folytatja azt a gyakorlatot, hogy bizonyos esetekben megengedi az alapelveit egyébként sértő tartalom megjelenítését, “ha az kifejezetten hírértékű, jelentős vagy a közvélemény számára kimondottan fontos”. “Ezt csak annak mérlegelése után tesszük, hogy mekkora közérdekű értéket képvisel a tartalom a valós kár kockázatához képest” – írják Közösségi alapelveikben.

Ahogy azt a facebookos tényellenőrzésben szintén részt vevő AP hírügynökség beszámolója megjegyzi: a platform kritikusai szerint a politikusok beszédének másokétól eltérő kezelése szabad kezet ad nekik a gyűlölet és a téves információk terjesztésére.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!