A szöveg – amely egyébként már 2015-ben megjelent egy Keanu Reeves rajongói oldalon – az alábbi formában terjedt 2019 júliusának végén a magyar Facebookon:

“A legtöbb ember ismer engem, de nem ismeri a történetemet. 3 évesen végignéztem, ahogy az apám elhagyott minket. Négy különböző iskolába jártam, mert diszlexiával küzdöttem, ami miatt végül nem sikerült felsőfokú végzettséget szereznem. 23 éves voltam, amikor a legjobb barátom, River Phoenix meghalt kábítószer-túladagolásban.

1998-ban találkoztam Jennifer Syme-mal, akivel azonnal szerelmesek lettünk, és egy év múlva már úton volt a kisbabánk. Rettenetes módon, nyolc hónap múlva halva született a lányunk. Teljesen maga alá temetett minket a bánat, ami egy idő után sajnos a kapcsolatunknak is végett vetett. Jennifer 18 hónap múlva meghalt egy autóbalesetben.

Azóta kerülöm a komoly kapcsolatokat és azt, hogy gyermekem legyen. A húgom leukémiás volt, de anyagi támogatással sikerült meggyógyulnia. A Matrixból származó bevételem 70 százalékát annak a kórháznak adományoztam, ahol a testvéremet kezelték.

Azt hiszem, én vagyok az egyetlen hollywoodi sztár, aki nem lakik kastélyban. Nincsenek testőreim és nem viselek divatos ruhákat sem. Bár 100 millió dollár a vagyonom, mindig metrón utazom, és imádom.

Azt hiszem mindannyian egyetérthetünk abban, hogy a tragédiák árnyékában is egy kiemelkedő személyiségű ember virágozhat! Bármin felül tudunk emelkedni! Nem számít mi történik az életedben, le tudod győzni! Mert az életet érdemes élni!!”

Keanu Reeves”

Az egyes szám első személyben megfogalmazott vallomás valójában nem Keanu Reevestől származik, legalábbis a Snopes nem talált nyomot arra vonatkozólag, hogy a színész mondott vagy írt volna ilyesmit. Az inspirálónak szánt szöveg inkább emlékeztet a Higher Perspective nevű lap színészről írott cikkére, ezt alakíthatta át valaki személyes vallomássá.

A Keanu Reevesnek tulajdonított szöveg állításai korábban egyébként videó formában is terjedtek, aminek az apropóján a Snopes utánanézett az állítások pontosságának. Cikkükből kiderül, hogy a szöveg nagyjából hűen tükrözi a színész életének megpróbáltatásait, de néhány apró túlzás is belekerült.

Reevest valóban fiatalon elhagyta az apja, és diszlexiája és testvére leukémiája is igaz. River Phoenix tényleg a barátja volt, Jennifer Syme-mal közös gyerekét is elveszítette, és a nő később valóban meghalt autóbalesetben.

Kitalált viszont például az a részlet, hogy Reeves a Matrixból származó bevétele 70 százalékát a testvérét kezelő kórháznak adományozta volna, még ha a színész egyébként valóban nagylelkű adományozó, és többek között egy beteg gyerekeket segítő alapványt is üzemeltet.

A mindig metrón utazom mondat is egyfajta népmesei túlzás: Reeves-t valóban látni néha a metrón (ezek az események jól dokumentáltak a neten), de azért gyakran közlekedik Porschéjével és más kocsijaival, emellett nagy motoros, és néha limuzinokban is látni – de hát miért is ne tenné ezt egy hollywoodi sztár.

Az állítások részletesebb elemzését itt találjátok.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!