A neves természettudós-filmes 2018 júniusában úgy került a történetbe, hogy állítólagos tanácsa egy Facebook-poszt képében kezdett el terjedni. Erre hivatkozva az etetési tanácsot (idehaza is) többen megírták, sőt sok helyen még ma is fent van a cikk – annak ellenére, hogy azóta néhány cáfoló írás is született.

Az Attenboroughnak tulajdonított szöveg szerint “az évnek ebben a szakaszában” úgy segíthetünk a kimerültnek látszó méheknek visszarepülni a kaptárjukba, ha feloldunk két evőkanál porcukrot egy evőkanál vízben, és az elegyet kitesszük a méhnek. Meg ha megosztjuk az erről szóló posztot, természetesen.

Ne tegyük. Attenboroughnak az AFP tényellenőrzői szerint nincs hivatalos profilja se a Facebookon, se a Twitteren, se a YouTube-on. Emellett a BBC is tagadta, hogy a neves természettudós lenne a szöveg szerzője. A csatorna kérte is a Facebookot, hogy szedje le a kérdéses oldalt – ami azóta nem is működik.

Ami a kamu-Attenborough profil által terjesztett tanácsot illeti: nem mindegy, hogy a beavatkozást ki és hogyan hajtja végre. Méhészek bizonyos esetekben valóban használják a cukrot a méhek megerősítésére, de ezt a tevékenységet jobb szakemberre bízni. A Snopes által idézett szakértők többsége szerint egy sima kerttulajdonos jószándékú segítségnyújtása jó eséllyel több kárt okoz, mint hasznot.

Egyrészt a sima cukros víz nem a legideálisabb táplálék a méheknek, hiányoznak belőle ugyanis a virágporban megtalálható hasznos anyagok. A cukros víz szakszerűtlen adagolása csökkentheti a méhkolónia fittségét, megváltoztathatja a viselkedését, sőt – ha a szirup beszennyeződik – akár mérgező is lehet a méhekre.

De még ha egy-egy esetben sikerülne is a mutatvány, túlzás azt állítani, hogy ennek komoly hatása lenne a teljes méhpopulációra. Ennél hatékonyabb módszer a Snopes által idézett szakértők szerint például az, ha minél több virágot ültetünk.

Ezt tanácsolja egyébként a Telegraphnak nyilatkozó szakértő is, aki szerint ráadásul annak is megvan az esélye, hogy a cukros vízzel kínált méhek a virágok helyett is ezt a szirupot választják – ami hosszú távon se nekik, se a természetnek nem használ.

Ez pedig szintén aktuális mostanában: Etetéssel tényleg segítjük a vízimadarakat?

Fotó: unsplash.com / Boris Smokrovic

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!