Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor tetejére görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Nancy Pelosi demokrata házelnök tényleg kábultan, akadozva beszélt egy sajtótájékoztatón?

NEM. Az erről szóló felvételt – amit Donald Trump amerikai elnök is megosztott a Twitteren – digitálisan manipulálták annak érdekében, hogy úgy tűnjön, Pelosi részegen támadja az elnököt. Az ügy érdekessége, hogy még csak nem is szofisztikált hamisítványról volt szó, hanem csupán lelassították a felvételt.

#2. Egy dél-afrikai férfi tényleg egy éven át ingyen evett a KFC-ben egy szimpla trükkel?

NEM. A fiatal férfi trükkje a hírek szerint az volt, hogy limuzinnal és öltönyben érkezett, majd – a cég egy fontos alkalmazottjának kiadva magát – megvendégeltette magát. A KFC dél-afrikai cége szerint azonban nem történt ilyesmi, és a hatóságok sem hallottak semmit.

#3. Egy San Diego-i kórházban decemberben tényleg 245 grammal született egy csecsemő, akit azóta haza is engedtek?

IGEN. A babát komplikáció miatt kellett a terhesség 24. hetében világra segíteni 2018 decemberében. Miután szépen fejlődött, és májusban elérte a 2500 grammos súlyt, édesanyjával hazaengedték – írja a hvg.hu.

#4. Tényleg egy galamb mentett meg egy német gyorshajtót a bírságtól?

IGEN. A német szabályozás szerint a büntetés kiszabásának feltétele, hogy a gyorshajtásról készült képen a szabálysértő is azonosítható legyen. A felvétel viszont alkalmatlan volt a sofőr azonosítására, mert a kép elkészültekor egy fehér galamb repült be az autó elé. Forrás: 1, 2.

#5. A Trónok harca egyik jelenetében tényleg feltűnt egy műanyag kávéspohár?

IGEN. Bár az asztalon felejtett pohár állítólag nem is a Starbucksból származott, egyes becslések szerint a kávézólánc ezzel összesen körülbelül 2,3 milliárd dollárnyi ingyenreklámot kapott.

#6. Tényleg így piknikeznek a migránsok egy calais-i temetőben?

NEM. Magyar fotós, az indexes Bődey János képeivel terjed Franciaországban egy kamuhír arról, hogy migránsok a calais-i temető sírjain piknikeznek. A kép valójában 2015-ben készült, a Szerbia és Horvátország közötti senkiföldjén lévő temetőben, ahová az Index fotósának visszaemlékezése szerint nem piknikezni mentek a menekültek, hanem a hatóságok szorították be és tartották őket őrzés alatt átmenetileg.

#7. A World Congress of Superhero Fans tényleg Budapesten állítja fel a világ legmagasabb szuperhősszobrát?

NEM. Az álhírt a Political Capital találta ki és terjesztette el világszerte. A szervezet arra kívánta felhívni a figyelmet, milyen egyszerű álhíreket terjeszteni. Az akcióról videót is készítettek.

#8. Tényleg díszegyenruhában tisztelgett a Hableány-tragédia helyszínén egy szerb hajó legénysége?

IGEN. A képet a hvg.hu olvasója készítette, de az Index fotósa is megörökítette a jelenetet.

#9. “Vegye le rólam a mocskos kezét!” – Tényleg ezt mondta Macronnak egy katona fiát gyászoló anya?

NEM. Nem tudjuk, hogy miről beszélt a francia elnökkel a Burkina Fasó-i túszszabadításban életét vesztő katona édesanyja, de a férj szerint a nő reakciója nem politikai motivációjú volt, hanem a vállsérülése miatt vette le az elnök kezét a válláról. Az eseményről készült hosszabb videóban jól látható, hogy a gyászoló anya a kézlevétel után is másodpercekig beszél kézenfogva az elnökkel.

#10. A két kép közül az egyik valós embert ábrázol, a másik arcot számítógép készítette. Melyik arc az igazi?

A BALOLDALI. A figyelemfelhívó tippelgetős játékot a Washingtoni Egyetem kutatói készítették. Ebből a cikkből pedig megtudhatod, mire érdemes figyelni a képek megítélésekor (itt például a hajszálakra, amit nagyon nehéz életszerűen generálni).

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke