Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezután a kérdéssor aljára görgetve megtalálod az eredményed, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Tényleg szarvuk nő a fiataloknak a mobilozástól?

NEM. Bár nem teljesen kizárt, hogy ilyesmi történjen, az a 2018-as tanulmány, amelyre hivatkozva az állítás a napokban elterjedt, nem megalapozott. Kritikáiról magyar nyelven itt és itt, angolul pedig itt olvashattok.

#2. Valódi-e a fenti fotó az olvadó jégtáblán vonuló kutyákról?

IGEN. Steffen Olsen klímakutató képe Grönladon készült június 13-án.

#3. A mesterséges étrendkiegészítőket tényleg úgy különböztethetjük meg a természetesekről, hogy előbbiek elégnek a sütőben, utóbbiak pedig nem?

NEM. Az állítás egy élelmiszeripari trükkök leleplezését ígérő videóban jelent meg, több más kamu, félig igaz illetve irreleváns állítás mellett.

#4. A fenti képeken tényleg a nagy hőségben megolvadt autók láthatók?

NEM. A neten szaúdiként és kuvaitiként keringetett fotók valójában Arizonában készültek, és a kárt nem a hőség, hanem egy tűzeset okozta.

#5. Valódi-e a fenti videorészleten látható, embereket jojóztató szöuli körhinta?

NEM. A szöuli Lotte World vidámparkban valóban létezik egy Gyro Drop nevű torony, de annak a teleszkópos, embereket jojóztató funkciója csupán digitális manipuláció eredménye.

#6. Egy medve tényleg egy hónapon át fogságban tartott egy törött gerincű férfit Oroszországban?

NEM. Bár létezik az állítólagos áldozatról egy videó is, a Snopes szerint nem tudni, valójában mi látható ezen a felvételen. A barát barátja által elmesélt történet az egy hónapig fogva tartott férfiról azonban a legendavadász oldal szerint alaptalan. Az eset orosz sajtóbeli tálalásáról itt is olvashattok. Az Independent szerint pedig maga a felvétel is kamu.

#7. Valódi-e a fenti időjárás-előrejelző térkép, amely megidézi Edvard Munch A sikoly című festményét?

IGEN. A felvétel, amely a franciaországi hőhullámot ábrázolja, és amely természetesen a véletlen műve, ezen az oldalon eredeti környezetében is megtekinthető. A témával a CNN és a Business Insider is foglalkozott.

#8. Tényleg így örültek egy torontói bárban a rivális csapat sztárjátékosa, Kevin Durant sérülésének?

NEM. A videó alapjául szolgáló felvétel 2016-ban, Angliában készült, és abba dolgozták bele digitálisan az NBA-döntő egyik kulcsmomentumát. Korábban ugyanebbe a felvételbe a Trónok harca egyik kulcsjelenetét helyezték bele, azt sugallva, a bár nézői így ünnepelték a főgonosz halálát. Az igazsághoz annyi még hozzátartozik, hogy Durant sérülésekor a torontói kosárcsarnok közönségének első reakciója valóban az ünneplés volt, valószínűleg ez ihlette meg a kamuvideó készítőit is.

#9. Valódi-e a videó, amelyen egy homár számokat ír egy papírra?

NEM. A videó egy applikáció segítségével készült.

#10. A két kép közül az egyik valós embert ábrázol, a másik arcot számítógép készítette. Melyik arc az igazi?

A BALOLDALI. A figyelemfelhívó tippelgetős játékot a Washingtoni Egyetem kutatói készítették. Ebből a cikkből pedig megtudhatod, mire érdemes figyelni a képek megítélésekor. De 20-30 párosítás után önképzéssel is egyre jobb eredményeket érhetsz el.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke