Tényleg diákok haltak meg a Kék Bálna játék miatt? Igaz-e, hogy iPhone-t nyerhetünk, netán egy megégett kislány műtétjére gyűjthetünk egy facebookos bejegyzés megosztásával? – a diákoknak nem kell éjjel-nappal az interneten lógniuk ahhoz, hogy ehhez hasonló álhírekbe, megtévesztő üzenetekbe fussanak.

A Televele Médiapedagógiai Egyesület és az Urbanlegends.hu közös képzési csomagja a tudatos médiahasználat fejlesztését célozza 13-14 éves diákok számára, ezen belül az információ hitelességének és megbízhatóságának témakörét dolgozza fel. Az iskolai oktatási keretbe illeszkedő órákat nem mi tartjuk – csapatunk a programba jelentkező tanárok felkészítését, a részletesen kidolgozott óraterveket és a részvételért járó, egyszeri ösztöndíjat biztosítja.

A program első évében, 2019 őszén két helyszínen – Zalaegerszegen és Budapesten – készítünk fel pedagógusokat. A zalaegerszegi képzés szervezése már folyamatban van, jelenleg a budapesti pilot programhoz várjuk érdeklődő – elsősorban magyar, történelem, informatika, vizuális kultúra és médiaszakos – tanárok jelentkezését.

Mit kell tudni az InfoGrund programról?

Az InfoGrund lehetőséget nyújt az iskoláknak arra, hogy az iskolai környezetből ma még nagyrészt hiányzó témakör, a médiaműveltség fejlesztése beépülhessen a képzésbe. Az iskolai oktatás keretei közé illeszkedő tananyagcsomag az iskolai órakeretben osztályfőnöki, magyar és informatika órákon, de egyes elemei révén akár más szaktantárgyak keretében is megvalósítható.

A programban résztvevő tanárok ingyenesen használhatják fel a 13-14 éves korosztály számára készített, 8*45 perces óraterveket. A csoportmunkára épülő foglalkozások keretében a diákok élményszerűen szerzik meg az új készségeket, tudatosítják az ismereteket.

A résztvevő tanárok számára kétnapos felkészítő tréninget tartunk, valamint elkészül egy tanárok munkáját segítő, online oktatási és kapcsolattartási felület is. A program a tervek szerint a jövőben akkreditált képzés formájában lesz elérhető.

Kik állnak a program mögött?

A program a Televele Médiapedagógiai Egyesület által korábban kidolgozott Drón tananyagcsomag továbbfejlesztése, a témakör iskolai környezetbe ágyazásának támogatása. Az InfoGrund csomagja emellett erősen épít az álhírek, átverések terjedésével több mint 15 éve foglalkozó Urbanlegends.hu oldal tevékenységére is.

Az InfoGrund megvalósítását, hosszú távú működtetését egy önálló szervezeti megoldás, az erre a célra magántőkéből létrehozott Idea Alapítvány biztosítja. A programban médiatanár, újságíró, pszichológus, szociológus és jogász képzettségű szakemberek vesznek részt, igazodva a kritikai médiaműveltség fejlesztését igénylő komplex megközelítéshez.

Mi az InfoGrund pilot képzésének menete?

A program pilot szakaszát három zalaegerszegi és három budapesti általános és középiskolában valósítjuk meg a 2019/2020-as tanév első félévében. A tanárok képzése augusztus végén, szeptember elején történik, a foglalkozások pedig a tervek szerint október-novemberben.

Iskolánként 2-3 tanár részvételére számítunk, akik – képzésük után – a saját iskolájukban megvalósítják a foglalkozássorozatot. Az InfoGrundba bevont tanárok a program megvalósításában és fejlesztésében való aktív részvételükért egyszeri díjazásban (50.000 Ft) részesülnek.

A pilot programban résztvevő iskoláktól abban kérünk segítséget, hogy a foglalkozássorozat iskolai környezetben való lebonyolítását támogassák, valamint hogy tapasztalataik alapján segítsék a megvalósítás jövőbeli keretrendszerének kialakítását.

Budapesti tanárként hogyan tudok jelentkezni?

A jelentkezéshez szükséges a jelentkezési űrlap kitöltése, valamint az iskolavezetés támogató, együttműködést vállaló nyilatkozata. Az űrlap elérhető itt, a részvételi szándéknyilatkozat sablonját pedig innen lehet letölteni.

A jelentkező tanároktól egy motivációs levelet is várunk, amelyben röviden összefoglalják a program témaköréhez való viszonyukat, a médiaműveltség iskolai fejlesztéséhez kapcsolódó véleményüket, eddigi tapasztalataikat.

Jelentkezési határidő: 2019. június 30.

Mivel az Alapítvány erőforrásai végesek, túljelentkezés esetén az iskolai támogatás megléte és a tanári motivációs levelek alapján válogatunk.

Miért csak budapesti tanárok jelentkezhetnek?

A program természetesen nem csak budapesti iskolák számára lesz elérhető. A fővárosi képzéssel párhuzamosan Zalaegerszegen is elindul egy pilot program, ennek szervezése már folyamatban van. A pilot program tapasztalatait feldolgozva a véglegesített képzési keret és tananyag alapján a 2019/2020-as tanév második félévében indul el a program szélesebb körű megvalósítása.

Ha további kérdéseim vannak, hol és kitől kérdezhetek?

Az általános kérdéseket ennek a cikknek a hozzászólásai között várjuk, de Nagy Krisztina, az Idea Alapítvány programvezetője is szívesen válaszol a megkeresésekre a nagy.krisztina@televele.hu címen.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!