Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után a kérdéssor tetején láthatod az eredményedet, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Valódi-e ez a gorillás szelfis kép?

IGEN. A fotót a kongói orvvadászat elleni egység egy tagja készítette, és két megmentett gorilla pózol a háta mögött. A park igazgatóhelyettese szerint a gorillák idővel megtanulják utánozni a gondozóikat.

#2. A Google tényleg ezzel az animált logóval ünnepelte a ramadánt?

NEM. Egy mém formájában terjedő állítás szerint a Google a ramadánt animált logóval ünnepli, míg a húsvétot hanyagolja. A szóban forgó ramadános logót azonban nem a Google készítette, hanem muszlim internetezők annak érdekében, hogy így lobbizzanak egy ramadános doodle-ért. Az alkotást azonban a Google nem használta fel.

#3. Tényleg szívrohamot kapott és meghalt a közelmúltban repülőbalesetben elhunyt focista, Emiliano Sala édesapja?

IGEN. Az 58 éves Horacio Sala argentínai otthonában kapott szívrohamot.

#4. Orbán Viktor tényleg azt mondta a Notre-Dame felújításáról, hogy nem támogat nyíltan migránspárti országot?

NEM. Az ezt állító álhír a szokásos mintát követi: feldob egy kamunyilatkozatot, majd az olvasók véleményét kérdezve buzdít megosztásra. Más szereplőkkel is készültek változatai.

#5. Tényleg egy arab ruhát viselő alakot videóztak le az égő Notre-Dame tetején?

NEM. A szóbeszédet egy tévéből mobillal felvett, rossz minőségű felvétel indította el. A férfi azonban a tűzoltásban résztvevő személyek egyike volt.

#6. A Fiorentina focicsapata tényleg szerződést kötött elhunyt játékosa, Davide Astori képviselőivel?

NEM. Híroldalak szerint a Fiorentina csapata örökös szerződést kötött 2018-ban elhunyt játékosa, Davide Astori képviselőivel. Egy ezzel kapcsolatos szóbeszéd már tavaly felröppent, de a klub cáfolta. Másként segítettek a családnak.

#7. Tényleg kokain nyomát mutatták ki angliai rákokban?

IGEN. Bár a szennyezés koncentrációja nagyon alacsony volt, a kutatókat ez az érték is meglepte. Azt gondolták ugyanis, hogy kimutathatóan inkább a Londonhoz hasonló nagyvárosok környékén begyűjtött rákokban találnak hasonlókat, mintsem a vidéki Angliában.

#8. Keanu Reeves tényleg azt mondta, hogy nem akar olyan társadalomban élni, ahol a nők nem akarnak gyereket szülni, a férfiak pedig családot alapítani?

NEM. Áprilisban újra megjelent az a Keanu Reeves-nek tulajdonított szöveg, amelynek szerzője társadalmunk hibáiról moralizál. De továbbra sincs nyoma annak, hogy a színész valaha is mondott vagy írt volna ilyet.

#9. Tényleg tömegesen támadtak romákra Párizsban, miután elterjedt, hogy fehér kocsival furikázó romák gyerekeket rabolnak el?

IGEN. A támadásra azután került sor, hogy közösségi oldalakon arról írtak: romák fehér kocsikkal rabolnak el gyerekeket és fiatal lányokat. A francia hatóságok az esettel kapcsolatban 20 embert letartóztattak, és figyelmeztették a lakosságot: nem minden igaz, ami az interneten terjed.

#10. A Trónok harca sztárja, Maisie Williams egy talk-showban tényleg kikotyogta filmbeli karaktere sorsát?

NEM. A nem túl meggyőző színészi alakítással előadott esetre Jimmy Fallon műsorában került sor, de még a talk-show alatt kiderült, hogy április elsejei tréfáról volt szó.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke