Az AFP beszámolójában S.-ként és J.-ként emlegetett építészhallgatók április 15-én egy kávézóban értesültek a székesegyház kigyulladásáról. Azonnal a helyszínre siettek, ahol körülbelül fél órán át nézték a lángoló Notre-Dame-ot, mígnem a rendőrök arra utasították őket, hogy hagyják el a biztonsági okokból kiürítendő zónát.

Ekkor készült róluk az a fotó, amely a SputnikNews-on még semleges képaláírással jelent meg, de amelynek kapcsán nem sokkal később már a pusztuláson örömködő muszlimokként írtak róluk világszerte. Először egyetemi társaik jelezték nekik, miket írnak róluk a neten, később maguk is szembesültek a rájuk zúduló gyűlölettel.

Arra a kérdésre, hogy miért nevetnek a képen, az építészhallgatók azt a választ adták az AFP újságírójának, hogy a terület elhagyásakor egyikőjük feje beakadt a biztonsági szalagba, és ez megmosolyogtatta őket. Vallják, hogy építészhallgatóként megérintette őket a tragédia, és képtelen vádnak tartják, hogy örömet okozott volna nekik. Sőt egyikőjük a helyszínről küldött snapchates üzeneteit is megmutatta az AFP-nek, amely beszélgetés szintén nem kárörvendésről tanúskodik.

Az eset óta ügyvédjük már tucatnál is több jogi megkeresést küldött ki a képüket megjelentető oldalaknak. A páros azóta elővigyázatosságból nem mutatkozik együtt, és három hete csak úgy mernek kimenni az utcára, hogy előtte alaposan körülnéznek.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!