Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után a kérdéssor tetején láthatod az eredményedet, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Lengyel papok tényleg Harry Potter-könyveket és más fantasy műveket égettek?

IGEN. A mágia és okkultizmus elleni akciótól – amelyre egy nagyböjti lelkigyakorlat során került sor – elhatárolódott az egyházmegye szóvivője is. A könyvégető papok később bocsánatot kértek, és törölték a Facebookra kirakott képeket.

#2. A bécsi metróban tényleg külön sávot kaptak a mobilnyomogatók?

NEM. A helyi BKV facebookos követői kaptak ugyan egy ezt illusztráló képet a hírfolyamukba, de az csak egy áprilisi tréfa volt.

#3. 2040-re tényleg akkora lesz az amerikai muszlim népesség, hogy képes lesz saját elnököt választani?

NEM. A neten mém formában terjedő üzenetnek nem sok valóságalapja van. Hivatalos, kormányzati nyilvántartás ugyan nincs az amerikai muszlimok számáról, de a Pew Research Center 2018-ban megpróbálta megbecsülni arányukat. Az Euronews által is közölt adatok szerint 2017-ben körülbelül 3,45 millió muszlim élhetett az Egyesült Államokban, ami a lakosságnak körülbelül 1,1 százalékát tette ki. Az előrejelzések szerint a muszlimok körülbelül 2040-ben hagyják le a zsidó vallásúakat, 2050-re pedig számuk 8,1 millióra nő – ami viszont még mindig csak az össznépesség 2,1 százaléka. A Snopes szerint az amerikai választási rendszerben ennek legalább a tízszeresére lenne szükség.

#4. Egy lengyel állatkertben tényleg albínó pingvint mutattak be?

IGEN. A decemberben világra jött állatot társaitól elkülönítve nevelik a gdanski állatkertben, mert a többiek valószínűleg bántanák.

#5. Tényleg 250 tudós figyelmeztetett egy petícióban arra, hogy az AirPods rákot okoz?

NEM. A figyelmeztetés alapja egy 2015-ös petíció, amit 40 ország 250 tudósa írt alá annak érdekében, hogy figyelmeztessenek a vezeték nélküli eszközök veszélyeire, és a szabályozás szigorításának fontosságára. 2019 márciusában ezt a felhívást is felhasználták egy cikkben, aminek hatására sok újság úgy írt a petícióról, mintha az kifejezetten az AirPodsra és más vezeték nélküli termékekre vonatkozott volna. A sztori hátteréről ebben a Snopes-cikkben olvashattok részletesebben.

#6. “Senki nem alkalmasabb nálam a miniszterelnöki poszt betöltésére” – tényleg ezt mondta Orbán Viktor március 15-ei beszéde előtt?

NEM. A lájk- és megosztásvadász kamucikkben Orbán szájába ezeket a szavakat adják: “Emelt fővel és büszkén fogok kiállni az emberek elé, mert támogatásuknak köszönhetően megerősödött bennem az érzés, hogy senki nem alkalmasabb nálam a miniszterelnöki poszt betöltésére.” A “nagyképű Orbán Viktor” kategóriába sorolható átverés a hvg.hu szerint nem új a neten: decemberben a miniszterelnöki iroda költözése kapcsán jelent meg hasonló.

#7. Egy utasszállító repülő tévedésből tényleg Edinburghban szállt le Düsseldorf helyett?

IGEN. A British Airways düsseldorfi járatának repülési tervét hibásan állították ki. A brit légitársaság közleményben kért elnézést.

#8. Az amerikai foci klasszisa, Tom Brady tényleg visszavonul?

NEM. Brady április elsején közzétett tweetje áprilisi tréfa volt. Kedvenc csapattársa viszont valóban visszavonul.

#9. Tényleg egy üzenet továbbítását kérte többórás leállása után a Facebook az inaktív felhasználók kiszűrése érdekében?

NEM. Március 13-án hosszú órákra leállt a Facebook, ami egy korábbi, kamufigyelmeztetésekből gyúrt szövegmutációt is felélesztett.

#10. A két kép közül az egyik valós embert ábrázol, a másik arcot számítógép készítette. Melyik arc az igazi?

A JOBBOLDALI. A figyelemfelhívó tippelgetős játékot a Washingtoni Egyetem kutatói készítették. Ebből a cikkből pedig megtudhatod, mire érdemes figyelni a képek megítélésekor. De 20-30 párosítás után önképzéssel is egyre jobb eredményeket érhetsz el.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke