Az egyik fotó eredetileg az orosz kormányhoz közeli, angol nyelvű Sputniknews.com oldalon jelent meg, 21:29-es dátumpecséttel. Itt még nem tűnik fel a sugalmazás, hogy muszlimok örvendeznének a katolikus székesegyház katasztrófáján, a leírás csupán annyi: folyamatban van az evakuáció a Notre-Dame környékén. A kép azonban nem sokkal később, újfajta tálalással önálló életre kelt a neten.

A másik képen két, kamerába mosolyogva pózoló járókelő látható. Ez a fotó az AFP fotósának munkája, és egy néhány pillanattal későbbi vagy előbbi verziója a CNN twitteres oldalán is megjelent – írja a Correctiv német tényellenőrző oldal.

A képeket közlő oldalakon semmiféle újságírói kísérletet nem láttam arra vonatkozólag, hogy kiderítsék: kik a fotón látható emberek, milyen származásúak és vallásúak, vagy épp min nevetnek. Az ítélkezéshez elég volt a kinézetük, ami alapján megfogalmazták az alábbi címeket:

– Notre-Dame-i tűzvész: egy fotó, amit biztos nem fog reklámozni a bevándorláspárti média
– Döbbenetes fotók készültek a lángokban álló Notre-Dame-nál
– Az arabok mosolyogva fogadták a Notre Dame megsemmisülését
– Egy kép többet ér minden szónál: Lángokban a Notre Dame

Persze aki a képpel üzenetet szeretne közvetíteni, az nem fog olyanokkal foglalkozni, hogy csak mert valaki idiótán grimaszol a kamerába egy komoly helyzetben, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy annak örül, amit lát, ami körülötte történik.

Az Urbanlegends.hu-n rengeteg kontextusból kiragadott fotó történetéről olvashattatok már. Egy 2017-es londoni támadás után például egy fejkendős nőt azzal vádoltak meg, hogy közönyösen nyomogatja a telefonját az áldozatok mellett. A nő akkor a Guardiannak mesélte el az őt ért kettős – a terrortámadás és az online gyűlöletkampány okozta – sokk történetét.

Mindenesetre figyelni fogom a fotóról szóló írásokat, és ha valamelyik lapnak sikerülne többet megtudnia a képen látható személyekről, frissítem a cikket.

Update | A PolitiFact cikke szerint az első kép digitálisan manipulált (vagyis a két főalakot utólag helyezték be a képbe), és már a Sputnikon való megjelenése előtt feltűnt a neten.

Update 2 | A Sputnik tagadja a digitális manipuláció vádját, és a Nieuwscheckers holland tényellenőrzői is arra jutottak: alaptalan a vád, miszerint a fotó Photoshoppal készült. A Nieuwscheckers szerkesztői egy nagyobb felbontású képet és egy rövid videót is kaptak az orosz oldaltól, amit a fotós a kép elkészítése után vett fel.

Update 3 | Az AFP tényellenőrzői három héttel később megtalálták az egyik fotó szereplőit, és szóra bírták őket. Íme a történetük.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!