Azt ne várjátok tőlem, hogy elkezdjem elemezni, mennyire relevánsak egy 16. századi francia asztrológus jóslatai a 2019-es évre – azt mindenkinek a saját világlátására bízom, mit lát bele Nostradamus homályos szóvirágjaiba.

A legújabban terjedő “jóslat” kapcsán inkább azt szeretném egy példán keresztül bemutatni, miként működik a nostradamusi jóslatok nagyüzemi felhasználása. Erről a részletről van szó, amit állítólag Jessica Adams brit asztrológus dobott be a párizsi tűz után

“Chef d’Aries, Jupiter et Saturne,
Dieu eternel quelles mutations?
Puis par long siecle son maling temps retourne,
Gaule et Italie, quelles emotions?”

… és amit hazai bulvárlapok így fordítottak le magyarra:

“Kos, Jupiter és Szaturnusz vezetője
Isten örökkévaló, milyen változások várhatók?
Hosszú évszázad után a gonosz visszatér
Franciaország és Olaszország, milyen érzelmeket fogsz viselni?”

Ez lenne hát a “bizonyíték” arra, hogy Nostradamus évszázadokkal előre látta a Notre-Dame 2019-es leégését, egészen pontosan a szöveg azon része, hogy emotions. Merthogy – érvel Jessica Adams – Emmanuel Macron francia elnök pontosan ezt a kifejezést használta a Twitteren, amikor szót ejtett a tragédiáról.

Utólag jól látták előre

Ha rákeresünk a versszak kulcsszavaira, többségében friss cikkeket találunk, amelynek szerzői szintén az esemény után világosodtak meg Jessica Adams nyomán.

A tavalyi, 2019-re vonatkozó jóslatokat összegyűjtő cikkekben azonban ez a versszak – nem túl meglepő módon – nem szerepelt. Szó esett ezekben várható földrengésekről, árvizekről, 27 évig tartó, pusztító világháborúról, valamint az életünket 200 évre meghosszabbító gyógyszerről, de a Notre-Dame elpusztulásának megjövendölése akkor még senkinek nem szúrt szemet.

Vagy mégis? A francia kulcsszavakat bepötyögve találtam egy horoszkópoldalt, ahol az idei évre vonatkozó jóslatok közül az első pont rögtön a fenti versszakot hozza, egy kis április 15-ei számmisztikai körítéssel megtoldva.

Ez azt jelentené akkor, hogy Nostradamusban és a horoszkópoldalakban mégis meg lehet bízni, és a többi jóslat beteljesülésére is megvan az esély? Nem annyira.

Bár a Webarchive.org a kérdéses oldalt épp nem archiválja, a Google őrzi még a szájt 2019. március 31-én tárolt változatát, amelynek szövegében a szaturnuszos/notre dame-os versszaknak nyoma sincs. Vagyis csak az esemény után került bele – feltehetőleg azzal a szándékkal, hogy ezzel az utólagos “jóslattal” is erősítse a többi, 2019-re vonatkozó jóslatot.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!