Lackfi MINDEN NAPRA EGY SZTORI – KATTINTS RÁ, ŐRÜLETES! című írását itt olvashatjátok el. Van ebben a posztban minden, ami összevont híraggregátori toplistára érdemes: “nyolc legdöbbenetesebb parkolás ever női vezetőktől”, “a top 10 legkihúzhatatlanabb szeg, amelyeket mind kihúztunk, és persze “híres idézetek, amelyeket híres emberek nem mondtak soha, de jól hangzanak”.

Úgy döntöttem, ez utóbbit életre keltem 10+1 pontban, megdöbbentően cuki videó nélkül. (Ha nem elég, itt találsz továbbiakat.)

1. “Bill Gates”: “640K minden felhasználónak elég kell hogy legyen”

A szóban forgó 640K-s érték a számítógép egykor szűkösen mért memóriájára vonatkozik, és a legenda szerint Gates egy 1981-es számítógépes vásáron mondta ezt. Erre azonban korabeli írásos bizonyíték nincs, maga Gates pedig esküszik, hogy nem ő az idézet atyja: “Mondtam pár hülyeséget és hibás dolgot, de ezt sosem.”

2. “Ernest Hemingway”: “Írj részegen, szerkessz józanul”

A Quote Investigator blog szerint nem találni bizonyítékot arra, hogy Ernest Hemingway valaha is mondta vagy leírta volna ezt a hozzá kapcsolt bölcsességet. Az idézetek eredete után kutató blog szerzője a mondás időben első nyomára Peter De Vries egy 1964-es regényében bukkant.

3. “Morgan Freeman”: „Utálom a homofóbia szót, ez ugyanis nem fóbia. Te nem félsz, hanem egy seggfej vagy”

A mondás évek óta visszatérő eleme a meleg elleni támadásokkal kapcsolatos cikkeknek. És bár forrásként a híres színész van feltüntetve, a szöveg valójában nem kapcsolható Morgan Freemanhez – legfeljebb egy azóta felfüggesztett, Morgon Freeman nevű, twitteres paródiaoldalhoz.

4. “Herman Göring”: „Ha meghallom a kultúra szót, a pisztolyomért nyúlok” 

A kijelentést egyesek Herman Göringnek, mások Joseph Goebbelsnek vagy Heinrich Himmlernek tulajdonítják. Nem kizárt, hogy ők is használták valamikor, de eredetileg egy színdarabban hangzik el – méghozzá Hanns Johst német drámaíró 1933-as Schlageter című drámájában.

5. “Picasso”: “A jó művész másol, a nagy pedig lop”

Az idézetek azonosításában utazó Quote Investigator szerzője ebben az esetben sem talált érdemi bizonyítékot arra, hogy Picasso mondta-e vagy leírta-e bármikor is ezt a neki tulajdonított mondatot. Még akkor sem, ha Steve Jobs előszeretettel idézte.

6. “Wayne Gretzky”: „Ne oda korcsolyázz, ahol a korong van, hanem oda, ahova majd érkezik”

A mondás – bár Wayne Gretzky kanadai hokiisten nevével vált világhíressé – valójában Wayne apjától származik. De ez nem egy profi hokijátékosnak szóló üzenet, ami valamiféle nagy hokititkot tár fel. “A mondat szigorúan kisgyerekeknek szól. Alapszabály, olyasmi, mint az ábécé, amit mindenkinek ismernie kell, mielőtt írni kezd. Egy profinak ez már magától értetődő, enélkül el sem jutna a nagyok közé” – mutat rá a mondás banalitására Gretzky apja.

7. “Juvenalis”: “Ép testben ép lélek” 

A mozgás fontosságának hangsúlyozására használt klasszikus bölcsesség egy félreértésen alapul: az eredeti szövegben ugyanis egy istenekhez intézett kérés szerepelt, miszerint milyen jó lenne, ha az egészséges testben egészséges lélek is lakozna. A kontextus pedig, amelyből kivették, élesen szatirikus: az író ugyanis a sporton kívül az istenekkel is csipkelődik.

8. “Széchenyi István”: “Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel”

A mindenkori ellenzék egyik kedvenc idézetét nem a legnagyobb magyar mondta, csupán Surányi Miklós író adta a mondatokat a szájába 1936-os művében. És bár a könyv életrajzi regény, mégiscsak egy szépirodalmi mű.

9. “Puskás Ferenc”: “Kis pénz – kis foci, nagy pénz – nagy foci”

A híres történetet a svájci meccsről mindenki ismeri, publicisták rendszeresen idézik a mondatot, az érintettek azonban tagadnak. Lehet, hogy az egyik legismertebb Puskásnak tulajdonított mondatot csak később értelmezték át?

10. “Winston Churchill”: “Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”

Ahogy azt a Die Zeit legendavadásza mondja: ő meg csak azokban az idézetekben hisz, amiknek megtalálja a forrását. Márpedig ezt a Churchill-idézetet sem ő, sem az általa hivatkozott, az idézet eredetét évek óta kutató Werner Barke nem találta.

+1: “Petőfi Sándor”: “Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy sosem tudhatjuk biztosan, ki írta.”

Hát ez bizony tényleg így van, úgyhogy nekem mindegy, ki mondta, Petőfi vagy Lincoln, nagyon igaz. Osztom, ámen!

Fotó: Emily Morter / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!