A mindennapokban rengeteget hivatkozunk okos vagy épp csak híres emberek gondolataira. Az elmúlt másfél évtizedben jó néhány példát bemutattam arra, hogy ezeknek az idézeteknek a jelentős része kitalált vagy kontextusából kiragadott.

De mi van akkor, ha a kérdéses mondatot valóban az mondta, akinek tulajdonítják? Akkor az a gondolat aranyszabály, ami mindenképp megosztásra érdemes? Ezt a kérdést vizsgálja Darwin – Az óvatos forradalmár című könyve utolsó lapjain Stellan Ottosson is, amikor a neves természettudós vitatott társadalmi nézeteivel kapcsolatban megállapítja:

“Ha valaki a saját szakterületén egyedülálló képességekkel rendelkezik, és megkérdőjelezi az általánosan elfogadott igazságokat, az még nem jelenti törvényszerűen, hogy az illető más területen is okosabb vagy előrelátóbb, mint általában az emberek. A tömegtájékoztatási eszközök gyakran felmagasztalják azt, amit egy híres kutató vagy író mondott saját szakterületén kívül. Szinte elvárjuk tőlük, hogy egyfajta általános bölcsességgel vagy előrelátással rendelkezzenek. Néha ők maguk is meg vannak győződve róla, hogy ez így igaz. Einstein zseni volt a fizikában, de amikor megszólalt a nemzetközi politika vagy a béketörekvések kapcsán, semmivel sem volt több mondanivalója, mint egy átlagos gimnazistának.”

Ami például Darwint illeti: a nők megítélésében még korához képest is régimódi, szinte reakciós nézeteket vallott. Több alkalommal is lenézően nyilatkozott értelmi képességeikről, és bár fenntartotta annak lehetőségét, hogy a nők néhány generáción belül behozzák “hátrányukat”, ezt a fejlődést nem tartotta kívánatosnak. Attól félt ugyanis, hogy a nők így elveszítik általa nagyra becsült gondoskodó vonásaikat – idézi fel könyvében Ottosson.

Darwin mentségére legyen mondva: ő maga inkább azon gondolkodók közé tartozott, akik nem tartottak igényt a mindentudó bölcs imázsára. Sokat hangoztatta, hogy élet legtöbb területén “különösebben mély érzelmek nélküli, egyszerű lélek”. Saját elmélete nagyszerűségéről viszont meg volt győződve, amiben az idő igazolta is: evolúcióelmélete egyéni erkölcsétől és társadalmi nézeteitől függetlenül is megállt a lábán.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!