A hét elején Budapesten járt a tényalapú világlátás egyik legelkötelezettebb prédikátora, a svéd Ola Rosling, akinek a könyvéről már itt is olvashattatok korábban. Ennek apropóján készített interjút vele a 24.hu újságírója.

A beszélgetésben Rosling egy személyes történeten keresztül meséli el, miért fontos, hogy ha nem tényeken nyugvó véleménnyel találkozunk, ítélkezés helyett inkább próbáljuk megérteni a beszélgetőpartner gondolkodását. Ez a fajta belátás ugyanis megnyitja a beszélgetés terét.

“A fiam egyéves korában majdnem meghalt agyhártyagyulladásban. Létezett már oltás ellene, több országban kötelező is volt, de a svéd kormány nem vette fel a listára, mert félt az oltásellenesek propagandájától. Én tehát tényleg utálom az oltásellenes mozgalmat, mégis meghallgatom a mondandójukat. Mert nem ostobák. Látják, hogy a hatóság mindenféle vegyi anyagokat fecskendez a csecsemők testébe, azt állítva, hogy ez megvédi őket a borzasztó betegségektől. Ők viszont sosem láttak himlőt, hiszen az majdnem eltűnt a Föld színéről, épp az oltásoknak köszönhetőek. A vegyi anyagoktól való fóbiájuk tehát erősebb, mint a lassan feledésbe merülő betegségektől való félelmük. (…) Ahhoz, hogy meggyőzz valakit, meg kell értened, hogyan gondolkodnak, és abból mi lehet hasznos a számodra. A beszélgetések során ébredtem rá, hogy az egész jelenség mögött az általános kemofóbia áll. Ezt velük is igyekszem felismertetni, de fontos, hogy nem nézem le őket. Utálom, amit képviselnek, de nagyon okos emberekről van szó, akik a kritikus gondolkodást tűzik ki célul, akárcsak én. De ki gondolkodik kritikusan? Az, aki megfelelő bizonyítékok hatására képes változtatni az álláspontján. (…) Csak akkor válsz kritikai gondolkodóvá, ha időnként ki tudod mondani, hogy valamiben tévedtél. Az oltásellenesek némelyikével sikerült beláttatnom: valójában kategorikusan gondolkodnak, mert sosem teszik fel maguknak ezeket a kérdéseket.”

A teljes interjút itt olvashatjátok el.

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!