Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után a kérdéssor tetején láthatod az eredményedet, az egyes válaszok alatt pedig a magyarázatokat.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. “Nem a legerősebb fajok maradnak életben, hanem azok, amelyek a leginkább képesek alkalmazkodni” – Tényleg ezt írta Darwin?

NEM. A neves természettudós ilyet soha nem írt, legalábbis hiteles nyoma nincs – mutat rá az idézetek eredetét kutató Quote Investigator blog szerzője, és ezt a véleményt a Darwin-levelezéseit elemző projekt weboldala is osztja.

#2. A kosaras Paul George mezszáma tényleg lecserélődött 13-ról 14-re egy zsákolás után?

NEM. Az All Star gála után kosárrajongók elképedve találgatták, miért változott át az Oklahoma játékosának mezszáma egy zsákolás során. Amikor azonban a Snopes szerkesztői kikockázták a felvételt, arra jutottak: az egész valószínűleg csupán optikai illúzió, amit a fényviszonyok változása és a mez gyűrődése okoz – a hármas szám teteje ugyanis mindvégig látszik.

#3. A Google tényleg bejelentette, hogy április 2-án megszünteti a Google+-fiókokat?

IGEN. A cég – az alacsony kihasználtságra és működtetési nehézségekre hivatkozva – április 2-án valóban megszünteti a Google -fiókokat és -oldalakat, és elkezdi a tartalmak törlését. Ez a folyamat eltart néhány hónapig, mely időszak során a tartalmak még elérhetők lehetnek.

#4. Az amerikai focista Tom Brady tényleg szájon csókolta az edzőjét a Superbowl-diadal után?

NEM. A különböző fényképekből összevágott jelenet már korábbi Superbowl-sikerek kapcsán felbukkant a neten.

#5. Koós János lánya tényleg azt kérte, hogy mindenki mosolyogva és egy megosztással emlékezzen az apjára?

NEM. A Koós Réka megható kérése címmel terjedő álhírt a Facebook mellett a Twitteren is elég sokan megosztották.

#6. Valódi-e a fenti kép a Parlamentben kifestőbe firkáló Szél Bernadettről?

IGEN. Szél Bernadett valóban egy orbános kifestőkönyvet színezgetett a Parlamentben, sőt Rogán Antal portréjára rácsot is rajzolt. Érdekesség: az Index először benézte a rajzot, és Rogán helyett Mészárost írtak a rácsos kép kapcsán – ennek a később javított hibának a nyomát a cikk url-je őrzi. Fotó: Huszti István/Index

#7. Ghánában tényleg az esküvői ruhában kell megjelenni a váláson?

NEM. Bár sokfelé megírták, a hír nem valós, csupán egy spanyol nyelvű szatirikus oldal cikkének átvétele.

#8. Valódi-e a fenti aligátoros fotó?

IGEN. Lehet, hogy az állat valós méretének megsaccolását nehezíti a térdelő férfi és az aligátor közötti távolság, de a felvétel valódi: a több mint három mázsás állatra Georgia államban találtak.

#9. Bűncselekmény-e Magyarországon hálapénzt elfogadni műtét után?

NEM. A kérdés a lakosság jogtudatosságát vizsgáló MTA-kutatásban is előjött: a megkérdezettek 71%-a helyesen tudta, hogy nem bűncselekmény a hálapénz elfogadása például műtét után. Azzal azonban már csak a válaszadók 49%-a volt tisztában, hogy bűncselekményt követ el az az orvos, aki 30 ezer forintot kért az ingyenes ellátásra jogosult betegtől. Azzal pedig csak a válaszadók egyharmada volt tisztában, hogy az előny műtét előtti elfogadása ma már bűncselekmény.

#10. A két kép közül az egyik valós embert ábrázol, a másik arcot számítógép készítette. Melyik arc az igazi?

A BALOLDALI. A figyelemfelhívó tippelgetős játékot a Washingtoni Egyetem kutatói készítették. Ebből a cikkből pedig megtudhatjátok, mire érdemes figyelni a képek megítélésekor. De 20-30 párosítás után önképzéssel is egyre jobb eredményeket érhetünk el.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Illusztráció: Kovács Andrea / Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!