Vitathatatlan bizonyítékaim vannak arra, hogy az [1917-es] októberi forradalom olyan emberek agyszüleménye volt, akik hallucinogén gombákat szedtek éveken át. Idővel ezek a gombák megváltoztatták fogyasztóik eredeti személyiségét, és végül őket is gombává tették. Maga Lenin is egy gomba volt. Sőt, nemcsak gomba, hanem egyben rádióhullám is” – a lassú felvezetés után e szavakkal mutatta be bombasztikus elmélete lényegét egy 1991-es orosz tévés beszélgetés főszereplője. Majd felállt, és két előre bekészített rajz segítségével be is mutatta egyik “sokkoló” bizonyítékát: a Lenin páncélozott járműve és a gombák föld alatt található része közötti megdöbbentő hasonlóságot.

Lenin egy gomba!

A fent bemutatott jelenet egy 1991-es áldokumentumfilmben jelenik meg, amelyre Thuróczy Gergely irodalmi muzeológus hívta fel a figyelmem (vele korábban a Rejtőlegendák kapcsán már találkozhattatok az Urbanlegends.hu-n). Sőt nemcsak felhívta, hanem mindjárt fel is ajánlotta szemlézésre az erről készített Wikipédia bejegyzését.

A Lenin egy gomba! néven ismertté vált, közel egyórás beszélgetés Lenin személyi kultusza mellett az országban akkoriban divatos paranormális műsorokat is kifigurázza. A zsáner népszerűségének köszönhetően az adást már legelső körben is milliók látták. Aztán az évek során – ismétlések révén, illetve videokazettákon terjedve – országszerte ismertté vált – írja Thuróczy.

A “bizonyítékok”

A gombateória prezentálója a színész és zenész Szergej Kurjohin volt, aki akkoriban inkább csak underground művészkörökben volt ismert. Visszaemlékezése szerint az adás ötletét egy másik konteós műsorból vette, amely Szergej Jeszenyin költő 1925-ös öngyilkosságának “gyanús” körülményeit elemezte banális bizonyítékokat felsorakoztatva.

Az adás során Kurjohin gyors egymásutánban adagolta egymáshoz lazán kapcsolódó megfigyeléseit és “megdönthetetlen bizonyítékait” Lenin gombaságára vonatkozóan. Irreleváns interjúrészletek (például egy gombaszakértővel való beszélgetés), kamu videók és hangalámondással manipulált képek, filmrészletek bevágásával rámutatott például arra, hogy:

– a hallucinogén növények fogyasztásáról is ismert mexikói sámánkultúra fennmaradt művészi emlékein ábrázolt jelenetek megidézik az 1917-es leningrádi események kaotikusságát,
– amerikai kutatások szerint a gomba ugyanolyan hangokat ad ki, mint a rádióhullámok, sőt a gomba valójában rádióhullám,
– a Lenin név visszafelé olvasva ‘ninyel’, ami állítólag egy francia gombás előétel neve,
– Lenin egy levelében arról számolt be, hogy bár sok gombát evett, utána csodálatosan érezte magát,
– egy róla készült fényképen az íróasztal szélén egy titokzatos tárgy látható, amely a virágzóképes kaktuszokon megfigyelhető cephaliumra emlékeztet,
– a Leninről készült filmjelenetekben rendre feltűnik egy rejtélyes kisfiú, akit Kurjohin Lenin gombászaként mutat be.

És hát ott van még a bevezetőben már említett, Thuróczy által az adás csúcspontjaként jellemzett páncélkocsis példa is, amely részletet ebben az angol feliratos változatban is megnézhetitek.

Sergey Kuryokhin: Lenin was a mushroom / C.Курехин: Ленин был грибом, part 2

19 years ago on 17 May 1991 Russian avant-garde musician Sergey Kuryokhin presented his theory, claiming that Lenin was a mushroom. This mystification based …

Angolul nem értők kedvéért íme az irodalomtörténész rövid összefoglalója: “A ‘Lenin egy páncélautó tetejéről beszédet intéz a forradalmi tömeghez‘ kép alapos elemzés után feltárja valódi jelentését: a speciális harci jármű alakjának oldalmetszete megtévesztésig úgy néz ki, mint a gombák föld alatti tenyészteste – ámde ez még nem fedi le az egész élőlényt, mert valami még hiányzik. A talaj fölötti termőtest! Ami maga Lenin.”

A bejátszásokban – egy színész alakításában – maga Lenin is megjelenik egy fekete-fehérre filterezett felvételen, és a téma természetesen ezúttal is a gomba.

Hogyan vehettek be ennyi sületlenséget?

A YouTube-on ma is sok hasonló logikát követő, ám kevésbé szellemes és jóval kártékonyabb konteót találni, amelyeket – az azóta létrejött globális tudástár, az internet ellenére – sokan csontra benyelnek.

Semmi csodálkoznivaló nincs tehát abban, hogy a kilencvenes évek eleji Szovjetunióban készpénznek vették Kurjohinék műsorát. Ennek oka Thuróczy szerint az lehetett, hogy az ország erősen központosított médiájának közönsége évtizedeken át megszokta, hogy a hivatalosan közzétett információkat feltétel nélkül el kell fogadni. Lehet, hogy az intézmények már átalakulóban voltak, de a reflexek még a régiek maradtak.

Ahogy az Atlas Obscurának nyilatkozó antropológus, Alekszej Jurcsak rámutat: a hoax sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy Kurjohin épp Lenint tette elmélete középpontjába. Ha egy kevésbé szimbolikus személyt választott volna, talán többen rájönnek a turpisságra. De ő merészen olyan alakot választott, akivel kapcsolatban kevesen gondolták volna, hogy egy tévés átverés alanya lehet. Mert ugyan ki merne Leninen viccelődni, ráadásul épp a tévében?

Emellett az adás házigazdája, az újságíró-filmkritikus Szergej Solohov is népszerű figura volt akkoriban, az átmenet médiájának egyik ismert múltátértelmezője. Igazi sztár, ahogy Jurcsak jellemzi. Így amikor az emberek leültek a tévé elé, hogy megnézzék történelmi szenzációt ígérő műsorát, az oknyomozói munkásságáról ismert újságíró karaktere is hitelesítette az abban elhangzottakat. Még ha baráti alákérdezőként nem is csillogtatta meg ezirányú képességeit.

Ennek megfelelően a nézők nagy részét elbizonytalanította Kurjohin elmélete, és sokan nem tudták, mihez kezdjenek a kapott információval – idézi az Atlas Obscura az esetről esszét is író Alekszej Jurcsakot. Lehet, hogy Solohov – néhány utólag elültetett anekdotával – kicsit rájátszott filmjük hatására, de Jurcsak szerint a korabeli nézők többsége – még ha azt talán már nem hitte el mindenki, hogy Lenin gombává változott – az adás idején nem hoaxként érzékelte a műsort.

Kurjohin 2006-ban, 42 éves korában halt meg egy ritka rákbetegségben. Hasonlóan egy másik nagy mókamesterhez, Andy Kaufmanhoz, Kurjohin halála kapcsán is felvetették: talán ez is csak egy hoax, amivel az alkotó újra megvezeti közönségét – mutat rá Jurcsak.

A Lenin egy gomba! teória ma mémek formájában él tovább.

Illusztráció: Kovács Andrea/Kurszan.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!