A neten van néhány lista a megtévesztő híroldalakról, közülük talán a legismertebb a hvg.hu folyamatosan frissített gyűjtése. Ezek a listák hasznosak, ha például arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy gyanúsnak vélt oldal tevékenysége másoknak is feltűnt-e már. Keveset mondanak viszont a szájtokról: például hogy az adott oldal miért került fel a listára, mire érdemes vele kapcsolatban vigyázni.

Ennek pótlására készítettem el 2018 elején első gyűjtésem, egy kisebb elemszámú, de szofisztikáltabb listát az aktív oldalakból, ahol azt vizsgáltam: mire számíthatnak az ilyen oldalakra tévedő olvasók.

Bár 2018-ban azzal kezdtem a cikkem, hogy “a kamuhíroldalak többsége nem örökéletű, oldalak jönnek és mennek”, ennek a jövés-menésnek a gyorsasága meglepett. A 2018 elején elemzett 30 oldal közel fele 2019 elején már nem volt elérhető – ezek értelemszerűen kikerültek a listából. Azokkal a szájtokkal sem foglalkoztam újra, amelyek nézettsége annyira visszaesett, hogy nem fértek be a Magyarországon legnézettebb 10 ezer oldal közé.

A tavalyiból áthozott és újrafeldolgozott oldalak mellé a hvg.hu listájának előző évi frissítései, valamint a Facebookon általatok ajánlott oldalak közül válogattam új szereplőket.

A vizsgálat szempontjai és eszközei

A szájtok kategorizálásához idén is az alábbi címkerendszert használtam:

  • kamuhíres: kitalált híreket is terjesztő oldal,
  • elfogult: az anyagait a saját világlátás érdekében eltorzítva, egyoldalúan közreadó oldal,
  • áltudományos: tudományosan megkérdőjelezhető nézeteket propagáló oldal,
  • konteós: összeesküvés-elméleteket terjesztő oldal,
  • szatirikus: az irónia és humor eszközét használó oldal,
  • kattintásvadász: félrevezető címekkel, facebookos megjelenéssel vagy régi témák felmelegítésével operáló oldal.

Az egyes oldalak népszerű 2018-as facebookos tartalmait a BuzzSumo, a viszonyított látogatottsági infót pedig az Alexa segítségével gyűjtöttem ki. Utóbbi csupán egy becslés, de mutatok hozzá néhány viszonyítási pontot: az Urbanlegends.hu 2019 elején a 2077. leglátogatottabb oldal volt Magyarországon, ez pedig a hazai toplista teteje.

Természetesen az idei lista sem több szubjektív pillanatfelvételnél. Inkább nevezném edukációs célzatú gyűjtésnek, mint tudományos igényű felmérésnek. Mivel bőven lehetne hozzácsapni további hasonló oldalakat, és magamat sem gondolom mindentlátónak, előre is köszönök minden jobbító szándékú segítséget. Ha kiegészítést javasolnátok, írjatok a Facebookon – jól fog jönni a jövő évi frissítéshez.

UPDATE 2020 | 2020 januárjában átdolgoztam és frissítettem a megtévesztő oldalak listáját, amit itt találhatsz meg.

Ha fontos számodra az álhírek elleni harc, csatlakozz az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.

És akkor jöjjenek az oldalak:

168-ora.info | 168-Óra

Kategória: kamuhíres

Tartalom: A nevében a baloldali hetilap címére hajazó, minimáldizájnba ágyazott kamuoldalra 2018 júliusa és 2019 januárja között közel 200 cikket pakoltak fel (ami a műfaj többi oldalához hasonlítva nem számít soknak). A szájt specialitása a tökkamu tartalom, amihez egy megosztás után elinduló videót csatolnak. Ez aztán megosztás után vagy elindul valami teljesen irreleváns tartalommal, vagy nem, mindenesetre az oldal cikkeinek magas megosztásszámokat generál a Facebookon. A tavalyi válogatásba több ilyen profilú oldal került, de azok nagy része azóta megszűnt.

Hirdetés: Google-hirdetés

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban (zárójelben: Facebook Engagements): Hajnalban vitték be a sürgősségire a 8. kerületi nőt! De ami kibújt belőle arra az orvosok sem voltak felkészülve! (50,4 ezer) | Orvosi szenzáció! 11-es ikreket vár a nagykanizsai 17 éves lány! (31,7 ezer) | Félig ember félig farkas gyermek született Szolnokon! Nem tudnak magyarázatot találni arra, hogy történhetett! (29,8 ezer) | Félig ember félig hal gyermek született Salgótarjánban! Az anyát a pszichiátrián ápolják! (22,7 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: n. a.

24ora.eu | 24 óra! – Friss Hírek, Pénzügyek, Hitelek

Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Az oldalon nagyrészt mindennapi pénzügyi helyzetekben segítő hírek szerepelnek, amelyeket azonban érdemesebb megbízhatóbb forrásokból beszerezni. A közösségi oldali megosztásokat elferdített, szenzációssá dúsított címek pörgetik. Az alapvetően pénzügyi tartalomba véletlenszerűen ágyazódnak be más témájú, megosztásvadász cikkek. Ilyen volt például decemberben annak az állítólagos rendőrnek a tüntetésekkel kapcsolatos levele is, akinek a rendőrség később még a létezését is tagadta.

Hirdetés: Google-hirdetések változatos formái + más hirdetésközvetítő szolgáltatások reklámjai.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Kötelező lesz a jogosítvány a bicikliseknek!!! Jön a kerékpáros jogsi (19,7 ezer) | Hétvégén Szombaton, Vasárnap és ünnepnapon tilos füvet nyírni (16,8 ezer) | Bejelentették a kormányinfón! Sok helyen megszűnik a közmunka ! – vége a közmunkának! Nagyon komoly szigorítások jönnek! Közfoglalkoztatottak figyelem, sokaknak kell munkahely után néznie (16,8) | Nem jár majd mindenkinek családi pótlék!!! osszátok meg… (11,6 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 1503. Magyarországon (egy éve az 1186. volt)

alternativhirek.blogspot.com | Elhallgatott és a főáramú médiából kihagyott hírek oldala

Kategória: elfogult – konteo

Tartalom: Elhallgatott hírek helyett inkább elfogultságot találni az oldalon, ami mind a témaválasztásban, mind a feldolgozásban megmutatkozik. Az oldal kiemelt témája a “hanyatló Nyugat” és a bevándorlás, alternatívaként pedig Putyin bezzeg Oroszországa jelenik meg újra és újra.

Hirdetés: Kereskedelmi hirdetéseket nem láttam az oldalon, csupán a Világhelyzete nevű testvéroldal beágyazott tartalmait.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: “Miért nem a gazdag arab országokba mennek a migránsok?”-Az Arab Liga elnökétől megkérdezték végre és ITT A VÁLASZ! (20,8 ezer) | Ezt üzeni az afrikai bevándorló Európának: “Én idejöttem és itt is maradok! Azt csinálok veletek, amit csak akarok, mert ti töketlenek vagytok!” (10,5 ezer) | Kína ultimátumot adott Franciaországnak, hogy Franciaország azonnal vessen véget a gyarmati paktumnak Afrikában! (5,3 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 3537. Magyarországon (a .hu-s verziója egy éve a 8654. volt)

anephangja.com

Kategória: kamuhíres – kattintásvadász

Tartalom: Jó érzékkel érezték meg és gátlástalanul szolgálják ki a kormányellenes kamuhírek iránt megnövekedett igényt. Néhány kitalált anyag olyan széles körben elterjedt a magyar neten, hogy a mainstream médiának is foglalkoznia kellett vele. Legnagyobb vihart kavaró kamucikkeik – az Orbánnak beszóló Törőcsik Mari levele, a választási csalást leleplező cikk és az Orbán Ráhel szülőszobás követelőzéséről tudósító anyagok – már nem érhetők el.

Hirdetés: Google-hirdetések + más hirdetésközvetítő szolgáltatások reklámjai.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: VILÁGSIKER! Elképesztő áttörés: A „rák elleni oltás” 10 nap alatt bánik el az összes tumorral! – Mutatjuk a meghökkentő részleteket: (119,1 ezer) | FRISS! Most már BIZTOS! Választási csalás történt! Elképesztő bejelentést tett a választási iroda elnöke: – Orbán Viktor őrjöng! Mutatjuk a hivatalos információkat: (104 ezer) | Magyarországon egyedülálló! A 3 napja elhunyt Demján Sándor, vagyona 95 százalékát a szegény és éhező gyerekere hagyja! Szívszorító amit nyilatkozott: Mennyi megosztást érdemel egy ilyen igaz ember?! (41,2 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 2021. Magyarországon

avilagtitkai.com | a világTitkai

Kategória: kattintásvadász – kamuhíres

Tartalom: Történetek ufókról, paranormális jelenségekről, bizarr rejtélyekről, megfűszerezve néhány “csodagyógyszerrel” és “titokzatos recepttel”, meg egy kis spiritualitással. Egy gyermekrablással riogató írásukban találtam az alábbi, bámulatos hivatkozást: “A hír igaz, mivel a Ripost is beszámolt hasonló eseményekről”. 105 ezres Facebook csoport segíti a megosztások bepörgetését.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Figyelem: gyermekrablás történik országszerte: a polgárőrség kiadta a figyelmeztetést! (24,8 ezer) | Bill Jamieson üzent Brüsszelnek: olvassák el a magyarok történelmét, mielőtt szembeszállnak velük! (15,8 ezer) | Itt a szerencsehozó Jin-Jang! Ha megosztod, hatalmas szerencse ér majd! (15 ezer) | A Holdon 250 millió állampolgár él… Kitálalt a volt CIA pilóta? (10,4 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 858. Magyarországon (egy éve a 494. volt)

egyazegyben.com | Egy az egyben

Kategória: kattintásvadász – áltudományos

Tartalom: Innen-onnan átemelt, színes és bulvárhírek. Az oldal azért került fel a listára, mert sok rajta a betegségekre különféle áltudományos, forrás nélküli “házi praktikákat” ajánló cikk. Az Alexa adatai nagy visszaesést mutatnak a tavalyi számokhoz képest.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: 200 ezer forintra büntethetik azt, aki vasárnap nyír füvet vagy flexel (23,3 ezer) | Három napig 100 forintért lehet az Állatkertbe menni (16,2 ezer) | Három dolog, amit csak édesanyád halála után tanulsz meg (5,7 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 7395. Magyarországon (egy éve a 448. volt)

eztnezdmeg.net | EztNézdMeg

Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Fogj egy közérdekű cikket, másold ki a hangzatos címét és a cikk első felét. Ezután adj hozzá még valami szöveget máshonnan, majd egy grafikát az ütős Facebook-megjelenéshez egy harmadik oldalról (például a rivális Mindenegyben blogról), és hivatkozz linkkel egy negyedik tetszőleges oldalt. Ezzel kész is a cikk, amely aztán 2018 szeptembere és 2019 januárja között 54 ezres facebookos aktivitást hoz neked – valami ilyesmi az EztNézdMeg profilja.

Hirdetés: Google-hirdetések

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Megszületett a döntés: ekkor kell utoljára átállítani az órádat (54,5 ezer) | KÉSZÜLJ FEL A LEGJOBBAKRA! Mert ami most jön, az egyszer történik meg 823 év alatt! (30,6 ezer) | Szerencsét hozó lóhere – oszd meg ,és hamarosan szerencse ér (19,5 ezer) | Nyomjon már legyen kedves egy lájkot aki gyerek korától eszi a házi szalonnát és még kutya baja nem volt tőle!Figyeld mit írnak róla (15,5 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 1783. Magyarországon

hircsarda.hu | HírCsárda – Álhírportál, Alapítva: 1351.

Kategória: szatirikus

Tartalom: A tavalyi listával kapcsolatban a legnagyobb vitát a Hírcsárda szerepeltetése váltotta ki. Továbbra sem gondolom, hogy a Hírcsárda ugyanaz a kategória lenne, mint a válogatás többi szereplője – ezért is vezettem be különféle kategóriákat az oldalak osztályozásához. Jó lenne azt hinni, hogy a legnagyobb magyar szatirikus álhírportált ma már senkinek nem kell bemutatni, és a fejlécében olvasható Álhírportál meghatározást is minden olvasó a helyén kezeli. Időről időre mégis előfordul, hogy az oldal anyagait kontextusból kiragadva komolyan veszik. Ezért is tartottam fontosnak, hogy legalább egy szatirikus oldal szerepeljen a listán, és hát mi lenne alkalmasabb erre, mint a zseniálisan abszurd, de egyben a való élet furcsaságaival napi szinten küzdelmet vívó Hírcsárda.

Hirdetés: Január elején nem láttam egyet sem, de simán lehet, hogy ez csak a hirdetéspiac szezonális pangása miatt volt.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Orbán Ráhel: Ezt nem gondoltam volna a férjemről (10,6 ezer) | Tízezrek indultak gyalog Szerbiából Budapest felé (9 ezer) | Nemzeti Választási Iroda: a Fidesz nyert Hódmezővásárhelyen (7,8 ezer)

Alexa-helyezés 2018 januárjában: 2938. Magyarországon (egy éve a 3901. volt)

hirozon.info | Hírözön – Fontos hírek, információk a világról

Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Bulvárcímesített Közlöny-szövegek, közlemények, időjárásjelentések, halálhírek és egyéb kattintásvadász átvételek. Ne ez alapján tervezd meg a jövő évi költségvetésed.

Hirdetés: Google-hirdetések + más hirdetésközvetítő szolgáltatások reklámjai.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: FONTOS!!! Itt a letölthető kérelem : 2019. január 1-től ennyi pénzt ad az állam fogászati költségre, kezelésre, új fogsorra, implantátumra, szájsebészeti beavatkozásra csak az emberek 99%-a sajnos nem tud róla! Így jóval olcsóbban megúszod a fogorvos! (6,1 ezer) | KÉSZÜLJ FEL A LEGJOBBAKRA! Mert ami most jön, az egyszer történik meg 823 év alatt! (3,6 ezer) | Ma este ( 2018.09.25-én ) Telihold, amely az Őszi napéjegyenlőség jegyében, mindent megmozgató hatalmas energiával érkezik – Oszd meg, kedveld, hogy minden kívánságod teljesülhessen ma éjjel! (2,3 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 5200. Magyarországon

hirturi.blogspot.com | HírTuri

Kategória: kamuhíres – kattintásvadász

Tartalom: Napi hírek feltuningolt tálalása mellett esetenként tökkamu történetek is megjelennek. Nem ritka a mémekben viccként keringetett poénok hírként való feldolgozása sem, amire jó példa a Nem eldobta, migráns után szedte össze : Ezzel mentegeti a közmédia Orbán lányát az eldobott pelenka ügyben című műremek. A Fakepalm szerint 2018 során facebookos oldalukon kamu autósorsolással próbálták felturbózni követőik számát.

Hirdetés: Google-hirdetések

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Vigyázat! 89 ponton helyeztek el aszfaltba rejtett sebességmérőket, íme a nagy LELEPLEZŐ lista! (51,1 ezer) | Bemutatta a terveit- Itt a kút-díj: 120 ezer forintot fog fizetni szinte minden család a Fidesz botrányos törvénye miatt (34,5 ezer) | NÉPSZAVAZÁST! Legyen magyar állampolgársága a határon túliaknak, de szavazati joga ne legyen! (33,8 ezer) | FRISS BEJELENTÉS! A nyugdíj szinte teljesen megszűnik, helyette érkezik júliustól a kötelező szülőtartás! Itt vannak a pontos részletek: (22,9 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 6148. Magyarországon

hitelforum.hu | HITEL FÓRUM – HITELKALKULÁTOR, SZEMÉLYI KÖLCSÖNÖK – PÉNZÜGYEK HITELEK VILÁGOSAN …

Kategória: kattintásvadász

Tartalom: Állami és céges hirdetmények újraközlése felturbózott, esetenként félrevezető címekkel, valamint nyereményjáték álcájába bújtatott, megosztásra buzdító cikkek.

Hirdetés: Google-hirdetések

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: OSZD MEG ÉS NYERJ 100,000 FORINT KÉSZPÉNZT AZONNAL!!! ?OSZD MEG ÉS NYERJ ? csak 1 MEGOSZTÁS (80,4 ezer) | Nyerj egy Lakást!!! Oszd meg és nyerj (71,7 ezer) | Nyugdíjkorhatár 2019/2020 – Orbán Viktor nyilatkozott: a nyugdíj korhatárt 70 vagy 72 évre emelnék meg (22,5 ezer) | Torokszorító: Kilakoltatják a letépett kezű anyukát gyermekével együtt >>> Segíts egy megosztással … (19,3 ezer) | Kötelező lesz a jogosítvány a bicikliseknek!!! Jön a kötelező kerékpáros jogsi!!! Büntetni fognak érte (18 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 3067. Magyarországon

hungaryexpres.com | Hungary Express

Kategória: elfogult

Tartalom: Egyoldalú politikai oldal, a migránskérdéssel, a terrorizmussal és a “hanyatló Nyugattal” a középpontban. Legtöbbet megosztott tartalmai összevetésekor érdekes egyezést találtam: a 2017 augusztusában egyszer már elsütött, több mint 10 ezer megosztást generáló, Fegyveres rablás Debrecenben. Ezeket a migránsokat keresi a rendőrség című cikket 2018 februárjában újra kitették. A 2017-es cikk szó szerinti újraközlése 2018-ban közel kétszer annyi megosztást hozott. Slusszpoén: már a 2017-es verzió is a dehir.hu cikkének copy+paste átvétele volt. Kíváncsian várom, lesz-e 2019-es remake, és az mennyit hoz.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Svéd képviselő vette védelmébe Magyarországot. Mindenki megdöbbent mikor magyarul szólalt meg (20,6 ezer) | Fegyveres rablás Debrecenben. Ezeket a migránsokat keresi a rendőrség (20,6 ezer) | Morvai Krisztina: Ne higgyenek az ellenzéknek! Brüsszelben minden nap, minden vita a kötelező betelepítésről szól (15,7 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 1923. Magyarországon (egy éve az 1019. volt)

magyarnep.me | Magyar Nép

Kategória: kattintásvadász – kamuhíres

Tartalom: Ugyanaz a dizájn, tematika és nyelvezet, mint a már említett anephangja esetében. Létezik ebben a ruhában még egy otpercpiheno.hu nevű oldal is, de az már 2018 októbere óta nem frissül.

Hirdetés: Google-hirdetések + más hirdetésközvetítő szolgáltatások reklámjai.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: KIHIRDETTÉK! Szeptember 17-től igényelhető a 2,5 milliós mindenkinek alanyi jogon járó lakásfelújításra fordítható támogatás! ITT tudod pontosan megigényelni! OSSZÁTOK MEG, hogy mindenki tudjon róla! (46,4 ezer) | Tegnap este a 19 hetes ultrahangos vizsgálatról tartottam haza az 5-ös buszon, amikor két roma fiatal Ezt a borzalmat művelte velem! Könyörgöm segítsetek őket elkapni! Osszátok! (34,9 ezer) | Kulka János felszólalt Vajna Timi durva kirohanására, melyben Orbán Ráhelnek üzent (26,4 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 4091. Magyarországon

minden-egyben.com | Mindenegyben Blog

Kategória: kattintásvadász – áltudományos

Tartalom: Most éppen ezen a kötőjeles címen érhető el mindenki kedvenc mindenegybenezője, amelyet megdöbbentő méretű, 746 ezres Facebook-oldal erősít (a forgalom közel negyede a Facebookról érkezik az oldalra). A keresőből érkező kulcsszavak toplistája is jól mutatja az oldal vegyes tematikáját: közalkalmazotti bértábla 2019, kínai horoszkóp 2019, sajtos rúd, nádai anikó. Emellett rengeteg képes nosztalgiaposzt és gyógyító csodatipp található az oldalon. Tavalyi legtöbbet osztott – azóta nem elérhető – anyaguk egy állítólagos tiszavasvári gyilkosságról számol be, ennek a cikknek a leleplezéséről itt olvashattok részletesebben. A lábléces bemutatkozásban az oldal üzemeltetői így próbálják átláthatóbbá és személyesebbé tenni működésüket: “Jelenleg két adminja van a blognak: egy fiú és egy lány.” Hát így.

Hirdetés: Google-hirdetés

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Embertelen! BOTRÁNY! Helyi roma fiatalok verték halálra a 3 gyermekes magyar tanárnőt Tiszavasváriban! Felfoghatatlan az OKA amiért tették..! Nyugodjon Békében! (34,6 ezer) | Emlékszel még ezekre az időkre? Most megmutatjuk miért voltunk egészségesebbek és nyugodtabbak, mint a mai gyerekek! (32,3 ezer) | Ma este jön a Szerencsehozó hullócsillag – oszd meg ,és hamarosan szerencse ér! (25,9 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 303. Magyarországon

napimigrans.info | Napi Migráns – Migránsügyben vezető alternatív hír-blog

Kategória: elfogult

Tartalom: Migráns-, multikulti- és Európa-gyűlölet magas fokon. Többségében átvett és az oldal hangvételéhez passzintott anyagok. Időnként kamu vagy kamuvá ferdített anyagok közlésétől sem riadnak vissza – a lényeg a hatás és az érzelmek felkorbácsolása.

Hirdetés: Google-hirdetés + natív kapcsolódó anyagok.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Orbán Viktor aláírta, letelepíthetik a migránsokat hazánkban (32,2 ezer) | “Úgy kell kampányolni a keresztény Fideszért, mintha az életünkért küzdenénk” (20,7 ezer) | Páratlan: Jordániában keresztények csodálatos énekben magasztalják Magyarországot – magyarul (12,9 ezer) Videó! “Ez már nem a te országod te disznózabáló!”, fröcsögte a bevándorló (9,2 ezer) | Putyin Magyarországhoz csatolná Erdélyt! (8,9 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 1281. Magyarországon (egy éve az 1061. volt)

otpercpiheno.blogspot.com | Ötpercpihenő

Kategória: kattintásvadász | kamuhíres

Tartalom: Bulvár anyagok átvétele felturbózott, félrevezető címekkel és hirdetéscunamival. Legtöbbet osztott tavalyi tartalmai közé két orbános kamuhír is bekerült.

Hirdetés: Google-hirdetés + natív kapcsolódó anyagok.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Horváth József egy 4 hónapos daganatos baba életét mentette meg. Minden elismerésünk (59,8 ezer) | Orbán Viktor 97 éves nagymamája számláján 1,4 billió forint lapul. (58,4 ezer) | A közteresek elvették a hajléktalan bácsi paplanjait.. Reggelre megfagyott. (49,5 ezer) | Kizavartak a szülőszobáról tegnap, mint kiderült Orbán Ráhel jött szülni. Egy terhes édesanya vallomása (44,5 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 414. Magyarországon

pestibulvar.hu | Pesti Bulvár – Az első online politikai bulvárlap. Le merjük írni…

Kategória: elfogult

Tartalom: Kormányellenes politikai bulvárlap, egyoldalúan tálalt anyagokkal. Alkalmanként neten keringő szövegek utánajárás nélküli megosztásától sem riad vissza, ha az passzol a narratívába – Orbánék tavaszi győzelmének okait például a kamu-Chomsky tízparancsolattal magyarázta. Hasonló tematikájú és hangvételű az ellenszel.hu nevű oldal is, amely a 797. a magyar oldalak között. Szerkesztője a 24.hu-nak egy 2017-es cikkben arról beszélt: politikai bulvárban utazó, vállaltan elfogult oldalai ellensúlyként szolgálnak a Fidesz propagandagépezetével szemben.

Hirdetés: Google-hirdetés

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Megrázó nyílt levelet írt egy hajléktalan Orbánnak. Mi elsírtuk magunkat (44,5 ezer) | Megrengett a föld, Magyarországnak elege lett (32,4 ezer) | Ha nem a Fideszre szavazol, nem kapsz tűzifát” – döbbenetes videó kering a neten (30,7 ezer) | Világhírű amerikai tudós rántotta le a leplet Orbánékról: ez állt a győzelmük hátterében (24,7 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 721. Magyarországon

rejtelyekszigete.com | Rejtélyek szigete

Kategória: konteós – áltudományos

Tartalom: Ufók, összeesküvések, parajelenségek és egy kis alternatív gyógyászat.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: A szinkronicitás okkal történik – Nem léteznek véletlen egybeesések! (2,2 ezer) | Olasz mérnökök megformázták Jézus pontos alakját a torinói lepel alapján (842)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 2054. Magyarországon (egy éve az 1566. volt)

szerencsemano.info | Szerencsemanó

Kategória: kamuhíres

Tartalom: Egy újabb kormányellenes érzelmeket kiszolgáló kamuhíres oldal. Megosztásra általában ehhez hasonló sablonnal buzdítanak: “Mi felháborítónak találjuk XY fenyegetését, amennyiben ön is, kérjük ossza meg szavait!

Hirdetés: egyéb hirdetésközvetítő szolgáltatás

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Orbán Viktor durván megfenyegette a gigatüntetésre készülő embereket: “Annyira elegem van, hogy ezt fogom tenni: (8,5 ezer) | Áder János fenyegető üzenete a további tüntetésre készülőknek! “Amennyiben ezután sem lesz nyugalom, sajnos ezt kell tennünk: (6,7 ezer) | Orbán Ráhel vérlázító bejelentése Karácsonyra: “Ezért fogja az én apám… (6,7 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 1466. Magyarországon

szupertanacsokblog.hu | szupertanácsok

Kategória: áltudományos

Tartalom: Rengeteg mindent gyógyító, ősi csodaszer receptje, párperces tornák, néhány hét alatti csodás fogyást eredményező praktikák. A Kapcsolat menüpont hozzászólásfolyama szerint a szerkesztőnek 2016-ban még nem ment a linkes a forráshivatkozás (“egyszerűen nem tudom, a blog.hu-n kattinthatóan hogy lehet meghivatkozni“), a “saját” cikkek másolásvédelmének beállításával viszont nem volt gond (“sajnos a hackerek miatt kell ez a védelem, így nehezebben tudják megtámadni az oldalt“).

Hirdetés: Google-hirdetések

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Kíváncsiak vagyunk hányan fogják értékelni ezt a csodálatosan szép magyar kislányt? (36 ezer) | A gyömbérből készült tea kihajtja a vesekövet, megújítja a májat, és elöli a tumorsejteket. Így csináld, hogy hasson! (3,7 ezer) | Ez az ősi arctérkép világosan jelzi, milyen betegség lappang benned, sőt a gyógyításban is segíthet (3,4 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 1827. Magyarországon

titokterminal.com | Titok Terminál – amikről máshol nem beszélnek…

Kategória: kattintásvadász – konteós

Tartalom: Azért válogattam lentebb annyit a legnépszerűbb tartalmak közül, hogy illusztráljam: itt nem (annyira) ideológiai céllal zajlik a rémisztgetés és a haraggerjesztés, hanem inkább nézettségmaximalizálási céllal. Világégés Alert !!! napi frissítésben.

Hirdetés: Google-hirdetések

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Gyerekeket rabolnak több településről – a polgárőrség is megerősítette közösségi oldalán (37,6 ezer) | Merkel Asszony, miért nem a 7 millió európai munkanélküli fiatal sorsával törődik? Morvai Kirsztina kiosztotta a Muttit! (22,7 ezer) | Devizahitel: a több ezer milliárdos átverés, mely több tízezer magyar embert tesz az utcára 2018-ban! (16 ezer) | Nyílt levél azoknak az öltönyös parlamenti disznóknak, akik sajnálták az ápolási díjat emelni, miközben milliókat keresnek! (15,1 ezer) | Bill Jamieson üzent Brüsszelnek: olvassák el a magyarság történelmét, és nem fognak merni szembeszállni velünk! (13,3 ezer) | Ilyen a magyar valóság: kilakoltatások nap mint nap, miközben a világhatalmi és pénzügyi elit gazdagodik! (7,4 ezer) | Megetetett társadalom: a rákkeltő felvágottak, káros sajtok, GMO zöldségek – a világ, ahol az ételek már EHETETLENEK (8 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 1179. Magyarországon

tudasfaja.com | TUDÁS FÁJA

Kategória: áltudományos

Tartalom: Cikkeivel a modern orvostudománnyal szemben szkeptikus olvasókat szolgálja ki. Szerkesztői a lábléces bemutatkozásukban így próbálják tompítani tevékenységük esetleges káros hatásait: az oldal a tájékozódást segíti, “de konkrét orvosi kérdéseivel, panaszaival forduljon kezelőorvosához!” Az Index egy 2014-es cikke ezt az oldalt is bevonta kísérletébe, és állítólag a portál lehozta az újságíró által kitalált anyagot. Az oldalon saját rovatuk van az “érdekes” (esetenként tökkamu) anyagoknak, a recepteknek és a párkapcsolati témáknak. Tavalyi legtöbbet osztott anyaguk a BuzzSumo adatai szerint egy nosztalgiaébresztő cikk volt a tűbefűzőről, amely két hónap alatt közel 40 ezer aktivitást generált.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Az emberek többségének már fogalma sincs, hogy mi ez. Te még emlékszel? (37,7 ezer) | Miért olyan fontosak a keresztanyák a gyermekek életében? (26,1 ezer) | A daganatos megbetegedések megelőzésében, a cukorbetegség és a magas vérnyomás enyhítésében is használják! Ki tudja mi ez a gyümölcs? (19,7 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 591. Magyarországon (egy éve a 341. volt)

tudnodkell.info | Tudnodkell

Kategória: kattintásvadász – áltudományos

Tartalom: Netről összeszedett, mindennapi és egészséggel kapcsolatos “okosságok”. Maga az oldal 2018 májusa óta nem frissül, de 363 ezres facebookos oldala rendszeresen közli hasonló, egy kaptafára épülő oldalak (emberitemak.club, emberidolgok.club, erdekesdolgok.info, erdekeshirek.club, erdemesszo.club, fontoshirek.info, fontostudni.club, hirvarazs.info, josztorik.info, jotemak.club, szazszepszo.info, szeptortenetek.info, tudnierdemes.info, stb) cikkeit. Nem lepődnék meg, ha a jövő évi listán valamelyikkel önálló bejegyzésben kellene foglalkozni, de azon se, ha jó pár felszívódna közülük addig.

Hirdetés: Google-hirdetések.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Kiderült: ez az egyik legjobb természetes kullancsriasztó! Csak erre van szükséged hozzá (27,1 ezer) | Íme a rettentes idegméreg, amitől minden étel finom lesz! Te is eszed, mert jó íze van! Itt a lista – ezekben az ételekben egytől egyig benne van >>> Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanú (19,6 ezer) | A 90 éves nagymamám mutatta ezt a módszert, azóta senki se beteg a családban! íme a világ legerősebb immunrendszer erősítője, amire a szervezetednek szüksége van! (12,4 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 2633. Magyarországon (egy éve a 790. volt)

ujvilagtudat.blogspot.com | ÚJ VILÁGTUDAT – Az élet más szemmel

Kategória: elfogult – konteós

Tartalom: Híreiben elfogult és helyenként konteókkal sújtott, tudományos témáiban sekélyes oldal. Külön rovata van az ufókkal kapcsolatos elméleteknek és megjelenéseknek. Az oldal üzemeltetői több közösségi oldalon is bepróbálkoztak, de a szájt YouTube-csatornája és Instagramos oldala például utoljára 2017-ben frissült.

Hirdetés: Google-hirdetések és natív kapcsolódó tartalmakat kínáló AdNow.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Egy német orvos szerint minden betegség egy elszenvedett traumatikus élmény következménye (9,6 ezer) | A világ vezető orvosi folyóirata hivatalosan is neurotoxinnak minősítette a fluoridot (2,9 ezer) | A francia rendőrök átállnak a sárga mellényesek oldalára, miután rájöttek, hogy őket is kizsákmányolja a kormány (1,9 ezer) | A Rothschild uralom 250 év után véget ér és egy új korszak kezdődik (1,6 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 530. Magyarországon (.hu-s változata egy éve a 935. volt)

vilagfigyelo.com | Világ Figyelő

Kategória: elfogult

Tartalom: Bár az efféle tartalmak gyártását jó ideje átvette a mainstream média állami pénzekből finanszírozott szeglete, mutatónak idetettem: ilyen is van még – méghozzá nem is rossz látogatottsági adatokkal.

Hirdetés: Google-hirdetések

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Sokkoló videó! Így néznek ki Párizs utcái, ebbe akarnak minket is belerángatni – NEM KÉRÜNK BELŐLE! (38,7 ezer) | Taroltak a magyar diákok a nemzetközi matematikai versenyen, nyilván mert szar az oktatás (19,9 ezer) | A brit archeológus professzor döbbenetes állítása a magyarok származásáról… elgondolkodtató! (16,8 ezer) | Megetetett társadalom: a rákkeltő felvágottak, káros sajtok, GMO zöldségek – a világ, ahol az ételek már EHETETLENEK (11,7 ezer) | Kétségbe estek az osztrákok: Egyre több magyar munkavállaló tér haza a javuló körülmények miatt (11,7 ezer) | A fiatal családanyát számon kérték, miért olyan “Fideszes.” A válaszában minden benne van (7 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 535. Magyarországon

vilaghelyzete.blogspot.com | Képezd magad! Tájékozódj! ÉBREDJ! Az információ korában a tudatlanság választás – [és így tovább]

Kategória: konteós – elfogult

Tartalom: Az oldal legvaskosabb címkéje a Conspiracy (összeesküvés), fő témái pedig a “háttérhatalom” leleplezése, a migránshelyzet – ezeket elemezgeti a szerző végtelenül hosszú és változatos tipográfiájú cikkeiben. Az oldal 8 éve aktív YouTube-csatornáját közel 3800-an követik, és ez idő alatt több tucat “leleplező” videó került fel rá – többek között a migrációról, a hanyatló Nyugatról, a főáramú médiáról, titokzatos csoportokról és az orosz mintáról.

Hirdetés: Hirdetéseket nem láttam, de lehet például adakozni a lapcsalád részére.

Népszerű tartalmak a Facebookon 2018-ban: Ilyen csodálatosan gyönyörű dalt még nem írtak Magyarországról, mint most a jordániai keresztények hálájuk jeléül (3,7 ezer) | A migráció kritizálását gyűlöletbeszéddé és bűncselekményé nyilvánítja az ENSZ Globális Migrációs Paktuma – Orwell 2019 (1,8 ezer) | Megjelent a titkos katonai űrprogramok leleplezéséről készült legteljesebb dokumentumfilm! ABOVE MAJESTIC (1,5 ezer) | A világ adóssága minden idők legmagasabb szintjén áll – 184,000,000,000,000$ – Itt az igazság, kinek tartozunk pontosan! (1,5 ezer) | A magyar nyelv valódi származásáról és ősi eredetéről tanúskodnak több ezer éves idézetek és ezek a bizonyítékok-A legkomolyabb kutatók zúzták rommá a finnugor hazugságot (1,2 ezer)

Alexa-helyezés 2019 januárjában: 2115. Magyarországon (.hu verziója egy éve a 2750. volt)

***

Ha tetszett a cikk, és képben akarsz lenni a legfrissebb átverésekkel, jelöld be az oldalt a Facebookon.

Fotó: pexels.com

Update | 2019 január végén frissítettem a cikket az otpercpiheno oldalával.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!