A 65 éven felüliek osztották meg a legtöbb álhírt a közösségi médiában a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány alatt – írták meg a lapok január elején a Princetoni Egyetem és a New York-i Egyetem Science Advances-ben megjelent kutatására hivatkozva. A tanulmány szerint a 18-29 év közöttieknek csupán 3 százaléka osztott meg álhíreket a Facebookon, míg a 65 éven felüliek körében ez az arány 11 százalék volt.

Ez azonban csak a jelenség egyik oldala – hívja fel a figyelmet Daniel Funke tényellenőrző egy másik, a Communication Monographs-ban megjelent tanulmányra, amely szerint az idős amerikaiak egyben tényellenőrző cikkeket is nagyobb arányban osztanak meg a fiatalabb csoportoknál. A két dolog persze nem zárja ki egymást, egyszerre is igaz lehet – mutat rá Funke. Például ha az idősebbek aktívabbak a Facebookon.

A Communication Monographs-tanulmány társszerzője, Michelle Amazeen szerint a fenti ellentmondás okainak feltárásához további vizsgálatokra lenne szükség. Azt azonban nem hiszi, hogy az álhírek és a leleplezések megosztói ugyanazok lennének. Kutatásuk szerint ugyanis tényellenőrző cikkeket főleg demokrata szavazók osztottak meg, míg a másik tanulmány szerint az álhírek elsősorban Donald Trumpot támogatták.

A Science Advances-ben megjelent kutatás társszerzőjének pótlólagos gyorsvizsgálata kimutatta: a 65 év feletti amerikaiak az ő adataik szerint is több tényellenőrző cikket osztottak meg a fiatalabbaknál, de kamuhíreket sokkal nagyobb arányban terjesztettek – és valóban nincs nagy átfedés a kétféle csoport között.

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!