A közgazdász újságíró Financial Times-ban vezetett rovatában a kamuhírekről elmélkedve azt javasolja: egyfajta újévi fogadalomként hagyjuk abba az álhírek miatti panaszkodást – és ennek alátámasztására öt okot említ.

Mi az a fake news?

Egyrészt a fake news kifejezés annyi mindent jelent emberek számára, hogy teljesen értelmetlen egy kalap alá vonni ennyi jelenséget. Van, aki idegesítő pop-up reklámokat ért alatta, mások politikusok félrevezető nyilatkozatait, megint mások politikailag elfogult újságokat. A szó eredeti jelentése háttérbe szorult, vagy legalábbis már csak kevesek számára jelenti azokat a kamu/szatirikus cikkeket, amelyeket hirdetési bevétel szerzése céljából találnak ki netes ügyeskedők.

Bizonyítékok híján

A második: Harford szerint nincs bizonyíték arra, hogy ezek a kitalált anyagok döntötték volna el a 2016-os amerikai elnökválasztást Donald Trump javára. A szerző Hunt Allcott és Matthew Gentzkow tanulmányára hivatkozva megjegyzi, hogy a kamuhíreket sokkal kevesebben osztották, nézték vagy emlékeztek rájuk, mint azt az erről szóló beszámolók sugallják. Ezért aztán úgy véli, hogy a kamuhírek önmagukban sem a demokráciára, sem a független sajtóra nem jelentenek komoly veszélyt.

A törvényi szabályozás veszélyei

Ami viszont nagyon is veszélyes – és ezt nevezi meg Harford harmadik szempontként – az az egyes kormányok esetenként aránytalan fellépése a kamuhírek ellen. A törvényi szabályozás ugyanis magában hordozza azt a veszélyt, hogy egy kormány a saját érdekei mentén mondja meg, ki hiteles, ki és mi számít fake news-nak – ellehetetlenítve ezzel a független és kritikus sajtó működését.

A fake news fogalmának kifordítása

A negyedik szempont a fake news kifejezés kifordítása, vagyis az a Donald Trump és tanácsadói által tudatosan űzött kommunikációs stratégia, amely során Trumpék az őket kritikával illető sajtót következetesen leféknyúzozzák. E stratégia révén pedig nemcsak kisajátítják a kifejezést, hanem egyben össze is zavarják az ezzel kapcsolatos közgondolkodást. Ez a jelenség azóta Európában, sőt hazánkban is felütötte a fejét.

Nem a kamuhírek döntik el a választásokat

És végül – írja Harford – azért is érdemes felhagyni a kamuhírekre való mutogatással, mert az csak félrevisz, ha azt gondoljuk: bizonyos emberek csak azért szavaznak Trumpra, mert egy népszerű kamuhír azt állította, hogy a pápa is őt támogatja.

Harford inkább amiatt aggódik, hogy napjainkban minden korábbinál nehezebbé vált komoly újságot üzemeltetni. Vagy hogy politikusok világszerte olyan témákat is átpolitizálnak, amiket nem kéne, és a politikai kampányok a digitális korban teljesen átláthatatlanná váltak.

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!