Az egykori first lady Így lettem című könyvében – mások mellett – az őket a választási kampányok során ért fake news támadásokról is beszámol. Bár Barack Obama első megválasztása előtt, 2007-2008 környékén a közösségi oldalaknak még nem volt akkora szerepük, mint a későbbi választások során, az internet ettől függetlenül már akkor is tele volt mindenféle politikai rágalommal és híreszteléssel (az egyes állítások valóságtartalmáról a belinkelt Snopes cikkekben olvashattok):

“Elképesztő pletykák keltek szárnyra Barackról: például az, hogy egy radikális iszlám medreszében tanult, és a szenátusban a Koránra esküdött fel; hogy nem volt hajlandó elmondani a hűségesküt; hogy nem volt hajlandó a kezét a szívére tenni a himnusz alatt; hogy az egyik közeli barátja terrorista volt az 1970-es években. Ezeket a hazugságokat rendszeresen megcáfolták a megbízható hírforrások, ám ennek ellenére tovább éltek a névtelen kör-e-mailekben, amelyeket nem csupán összeesküvéselmélet-hívők továbbítottak, hanem nagybácsik, munkatársak és szomszédok is, akik nem tudták megkülönböztetni a tényeket az interneten keringő meséktől.”

Hogy emlékezik Michelle Obama a birtherekre?

Megjelennek a könyvben azok az összeesküvés-elméletek is, amelyek szerint Barack Obama anyakönyvi kivonatát meghamisították, és a politikus valójában nem is az Egyesült Államokban született, így elnök sem lehetett volna. Az ezt hirdető mozgalom, a birtherek feltételezett motivációiról Michelle Obama így ír:

“Barackkal most már túlságosan ismertek voltunk ahhoz, hogy ne vegyenek rólunk tudomást, de ha idegennek és betolakodónak állítanak be, akkor talán meg lehet tépázni a tekintélyünket az emberek szemében. Sokszor mintha az lett volna az üzenet, még akkor is, ha nyíltan sosem mondták ki: ezek az emberek nem tartoznak közénk. A Drudge Reportban megjelent Barackról egy fénykép, amelyen turbánt és hagyományos szomáliai öltözéket visel, amit egy hivatalos látogatás során adtak rá Kenyában, még szenátorként. Azonnal feléledtek a régi elméletek arról, hogy titokban iszlám nézeteket vall. Néhány hónappal később pedig az interneten felbukkant egy újabb névtelen és alaptalan pletyka, amely Barack állampolgárságát kérdőjelezte meg, azt sugallva, hogy nem Hawaiin született, hanem Kenyában, ami miatt a törvény szerint nem is lehetne elnök.”

A támadásokból Michelle Obamának is kijutott, aki ezeket így élte meg:

“Kezdtem felőrlődni, nem fizikailag, hanem érzelmileg. Fájtak az ütések, még akkor is, ha felfogtam, kevés közük van ahhoz, hogy valójában milyen ember vagyok. Mintha a nagyvilágban a karikatúraváltozatom törne-zúzna: egy nő, akiről mindenfelől hallok, de nem ismerem – egy túl magas, túl erőteljes, férfiakat lábbal tipró politikusfeleségbe oltott szörnyeteg, akit Michelle Obamának hívnak. Legnagyobb bánatomra néha a barátaim is felhívtak, és rám zúdították az aggodalmaikat, tanácsokkal halmoztak el, amelyeket szerintük tovább kellene adnom Barack kampányfőnökének, vagy azt akarták, hogy nyugtassam meg őket azok után, hogy hallották a negatív beszámolókat rólam, Barackról vagy a kampány állásáról a hírekben.”

Megjelenik a színen Donald Trump is

A Barack Obamát születési anyakönyve miatt a leginkább támadó személy az akkor még valóságshowjáról és ingatlanbizniszéről ismert Donald Trump volt. A későbbi amerikai elnök 2011-ben már meglebegtette republikánus előválasztási indulását, és a közvélemény tematizálása érdekében mindent megtett, hogy felélessze az Obama állampolgárságával kapcsolatos szóbeszédeket. Többek között azt állította, hogy “az elnök születését bejelentő 1961-es honolului újsághirdetés hamisítvány, és hogy egyetlen óvodástársa sem emlékszik rá”. Az állítást kattintásra éhes hírportálok tették még szélesebb körben ismertté, és ez Michelle Obama szerint igencsak feltüzelte a radikálisokat:

“Féltem a reakcióktól. A titkosszolgálat időről időre tájékoztatott a komolyabb fenyegetésekről. Rádöbbentem, hogy vannak, akik fogékonyak a hergelésre. Megpróbáltam nem aggódni, de néha nem tudtam megállni. Mi van, ha egy zavaros elme csőre töltött puskával egyszer csak elindul Washingtonba? Ha megkeresi a lányokat? Donald Trump nagyhangú és meggondolatlan célozgatásaival veszélybe sodorta a családom biztonságát. Ezt soha nem bocsátom meg neki.”

Michelle Obama ezeknek a mesterségesen gerjesztett érzelmeknek tulajdonítja például azt is, hogy 2011 novemberében egy férfi félautomata géppisztolyával megcélozta a Fehér Ház felső emeleteit.

“Egy lövedék eltalálta a Sárga Ovális Szoba ablakát – gyakran teázom ott ücsörögve. Egy másik az ablakkeretbe fúródott, több golyó pedig visszapattant a tetőről. Mi Barackkal nem voltunk otthon, ahogyan Malia sem. Sasha és anya azonban igen, bár nem tudtak az egészről, és nem sérültek meg. Hetekbe telt, mire a golyóálló üveget kicserélték. Sokszor álltam az ablak mellett, és azon kaptam magam, hogy a nagy, kerek lyukat bámulom: saját sebezhetőségünkre emlékeztetett. Rájöttem, hogy mindannyiunknak jobb, ha nem veszünk tudomást a gyűlöletről, ha nem rágódunk a veszélyeken, még akkor sem, ha mások folyamatosan úgy érezték, szóba kell hozniuk.”

Csattanós válasz Barack Obamától

A születésével kapcsolatos pletykákra Barack Obama egyébként a Fehér Ház tudósítóinak 2011-es gálavacsoráján elég vicces választ adott Trumpnak, amikor a megjelentek előtt bemutatta születési videóját. Az eseményen Trump is jelen volt, és arckifejezése, ahogy gond nélkül belenevet és beleinteget az elé tartott görbe tükörbe, sok mindent előrevetít a jövő mára túlhaladott történéseiből.

Watch Obama dig into Trump at the 2011 White House Corres…

In 2011, Hawaii released President Obama’s birth certificate after much prodding from Donald Trump and the ‘Birther Movement.’ Obama took the opportunity to …

Update 2020 | Ebből a cikkből pedig megtudhatod, évekkel később hogyan emlékezett vissza minderre Barack Obama

Fotó: Stephen Mayes / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!