A közösségi oldalak csoportjaiban terjedő üzenetek szerint a Facebook – algoritmusváltozásra hivatkozva – törli azokat a csoporttagokat, akik nem kommentelnek. E felhívások szerzői arra bátorítják tagjaikat, hogy – ha maradni szeretnének – az általuk közzétett bejegyzés alá írjanak “akár csak egy pontot, hangulatjelet, bármit”.

De valóban szükség van ilyesmire?

Tényleg elveszítik csoporttagságukat azok, akik csak nézelődnek, olvasgatnak a csoportban?

A figyelmeztetésnek van alapja, de az értelmezése téves. A Facebook valóban arról tájékoztatta csoportadminjait, hogy “az olyan embereket, akik csatlakoztak egy adott csoporthoz, de soha nem keresték fel, áthelyezik a csoport taglistájának Meghívottak területére”.

Tehát nem azokra vonatkozik a változás, akik nem kommentelnek, hanem azokra, akik soha nem is léptek be. De még őket sem törlik, ahogy egyes csoportadminok kommunikálják a változást, csupán áthelyezik. Ez a csoporttagok számában valóban érzékelhető lesz, de nem a csoport bejegyzéseinek passzív olvasói fognak eltűnni.

Ahogy az Onlinemarketing blog szerzője írja: “A Facebook csoportok úgy működnek, hogy bármely tag meghívhatja bármely ismerősét a csoportba. Vagyis lehet, hogy úgy kerülsz be egy csoportba, hogy te nem is akartál tag lenni, de egy ismerősöd ‘berakott’ oda. Itt meg tudod nézni, melyik csoportoknak vagy a tagja: www.facebook.com/groups/ Kattintottál? Megnézted? Meglepődtél? Sokan láthattok olyan csoportot, amiről nem is tudtatok, hogy van, mégis tagok vagytok. Sosem jártál ott, de a tag vagy. Nos, a Facebook itt rakott rendet.”

A változás lényege az – írja a That’s Nonsense blog -, hogy a jövőben nem lehet majd jóváhagyás nélkül bárkit hozzáadni egy csoporthoz. Aminek én kifejezetten örülök, miután korábban engem is belehúztak már olyan csoportokba, amikhez nem akartam csatlakozni.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke