Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után a kérdéssor alatt láthatod az eredményedet, az elrontott válaszok alatt pedig a magyarázatot. Az összes helyes választ a cikk első hozzászólásában találod.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Az alábbi optikai illúziót tényleg egy japán neurológus készítette a stressz-szint mérésére?

NEM. A képhez csatolt leírás szerint minél gyorsabban forog a kép előtted, annál stresszesebb vagy. Ebből azonban semmi nem igaz: az optikai illúziót egy ukrán illusztrátor készítette, és nem méri a stresszt.

#2. Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő tényleg női ruhában lépte át a határt?

NEM. Legalábbis a forrásként hivatkozott cikk nem bizonyíték erre az állításra.

#3. Valódi-e az alábbi kép Donald Trumpról?

NEM. Igaz, a kép alapjául szolgáló fotó valóban az amerikai elnököt ábrázolja, de a fenekét digitálisan nagyobbították meg.

#4. Tényleg meghalt George H.W. Bush egykori amerikai elnök?

IGEN. A neten gyakran találkozhatunk kamu halálhírekkel. Az egykori amerikai elnök halálhíre jó példa arra, milyen az, amikor valóban meghal egy neves ember: nemcsak az eltitkolthirekcsakneked.net vagy az indeksz.com jellegű oldalak számolnak be róla, hanem minden komoly hírportál.

#5. Egy bangkoki vega étteremben tényleg egy meggyilkolt ember húsát szolgálták fel a vendégeknek?

NEM. Bár az esetről idehaza is beszámoltak, azóta kiderült: valóban találtak egy holttestet egy thai étteremben, de annak felszolgálása már csak azért sem lehet igaz, mert a kérdéses személy meggyilkolása óta az étterem nem is volt nyitva.

#6. Ukrajna egykori oktatási minisztere tényleg a kutyákhoz hasonlította a magyarokat?

NEM. A fenti állítást Irina Farion nyelvész-politikus tette, aki sosem volt Ukrajna oktatási minisztere.

#7. Alec Baldwin színészt tényleg letartóztatták egy utcai vita után?

IGEN. Bár Baldwin utólag tagadta, hogy ő ütött volna, valóban részese volt egy manhattani utcai vitának, amely után a rendőrség letartóztatta.

#8. Valódi-e az alábbi felvétel?

IGEN. A fotó valós. Megijedni persze nem kell: nem egy igazi jegesmedvéről van szó, hanem a Greenpeace Paula nevű, bebújós, aktivisták által mozgatott jegesmedve bábujáról. További képeket és így-készült-videókat itt találtok.

#9. “A jó művész másol, a nagy pedig lop” – tényleg ezt mondta Picasso?

NEM. Legalábbis nincs rá semmi írásos bizonyíték.

#10. Einstein gyerekkorában tényleg megbukott matematikából?

NEM. A neves fizikus soha nem bukott meg matematikából – sőt 15 éves kora előtt már elsajátította a differenciál- és integrálszámítást.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Fotó: Javier Allegue Barros / unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke