Az egykor NASA-mérnökként, ma tudománynépszerűsítő videobloggerként ismert Mark Rober komplex meglepetést eszelt ki a küldeménytolvajok ellen. Egy dobozt, amely több kamerával rögzít mindent, ami felbontás után történik, miközben csillámporral és fingszaggal szórja meg az eltulajdonított csomag kibontóját. A videónak azonban – mely a cikk írásakor az 50 milliós nézettséget közelítette – legalább egy része megrendezett volt.

Glitter Bomb 1.0 vs Porch Pirates

This might be my Magnum Opus. Please see my comments below with regards to reports the video was partially faked. Go to https://NordVPN.com/MarkRober and us…

Mint az ugyanis önjelölt netes nyomozók munkájából kiderül, az eredeti videóban rajtakapott tolvajok egyike – aki a felvételen az udvarra szaladva szabadult meg a bűzölgő csomagtól – Mark Rober barátjának szomszédja volt. Egy másik tolvaj pedig egy olyan kocsival hajtott el a csomag eltulajdonítása után, amely szintén ennek a barátnak a háza környékén szokott parkolni. Ennek kiderítéséhez a netes nyomozók a Google Street View-t és Zillow ingatlan-adatbázist használták, amely szolgáltatások segítségével sikerült bizonyítani a gyanút keltő részletet.

Miután a BuzzFeed újságírója szembesítette a videó készítőjét a vádakkal, Mark Rober megvágta a felvételt, és néhány részletet tovább homályosított. Majd egy Twitteren közzétett közleményben elismerte, hogy az öt megörökített jelenetből kettőt ő maga is gyanúsnak talált, ezért döntött az eltávolításuk mellett. Ugyanakkor állítja: az ismerős ismerőseinek közreműködéséről neki nem volt tudomása, és reméli, hogy emiatt nem fogják az egész videóját kamunak bélyegezni.

Az ügyben nyomozó Peter Logan szerint azonban Robernek a rögzített részletekből igenis fel kellett volna ismernie barátja házának környékét. Biztos benne, hogy Rober készüléke valós és működőképes, de a reakciókat látva szerinte az összes “áldozat” kamu.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!