A közhiedelemmel ellentétben emlékezetünk nem úgy működik, mint egy videofelvevő vagy egy merevlemez – erről a jelenségről már többször is olvashattatok az oldalon. Könnyebben és hosszabb időre eltárolunk például a memóriánkban egy érdekes történetet, mint a mellé ragasztott kis cetlit, amelyen az áll: EZ AZ INFORMÁCIÓ HAMIS. Bár közel másfél évtizede napi szinten foglalkozom városi legendákkal, tévhitekkel, álhírekkel, egy-egy régebbi történet kapcsán néha nekem is el kell gondolkodnom arról, az adott esett valóban megtörtént-e vagy csupán átverés volt.

Az alábbiakban összegyűjtöttem 21 kérdést a 2018-as havi hoaxkvízekből – teszteld magad újra (vagy először)! A lenti kvízben ugyanúgy valós hírek keverednek álhírekkel, mint a megszokott havi kvízekben. Tippelhetsz is, de tanulságosabb a teszt akkor, ha válaszadás előtt rákeresel az egyes állításokra. Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után a kérdéssor alatt láthatod az eredményedet, az elrontott válaszok alatt pedig a magyarázatot.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Az alábbi képeken tényleg migránsok randalíroznak amiatt, hogy nem zárták le London utcáit Ramadán alatt?

NEM. A videó helyszíne nem London, nem is Birmingham (mint a korábbi verziókban), és még csak nem is Metz (mint a még korábbi változatokban), hanem a svájci Basel. A rendbontók pedig nem muszlim migránsok, hanem zürichi focihuligánok. Részletek.

#2. A Daubner cukrászda tényleg politikai okokból nevezte át az Esterházy-tortát?

NEM. Bár elterjedt egy ilyen vélemény a Facebookon, valójában az átnevezésre már évekkel ezelőtt sor került, és annak nem politikai oka volt. Részletek.

#3. Tényleg belugát láttak a Temzében?

IGEN. Az Északi-sark környéki tengerekben honos beluga (magyar nevén fehér delfin) valószínűleg eltévedt. Részletek itt és itt.

#4. Az igazi mézet tényleg úgy ismerhetjük fel, hogy – a genetikai memóriának köszönhetően – vízben higítva megjelenik a lép mintázata?

NEM. Ennek ellenére az ezt és még néhány irreleváns megállapítást tartalmazó videó nagy sikerrel futott szeptemberben a neten. Részletek.

#5. Egy vajúdó kismamát tényleg kizavartak a szülőszobából, hogy helyet adjanak Orbán Ráhelnek?

NEM. Az Orbán Ráhel szülésével kapcsolatos álhírekről itt olvashattok részletesebben.

#6. Tényleg kórházba került az alábbi képen látható, Nike-cipőt égető férfi?

NEM. A történet szerint egy fickót annyira feldühített a Nike marketinges húzása, hogy tiltakozásképp a saját lábán gyújtotta meg a cipőjét. Az állítólag kórházban végződő sztori viszont igazából csak egy paródia volt. Részletek.

#7. Az alábbi képen tényleg a kaliforniai erdőtűz látható a felhők alatt?

NEM. A repülőből készült kép valójában egy naplementét ábrázol. Részletek.

#8. Tényleg bombának néztek egy vibrátort a berlini reptéren?

IGEN. A téves riasztás idejére le is zárták a Schönefeld reptér D terminálját. Részletek.

#9. Tényleg tömegesen elterjedt Magyarországon egy Amerikában honos mérges pók?

NEM. Augusztus elején gyorsan terjedt a Facebookon egy felhívás, amely egy mérges pók csípésének hatásait meséli el, és egy Amerikában honos pók tömeges európai elterjedésére figyelmeztetett. Túl azon, hogy a közzétevő nem is magyarországi személy volt, más érdekességei is voltak a történetnek. Részletek.

#10. Valódi-e az alábbi képen megörökített teliholdas naplemente?

NEM. A szöveg szerint egy német fotós 16 kamerával kapta lencsevégre a Holdat és a Napot a két fa között. A képet ezzel szemben digitális manipulációval rakták össze, ráadásul ilyen naplementés-teliholdas fotót amúgy is lehetetlen lenne készíteni. Részletek.

#11. Egy férfi tényleg szétverte Trump hollywoodi csillagát?

IGEN. Az esetről készült videó itt nézheted meg.

#12. Tényleg horvát színűre festették az Eiffel-tornyot a vébé után?

NEM. A piros-fehér kockásra fényfestett Eiffel-torony képe Photoshoppal készült, és még csak nem is az idén.

#13. Tényleg egy medve úszott Szolnoknál a Holt-Tiszában?

IGEN. A Heves megye irányából érkező állatról horgászoknak sikerült felvételt készíteniük. A felvétel hitelességét a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa is megerősítette.

#14. Bill Gates tényleg arról beszélt egy előadáson, hogy Trump nem tudta: mi a különbség a HIV és a HPV között?

IGEN. Gates egy alapítványi gyűlésen mesélt erről.

#15. Valódi-e az alábbi kép, amelyen az iráni ajatollah a Trumpról szóló könyvet tartja a kezében?

IGEN. Bár korábban egy hasonló kép Kim Dzsongunról kamu volt, az iráni ajatollahról készült fotó valódi – legalábbis a vallási vezető hivatalos oldalain is megjelent.

#16. Tényleg a nemzet kudarcáról beszélt a választás után Törőcsik Mari?

NEM. Az álhírportálok a HVG-re hivatkoztak, de a lapnak semmi köze nem volt a kamuhírhez.

#17. A Deutsche Bank áprilisban tényleg tévesen utalt el 28 milliárd eurót?

IGEN. A hibát gyorsan felfedezték, és a pénzt visszautalták.

#18. A NASA tényleg elismerte, hogy lítiummal mérgezi a Föld lakosságát?

NEM. A NASA semmi ilyesmit nem ismert el, hiába is írnak erről sokfelé. Csupán egy évtizedek óta végzett kísérlettípust értelmeztek félre a konteóhívők.

#19. A Facebook a jövőben tényleg csak 26 ismerősünk bejegyzéseit mutatja meg?

NEM. Bár a Facebookon keresztül terjedő figyelmeztetés létező mechanizmusokra reflektál, félrevezető és kevés haszna van.

#20. Donald Trump tényleg gorillás dokumentumfilmeket néz órákon át a Fehér Házban?

NEM. Az amerikai elnökről szóló botránykönyv megjelenésekor elterjedt a neten, hogy van a könyvben egy rész az elnök különös tévézési szokásairól – nevezetesen hogy órákon át bámulja a külön neki létrehozott gorillatévét. Ez az információ azonban nem a könyvből van, hanem egy szatirikus írásból – vagyis kitaláció.

#21. Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő tényleg női ruhában lépte át a határt?

NEM. Legalábbis a forrásként hivatkozott cikk nem bizonyíték erre az állításra.

Beküldöm

Fotó: Steven VanDesande Jr / unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!