Az egyik oldalon…

… ott van Christopher Blair egy maine-i erdőből, aki otthonából egy hárommonitoros munkaállomás mellől ontja a kamuhíreket. Oldalain néha a Clintonokat, néha Obamát veszi célkeresztbe, egyszer a fegyvertartás mellett, másszor a feminizmus ellen emel szót. A BBC cikkében idézett egyik sztorija például arról számol be, hogy elfogták a Clinton alapítvány egyik hajóját, és azon drogokat, fegyvereket és szexrabszolgákat találtak.

Blair építőipari munkásként dolgozott, mígnem a 2000-es évek válsága után át nem nyergelt az online publikálásra. Demokrata érzelműként előbb liberális bloggerként ontotta a szavakat, majd később jobban eladható álhírek írásába fogott. Ez – a Google hirdetési rendszerének használatával – lehetővé tette számára, hogy 2014-ben otthagyja főállását, és csak a kamuhírekre koncentráljon. Különféle karaktereket talált ki magának, és ezek nevében ontotta a fikciót, reménykedve, hogy a megmozgatott érzelmek megosztások tömegét váltják ki.

A másik oldalon…

… több mint 5 ezer kilométerre Blairtől, brüsszeli otthonában Maarten Schenk programozó szántja fel a netet a legnépszerűbb álhírek után. Az általa kitalált és üzemeltett szolgáltatás, a Trendolizer eredetileg a legnépszerűbb facebookos tartalmakat monitorozta, és Schenk az így talált témákból írt cikket – de ezzel nem keltette fel sokak figyelmét. Aztán – ahogy Blair a tengerentúlon – ő is megtalálta a maga szűkebb szakterületét: az álhírek leleplezését. Bár nem keresett olyan jól, mint Blair odaát a gyártásukkal, de ő is megengedhette magának, hogy csak a blogjára koncentráljon.

Munkája során összetett kép tárult fel előtte. Látta a legnépszerűbb kamuhíres témákat, beazonosította a fake news biznisz legaktívabb szereplőit, és felsejlett előtte az egymástól való átvétel gyakorlata is. De azt is látta, hogy amíg van kereslet az érzelmekre ható fikcióra, addig kamuhírező oldalak is lesznek. És meg fogják oldani, hogy tartalmaikat valahogy eljuttassák olvasóikhoz.

Kettejük találkozása

Schenk régóta felfigyelt már Blair tevékenységére, de ők ketten csak egy levélváltás után kerültek kapcsolatba. Ebben Schenk arra figyelmeztette Blairt, hogy egy dezertált katonáról szóló, kitalált anyagába egy létező ember nevét és fényképét tette – ami elég gáz még egy álhírezőtől is.

Blair a BBC beszámolója szerint törölte a szóban forgó képet, majd – értékelve, hogy egy tényellenőrző végre személyesen is megkereste – felfedte Schenk előtt tevékenysége valós motivációt. Meghívta őt egy zárt facebookos csoportba, ahol Schenk megtudhatta: Blair és társai állítólag csupán csúfot űznek a kamuhíreket megosztó és kommentáló konzervatívokból. Nemcsak kigúnyolják, hanem olyan hozzászólásokba kergetik őket, amivel azok saját magukat járatják le ismerőseik, családjuk előtt. Vagy épp rúgatják ki magukat a munkahelyükről – mert ilyen is volt Blair szerint. Emellett egy másik akciójukban elvakult konzervatív oldalak moderátoraival hitették el, hogy hozzájuk hasonlóan gondolkoznak, majd amikor azok felvették őket társmoderátoroknak, a régi tulajok kidobásával átvették az oldalakat.

Blair büszke tevékenységére, és az sem érdekli, hogy mostanában – mióta a Facebook szigorított – nem jön be annyi pénz a kamuhírekből. Ennek ellenére számomra nem egyértelmű, hogy amit csinál, az tényleg hasznos-e. Az egy dolog, hogy egy álhírező nem a legmegbízhatóbb forrás, amikor saját motivációiról szóló állításokról van szó. Még akkor sem, ha ezt esetleg bizonyos cselekedetei is alátámasztják. De hogy a világ jobb hely lesz-e, ha trollkodása eredményeképp egy dühödt, trágár, rasszista, homofób, stb hozzászóló holnaptól dühödt, trágár, rasszista, homofób, stb munkanélküli lesz, miközben ennek mellékhatásaként százezrek hergelik még magukat a cikkein, abban már nem vagyok biztos.

A cikk végén a BBC összehozza egy telefonbeszélgetésre a két férfit, amit az oldalon meg is hallgathattok. Átkattintani pedig azért is érdemes, mert a BBC nagyon szép formában, képekkel és háttértartalmakkal illusztrálva tálalja a sztorit.

Fotó: BBC

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!