2018 októberében a Facebookon jelent meg az a felhívás, amely kimondatlanul azt sugallta: az egyik neves budai cukrászda azért nevezte át Eszterházy-tortáját, hogy alkalmazkodjon a megváltozott kulturális kánonhoz.

“TOMBOL AZ ELMEBAJ! A DAUBNERNÉL az ESZTERHÁZY tortát átnevezték ESZTY TORTÁRA!!!! (3.650 Ft/kg Diós lap, diós tejhabkrémmel összetöltve. Teteje fondánnal áthúzva és csokoládé forgáccsal körbeszórva). Gondolom nemsokára ki is írják, hogy liberálisokat, baloldaliakat (zsidókat, cigányokat, migránsokat, hajléktalanokat stb.) nem szolgálunk ki. Esküszöm, hogy a lábamat nem teszem be ide többé! Ti is tegyetek így!”

A bejegyzés alatt egyre-másra gyűltek a további bojkottálók:

“Végeztem!”
“Fölháborító! Mi is bojkottáljuk ezért őket.”
“Jesszusom, igy kezdődik….nem hiszem el! El kell menni ebből a mocsok orszagból, addig is bojkottálni a cukraszdájukat!”

Mivel annyira nem vagyok benne az élelmiszeripari sztenderdekben, hogy egyből tudtam volna a megoldást az átnevezésre, első körben megnéztem a Web Archive adatbázisában, mikori a szóban forgó torta daubneres linkje. A válasz: 2015 februárjában már létezett az eszty-torta link, azaz már akkor így hívták a terméket.

Aztán egy párperces netes keresés után a miértre is meglett a válasz: az átnevezés a Magyar Élelmiszerkönyv szigorításával kapcsolatos. Néhány évvel ezelőtt ugyanis az agrártárca rendeletbe foglalta a kötelező hozzávalókat, hogy így garantálja a hagyományos sütemények és húskészítmények minőségét. De – mint arról a HVG 2017-es cikke is ír – sok készítő inkább átnevezte termékeit:

“Az eddigi szigor alól is könnyen kibújt ugyanis az, aki akart. Alig látni ma krémes vagy franciakrémes elnevezésű süteményt a cukrászdákban és a boltokban, az indiánerfánknak pedig végképp nyoma veszett, amióta – 2014. április 1-jétől – szigorú előírásokat betartva lehet csak használni az úgynevezett hagyományőrző termékneveket. (Az akkori lajstromba a krémesek mellett a dobostorta, a rigójancsi és az Eszterházy-torta is bekerült.) (…) De még jó nevű cukrászdák is hajlanak az átnevezésre, bár nem feltétlenül csibészkedésből: így a Daubner például nosztalgiatortaként árulja a dobosnak látszót, az Eszterházyt Esztyként, bejgli helyett pedig diós vagy mákos tekercset lehet rendelni nála karácsonyra.”

Hát így lett a szabályozás alól való kibújás gyakorlatából politikai törleszkedés vádja, majd pillanatok alatt bojkottfelhívás. Azóta egyébként a bejegyzés már nem elérhető, de – mint kiegészítésként megküldték – egy hozzászóló révén a kérdéses Facebook-poszt alatt is meglett a megoldás, bár ez sem nyugtatott meg mindenkit.

A címlapfotó alapja: Wikipédia / Deror_avi

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!