Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után a kérdéssor alatt láthatod az eredményedet, az elrontott válaszok alatt pedig a magyarázatot. Az összes helyes választ a cikk első hozzászólásában találod.

Örülök, ha tetszik a kvíz, de azt érdemes fejben tartani, hogy ez csupán egy szemléltető játék. Az Urbanlegends.hu viszont azon van, hogy betekintést nyújtson a hírek és az álhírek működési mechanizmusába is. Ha fontos számodra ez a munka, támogasd te is az oldal működését!

Results

#1. Tényleg belugát láttak a Temzében?

IGEN. Az Északi-sark környéki tengerekben honos beluga (magyar nevén fehér delfin) valószínűleg eltévedt. Részletek itt és itt.

#2. Bálint gazda tényleg politikai és ezoterikus konteókat terjeszt a neten?

NEM. A kamuhíres oldalak kamucikkeire Bálint gazda is reagált: “99 éves koromra nem ért hirtelen megvilágosodás, nem hiszek a titkos ezotérikus tanokban, összeesküvés-elméleteim sincsenek”. Részletek.

#3. A Daubner cukrászda tényleg politikai okokból nevezte át az Esterházy-tortát?

NEM. Bár elterjedt egy ilyen vélemény a Facebookon, valójában az átnevezésre már évekkel ezelőtt sor került, és annak nem politikai oka volt. Részletek.

#4. Justin Bieber tényleg keresztbe eszi a burritót?

NEM. A fotón nem Justin Bieber látható, hanem Brad Sousa, az énekes egyik hasonmása, és az egész csak átverés volt. Részletek.

#5. A pittsburghi merénylet 97 éves halálos áldozata tényleg holokauszt-túlélő volt?

NEM. Bár a sajtóban több helyen is megjelent ez az állítás, utólag kiderült: Rose Mallinger sosem volt koncentrációs tábor foglya. Nem része a kérdésnek, de érdemes megemlíteni: volt viszont a támadásnak egy magyarországi születésű, 80 éves túlélője, aki viszont valóban járt ilyen táborban a második világháború során. Részletek.

#6. A rendőrök tényleg még a szobrokat is igazoltatják a hajléktalantörvény miatt?

NEM. A kép – amelyet a Kétfarkú Kutya Párt facebookos oldala terjesztett el – természetesen manipuláció. Nem a megtévesztés igényével készült (lásd a lábak elnagyolt eldolgozását), a hozzászólások tanúsága szerint mégis sokan készpénznek vették.

#7. Az alábbi képeken tényleg migránsok randalíroznak amiatt, hogy nem zárták le London utcáit Ramadán alatt?

NEM. A videó helyszíne nem London, nem is Birmingham (mint a korábbi verziókban), és még csak nem is Metz (mint a még korábbi változatokban), hanem a svájci Basel. A rendbontók pedig nem muszlim migránsok, hanem zürichi focihuligánok. Részletek.

#8. Egy férfi tényleg megpróbálta ellopni a Magna Carta egyik eredeti példányát?

IGEN. A Salisbury katedrálisban kiállított példányhoz a 45 éves férfi egy üvegfal áttörésével próbált hozzáférni, ám a riasztó működésbe lépése megakadályozta ebben. Részletek itt és itt.

#9. Egy kínai város tényleg az éjszakákat világosabbá tevő, mesterséges hold fellövését tervezi?

IGEN. A Csengtu városára koncentráló fényforrás a tervek szerint 2020-től lépne működésbe. Részletek.

#10. A portlandi parkokban tényleg minden órában megerőszakolnak egy kutyát?

NEM. Legalábbis nem tudjuk. Az erről beszámoló kamustatisztika egy tudományosnak álcázott kamutanulmányban jelent meg, amellyel a szerzők a tudományos publikálásban uralkodó állapotokat szerették volna leleplezni. Részletek.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is!

Fotó: Bernard Hermant / unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke