Idehaza is sokfelé megírták a múlt héten, hogy egy szentpétervári feminista aktivistát annyira feldühítettek a szélesre tárt lábbal utazó férfiak, hogy fegyelmezésképp erős fehérítővel öntötte le őket – az erről készült videót pedig feltette a netre. Anna Dovgalyuk elmondása szerint a vegyszer kifehéríti a nadrágokat, így láthatóvá válik, hogy az érintett férfiakat mely testrészük irányítja.

A hazai tálalások egy része szerint az akció “arra jó volt, hogy megjelenjen a sajtóban“. De arra is alkalmas, hogy “lejárassa a nemek közötti méltatlan egyenlőtlenség ellen felszólalókat“. Egy másik kommentár mindjárt a tanulságot is megtalálni vélte.

Az újgenerációs feminizmus konkrét pszichológiai eseteket vonultat fel. Azon már túl vagyunk, hogy értelmetlen és teljes mértékben létjogosultságát vesztett áramlatról van szó, de az ilyesféle képviselőkkel nyeri el a beteg, a társadalomra nézve rendkívül veszélyes jelzőket is“.

Is Manspreading Turning Into A Worldwide Epidemic?

Subscribe to our channel! https://goo.gl/UGHkXAFeminist activist and Russian law student Anna Dovgalyuk has taken it upon herself to address the issue of man…

Mennyire hiteles az akció?

A közösségi médiában és néhány orosz újságban gyorsan elterjedt, hogy a felvétel megrendezett volt. A vádak szerint a videót a vírusvideók készítésében utazó My Duck’s Vision cég készítette, az “áldozatok” pedig fizetett statiszták voltak.

Ennek alátámasztására egyrészt azt hozták fel, hogy készítője, Anna Dovgalyuk ismerőse a szóban forgó videós cég alapítójának az orosz közösségi oldalon. Ez persze önmagában semmit nem bizonyít. Valamivel kézzelfoghatóbb az a screenshotokkal illusztrált állítás, miszerint az egyik állítólagos férfi szereplő a közösségi oldalán ismerte el a jelenet megrendezettségét, és hogy a lány valójában vízzel öntötte le őket. A férfi profilja azonban az archynewsy.com szerint már nem elérhető, és én sem találtam, így értékelni sem tudom. (Update | Az egyébként színészként dolgozó férfi később azt nyilatkozta a Metronewsnak, hogy a megrendezettség vádját csak kitalálta.)

Megtaláltam viszont egy másik, profilja szerint szintén színészként dolgozó férfinak a VK-s közösségi oldalát, aki szeptember végén több alkalommal is posztolt a locsolós videóról. Fegya Pjatnyicki nemcsak erősen hasonlít az egyik leöntött “áldozatra”, hanem a hozzászólások között ismerőse kérdésére, miszerint Megfizették-e ezt rendesen?, azt válaszolja: Egy életre elegendő. Ezután a konkrét összegre vonatkozó kérdésre már nem válaszol. Csupán annyit ír, hogy a munkát az ügynökségen keresztül kapta. Profilján ezen kívül találtam több olyan fotót is, amelyen a videóban látható pulóverét viseli.

Mivel a YouTube időközben törölte Anna Dovgalyuk YouTube-oldaláról a locsolkodós videót, ott jelenleg csupán egy 2017-es felvétel látható. Ezen egy mostanihoz hasonló provokatív akció látható, amellyel az aktivista a szoknya alá való befotózás ellen emel szót.

Что у меня под юбкой? (видеоманифест Анны Довгалюк)

Ответственность за проект взяла на себя группировка My Duck’s Vision * (http://myducksvision.ru).Анна Довгалюк, общественный активист:https://www.facebook.co…

A Twitteren ezzel kapcsolatban megjegyzik: míg ezt a videót a My Duck’s Vision 2017-ben még a saját közösségi oldalára is kitette (lásd a lenti screenshotot), a mostaniban való közreműködését határozottan cáfolja. Annak ellenére, hogy az formai elemeit tekintve ugyanúgy néz ki, és főszereplői is ugyanazok, mint a 2017-esnek.

Míg a My Duck’s Vision az érintettségét tagadja, Anna Dovgalyuk a megrendezettség vádját utasítja vissza.

Kicsoda Anna Dovgalyuk?

Kicsivel többet tudhatunk meg a filmet készítő aktivistáról a The Village nevű lap egy cikkéből. Ebben arra kérik Anna Dovgalyuk egykori felfedezőjét és producerét, Ivan Irbiszt, valamint a szoknyaemelgetős és locsolkodós film főszereplőjét, Marija Rein szentpétervári színésznőt, hogy mutassák be Anna Dovgalyukot. Marija arról beszél a cikkben, hogy azért vesz részt Anna Dovgalyuk videóiban, mert maga is egyetért céljaival. Emellett megerősíti, hogy a filmben szereplő férfiak mind valódiak voltak.

Többet tudunk meg Anna Dovgalyukról Ivan Ibrisz szövegéből, aki egykori felfedezettjét egy független, intelligens nőnek írja le, aki állítólag minden tevékenységét szívből végzi. Megjegyzi azt is, hogy Anna 2017-ben megnyert egy általa szervezett szépségversenyt, aminek köszönhetően idén októberben részt vehet egy dubaji megméretésen. Hogy mi egy ilyen szépségverseny célja? – teszi fel a kérdést megszólalásában Ibrisz. A versenyek vendégei sikeres üzletemberek, oligarchák, politikusok és nemritkán követek, akik szeretik a szép lányokat; emellett pedig komoly díjak is vannak. Anna például egy 15 ezer dolláros gyémántgyűrűt kapott korábbi győzelméért – válaszolja meg a kérdést a férfi, árnyalva kicsit az Anna Dovgalyukról a videókban sugallt harcos feminista képet.

További érdekes adaléka a történetnek a fent már idézett twitterező szerint az is, hogy Instagram-oldalán Anna Dovgalyuk márciusban Putyinra való szavazásával dicsekedett. A radikális feminizmus és a Putyinra való szavazás persze nem feltétlenül zárja ki egymást, de tovább bonyolítja Anna Dovgalyuk radikális femista karakterét. Mivel nem vagyok az orosz nyelvnek akkora szakértője, hogy adott esetben az irónia nyomát felfedezzem, erről a posztról azért megkérdeztem orosz specialista újságíró ismerősömet is. Szarkazmusra utaló jelet ő sem talált a szövegben, amely egy Putyin melletti X-et ábrázoló szavazólap mellett jelenik meg:

” (…) Mindenkinek mondom: nagyon könnyű díványszakértőnek lenni. De a valóságban mi vagyunk azok, akik döntést hozva, tudatosan választva meghatározzák, milyen legyen a jelenünk, a jövőnk, a sorsunk. Csak mi tudjuk jobbá tenni életünket és a hazánkat. (…) Oroszország nagyszerű ország nagy jövővel, és erős vezetőre van szüksége.”

A Putyinra való szavazás egyébként egy lenta.ru-interjúban is szóba kerül. Ebből megtudhatjuk: Anna Dovgalyuk nem is tartja magát feministának, hanem inkább társadalmi aktivistának. Emellett azt is elmagyarázza, hogy Putyin helyett miért nem egy nő jelöltre szavazott.

Feminizmus = őrület?

Bárki is áll a videó mögött, és bármi is volt vele a célja (valódi feminista akció vagy a feminizmus befeketítése), hatása már most van.

A videóra reagálva egy ultrakonzervatív orosz politikus nagyágyú – aki egyébként részt vett az ország melegellenes törvényének a kidolgozásában is – azóta felvetette: a feminizmust propagáló nőket meg kellene büntetni, méghozzá a gyűlöletkeltést szankcionáló 282-es törvény alapján. Vitalij Milonov egyébként a locsolkodó lány megbüntetését azzal kezdené, hogy kinyomoztatná, hová jár iskolába, és kirúgatná.

Ennyit sikerült összekaparnom a történetről – a tanulságok levonását szokás szerint rátok bízom.

Update | Egy héttel a cikkem után az unió dezinformációellenes oldala is foglalkozott a témával. Érdekes módon a lap – a fent kifejtett nyomok töredékének prezentálása mellett – simán rásütötte az ügyre a Kreml-propaganda bélyeget. Amire aztán más tényellenőrzők – előbb a BBC, majd a tagesschau – rá is szálltak, jelezve, hogy az EU vs Disinfo nem végezte el azt az újságírói munkát, ami után ezt a megállapítást megtehette volna.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!