Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod. Közkívánatra: mostantól a jó válaszok esetében is láthatjátok a megfejtéseket, igaz, csak a kommentek között, alul.

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Ha szereted az Urbanlegends.hu cikkeit, és fontos számodra az álhírek elleni küzdelem, támogasd az oldal működését havonta egy kávé árával.

Results

#1. Valódi-e az alábbi képen megörökített teliholdas naplemente?

NEM. A szöveg szerint egy német fotós 16 kamerával kapta lencsevégre a Holdat és a Napot a két fa között. A képet ezzel szemben digitális manipulációval rakták össze, ráadásul ilyen naplementés-teliholdas fotót amúgy is lehetetlen lenne készíteni. Részletek.

#2. Az alábbi képpáron tényleg az látható, hogy újságírók megrendeznek egy fuldokló migránsos jelenetet?

NEM. A felvételen kendős nők láthatók a tengerben, miközben a partról egy filmes stáb veszi őket. A narráció szerint a Krétán készült videó egy újabb bizonyíték arra, hogy a vízbe fúló migránsokat ábrázoló felvételek megrendezettek. Tényellenőrzők azonban rámutattak: nem egy napjaink menekültjeinek kálváriáját imitáló videó forgatását örökítette meg valaki, hanem egy történelmi dokumentumfilm készítését. Részletek.

#3. Tényleg letartóztattak egy férfit Floridában, miután aligátorral a hóna alatt ment sört venni?

IGEN. A férfi komoly pénzbüntetésre számíthat, de börtönbüntetés sem elképzelhetetlen az ügyében. Részletek.

#4. George Orwell képen látható egykori otthona elé tényleg megfigyelő-kamerát helyeztek?

NEM. Bár az irónián túl semmi meglepő nem lenne egy londoni utcai kamerában, azon a helyen épp nincs kamera. A fotó egyébként egy montázs montázsa: eredetileg Steve Ullathorne fotós tette a képbe a kamerát, amit aztán később egy ismeretlen photoshopper tolt közelebb az emléktáblához. A kép másik érdekessége, hogy más, Orwellhez szintén kapcsolható helyeken viszont nagyon is vannak kamerák, mégis ezzel a lakással terjedt el, ahol épp nincs. Részletek.

#5. Tényleg tömegesen elterjedt Magyarországon egy Amerikában honos mérges pók?

NEM. Augusztus elején gyorsan terjedt a Facebookon egy felhívás, amely egy mérges pók csípésének hatásait meséli el, és egy Amerikában honos pók tömeges európai elterjedésére figyelmeztetett. Túl azon, hogy a közzétevő nem is magyarországi személy volt, más érdekességei is voltak a történetnek. Részletek.

#6. Tényleg bombának néztek egy vibrátort a berlini reptéren?

IGEN. A téves riasztás idejére le is zárták a Schönefeld reptér D terminálját. Részletek.

#7. Schwarzenegger tiltakozása jeléül tényleg egy hálózsákban aludt egy hotel előtt?

NEM. Augusztus végén újra terjedni kezdett egy kitalált történet a visszautasított egykori kormányzóról. Részletek.

#8. Az AP hírügynökség tényleg megírta a filmrendező Costa Gavras halálhírét?

IGEN. A hírügynökség egy kamu twitteres profil alapján adott hírt az Oscar-díjas rendező haláláról. Aki természetesen él. Részletek.

#9. Az alábbi képen tényleg a kaliforniai erdőtűz látható a felhők alatt?

NEM. A repülőből készült kép valójában egy naplementét ábrázol. Részletek.

#10. Whisky, szivar és semmi sport – tényleg ezeket nevezte meg Churchill a hosszú élet titkaként?

NEM. Legalábbis semmi bizonyíték nincs arra, hogy bármikor is mondta volna ezt, ráadásul saját életét is egészen másképp élte. Részletek.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Ha szereted az Urbanlegends.hu cikkeit, és fontos számodra az álhírek elleni küzdelem, támogasd az oldal működését havonta egy kávé árával.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke