Több tízezer megosztást kapott néhány nap alatt egy facebookos felhívás, amely szerint – az “éghajlat felmelegedése miatt” – Európát tömegesen elárasztotta egy mérges pók. A szöveg így néz ki:

“Vigyázzatok tele már Románia és egész Európa ezzel a mérges pókkal,amit a képen látni fogsz bemegy a házba akár az ágyadba is kint van a fűbe mindenhol ott van az éghajlat felmelegedése miatt egyre több van belőle és ha megcsíp súlyos fájdalmaid lesznek és Leblokkol a lábad a kezed amelyiket megcsípte,és ha nem kapsz időbe orvosi ellátást akár hús elhalást is okoz,és le kell vágni az érintett zónát,és Szív leállást is tud okozni a mérge. Engem a lábamon 2 helyen csípett meg és a fülemen 1 az ágyba a hálószobába a tegnapelőtt éjjel és a tegnap felgyorsultak az események,leblokkolt a lábam megkeményedett és elindult a szövet elhalás és extrém zsibbadás érzés.És fájt a szívem a mellkasom is. Hát bementem a sürgősségire mert a dolgok olyan ütembe rosszabottak,hogy nemtuttam mit tegyek ellenük.Első nap a csípése úgynézki mintha egy kelés akarna lenni aztán másodiknak bedurvulnak a dolgok olyan fájdalmaim voltak hogy már már a plafonon jártam volna legszívesebben csak múljon el. (…)”

Mennyire valós a fenyegetés?

Anélkül, hogy kétségbe vonnám a szöveget közzétevő kálváriájának történetét, érdemes utánajárni, mennyire valós és gyakori fenyegetésről van szó. A Facebookon néhány órája már terjed – természetesen nem olyan ütemben, mint a témaindító poszt – Újváry Zsolt képbehelyező bejegyzése is, amelyben a természetfotós azt írja:

“Futótűzszerűen terjed a hír, miszerint Romániában, sőt egész Európában óriási tömegekben jelent meg egy Amerika néhány államában honos, erős méreggel rendelkező pókfaj, a mellékelt – internetről ollózott – fotók alapján Loxosceles reclusa, más néven brown recluse, remetepók, barna hegedűpók. A hír megalkotóját elmondása szerint több helyen (lábán, fülén) harapta meg ez a faj, a marások útján keletkezett sérüléseket sikerült szintén internetről vadászott képekkel (többek között fagyott füllel) illusztrálni. Tény, hogy az említett faj veszélyes, a marást szenvedett ember kórházi ellátást igényel, gyenge immunrendszerű, beteg, idős emberek, gyermekek megfelelő kezelés hiányában akár bele is halhatnak ebbe. Szintén tény, hogy Európában, a mediterrán régió néhány országában él ennek a fajnak egy rokona, a Loxosceles rufescens (nevezhetjük vöröslábú vagy mediterrán hegedűpóknak), ami azonban nem behurcolt, nem is túl gyakori, valóban előfordulhat lakott területeken, akár házakba is betévedhet, és marása hasonló tüneteket produkálhat, mint amerikai rokonáé. Sőt, legalább egy regisztrált halálos áldozata is van ennek a pókfajnak (2015. novembere, Olaszország, egy 65 éves asszony kapott későn orvosi ellátást). Az azonban, hogy Európa számos országában robbanásszerűen terjed egy más kontinensről származó faj, egyértelműen álhír, pánikkeltés, ne üljünk fel ennek. (…)”

Természetesen megkérdeztem pókszakértőket is, és a trópusi pókok taxonómiáját és rendszertanát kutató Szűts Tamástól azt a választ kaptam, hogy Újvári Zsolt posztja elmond mindent, amit tudni érdemes. Levelében leírja: Magyarországon/Romániában nincs Loxosceles faj (a család képviselői sem élnek itt), maximum 1-2 elvakult terrarista tarthat ilyet. Ő is megemlíti a mediterrán vidékeken honos rokon, a Loxosceles rufescens halálos csípésének dokumentált történetét, amelyről itt olvashattok részletesebben. A linkelt cikkben a csípés képeit is megnézhetitek, ha akarjátok (előre szólok: nem szép).

Szűts olasz kollégája szerint a Loxosceles rufescens marásának veszélyességét gyakran erősen eltúlozzák. Nyugodt pók, ritkán mar, és ha mégis megtörténik, általában semmi komoly következménye nincs, hacsak nem allergiás valaki a méregre – írja. Szűts szerint egyébként a globális felmelegedés hatásai a pókokat sem kerülik ki, a trópusi vagy akár a mediterrán fajok invázióitól azért még nem kell rettegni.

Update | A Székelyhon írása azt a megoldást valószínűsíti, amire bejegyzése kommentjében Újváry Zsolt is tippelt: a dajkapókot. A cikkben ugyanis megszólal Urák István pókszakértő, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári környezettudományi tanszékének vezetője, aki szerint Erdélyben is megjelent a sárga dajkapók (tehát nem a remetepók, mint azt az eredeti bejegyzés sugallta). A pók romániai megjelenését hivatalosan még nem dokumentálták a rovartanászok, de Urák az elmúlt időszakban több bejelentést is kapott előfordulásáról. A sárga dajkapók a mediterrán térségben őshonos faj. Elképzelhető, hogy áruszállítással terjedt el az élőhelyétől északabbra található országokban – írja a Székelyhon. A póknak enyhébb a mérge az Erdélyben őshonos rokonáénál, ám csípése gyakrabban előfordulhat. Éppen azért, mert az urbánus környezetet kedveli.

Ez pedig egy másik, hasonlóan túlzó pókos rémisztgetés még 2004-ből.

Fotó: Újváry Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!