A felvétel a héten Európa több országát is bejárta. Magyar verzióval még nem találkoztam, de nem lepne meg, ha idővel itt is felfedeznék. A YouTube-on azóta törölt felvételen kendőt viselő nők láthatók a tengerben, miközben a parton egy filmes stáb veszi őket. A cseh nyelvű narráció és az angol nyelvű felirat szerint a Krétán készült videó egy újabb bizonyíték arra, hogy a vízbe fúló migránsokat ábrázoló felvételek megrendezettek.

A Correctiv és az AFP tényellenőrző oldalai azonban alapos cikkben mutatják be, hogy egy valódi felvétel kontextusból kiragadott tálalásáról van szó, ami gyakori eszköze a propagandacélokra használt tartalmaknak. Vagyis nem egy napjaink menekültjeinek kálváriáját imitáló videó forgatását örökítette meg valaki, hanem egy történelmi dokumentumfilm készítését.

Munkájuk átláthatósága érdekében az újságírók pontról pontra dokumentálták kutatásukat, amely így útmutatóként szolgálhat más hasonló nyomozásokhoz is.

Ki a videó eredeti közzétevője?

A tényellenőrzők először azt állapították meg, hogy ki volt az eredeti felvétel feltöltője. Ehhez a Correctiv szerzője a Facebookon a “migráns, Facebook, manipuláció” szavakra keresett rá cseh nyelven, és az AntiKavárna nevű cseh oldalon talált is valamit, amin el tudott indulni. Amikor ugyanis Google Fordító segítségével lefordította a mellékelt szöveget, abból kiderült: a felvételt eredetileg Marek C. tette közzé. A szerző megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Facebook több Marek C. nevű felhasználójával is, de senkitől nem kapott választ.

Az AFP szerzője a Csehországban népszerű Vkontakte közösségi oldalon is rákeresett a névre, és ott – hivatkozás formájában – talált is egy ehhez a névhez kapcsolódó Facebook profil urlt. Amikor ez megvolt, rákeresett a publikus Facebook-bejegyzések keresőjében, a Who Posted Whatban az adott profilra, ahol talált egy kommentet Marek C.-től, amelyben elismerte, hogy ő a videó szerzője.

Hol készült a videó?

Azt a videóból is tudni lehetett, hogy az esetre állítólag Krétában került sor, a cseh nyelvű facebookos keresés után pedig Ierapetra neve is felbukkant. A helyszínt erősítette az is, hogy Marek C. facebookos profilja szerint a férfi július 19. és 28. között többször is bejelentkezett egy koutsounari hotelbe, amely település Ierapetrától körülbelül 8,5 kilométernyire található.

A videó kulcselemeinek (egy fa közvetlenül a félhold alakú strandon, hegyek és appartmanok a háttérben, zöld asztalok) beazonosítása után a Google Térkép, majd a Google Utcakép segítségével a pontos helyszín is meglett: a “leleplező” videó készítője minden bizonnyal az Astrophengia nevű étterem mellett állva forgatott.

Ennek megerősítése érdekében a Correctiv szerzője beszélt az étterem egy alkalmazottjával, de annak hiányos angoltudása miatt nem jutott előrébb. A Facebookon ezért írt egy másik, közeli étterem munkatársainak, akiktől megtudta: a helyszínen egy dokumentumfilmet forgattak az évente megrendezett ierapetrai filmes fesztiválra, méghozzá az 1919-22-es görög-török háború menekültjeiről.

Kik készítették a dokumentumfilmet?

Az utolsó lépés a filmes csapat beazonosítása volt. A Correctiv szerzője ezt az ierapetrai dokumentumfilm-fesztivál honlapján keresztül tette meg, az AFP szerzője pedig a videóból kivágott részleteket küldözgetett szét krétai filmeseknek, akik közül az egyiktől gyorsan választ is kapott.

Miután beazonosították a rendezőnőt, és megkeresték őt, Eleni Vlassi megerősítette a korábban összegyűjtött infókat. Vagyis hogy nem egy kamu migránsos videót forgattak a helyszínen, hanem egy történelmi dokumentumfilmet, a Land of the Painful Maryt. A felvételekre 2017 szeptembere és 2018 júliusa között került sor. A rendezőnőt felháborította, hogy munkájukat propagandacélokra használták, és jogi lépéseket helyezett kilátásba a hamis vádak terjesztőivel szemben.

Illusztrációk: factcheck.afp.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!