Nehéz helyzetben van az ember, ha azt kell bizonyítia, hogy mondott-e valaki valamit – kezdi a sportos Churchill-idézettel foglalkozó, 2005-ös cikkét a Die Zeit legendavadásza. És a munka akkor is elvégezve, ha az egyébként ma már nagyrészt digitalizált archívumokban semmi nyoma egy adott idézetnek.

Forrás hiányában ilyenkor azokra a jelekre érdemes hagyatkozni, amelyek esetleg valószínűtlenítik az adott idézet hitelességét. Ezek egyike volt a Die Zeit cikk keletkezésének idejében az, hogy a mondat leginkább német nyelvterületen volt ismert – és forrást sehol sem jelöltek. A másik pedig az egykori brit államférfi életvitele, merthogy Churchill többféle sportot is űzött.

Foglalkozott az idézettel 2015-ben – német megkeresésre – a The Churchill Project is, amely szintén hamisként jelölte meg a mondatot. Az itteni cikk szerint Churchill még az ötvenes éveiben is lovaspólózott, sőt még a hetvenes éveiben is lovagolt.

A sport sem volt idegen Churchilltől

Churchill fiatalkori önéletrajzából az is kiderül, hogy a sport – különösen annak lovas fajtái – korábban sem volt idegen tőle. My Early Life című, 1930-as könyvében például azt tanácsolja az apáknak: pénz helyett adjanak fiaiknak lovat, mert az élet egyetlen nyeregben töltött pillanata sem vész kárba. És hogy egy galoppversenyen nyakat törni tulajdonképpen nagyon szép halál. (1922 áprilisában maga is leesett egy lóról, de ő megúszta a “nagyon szép halált”.)

Még korábban, a 19. század utolsó éveiben a 4. huszárezred katonájaként jó és agresszív lovaspólós hírében állt. Családjának írott leveleiből többek között kiderül, mennyire fontos volt számára a sport. 1898 decemberében például arról írt, hogy a következő év áprilisában elhagyja a sereget, ahová csak a pólóbajnokság kedvéért tért vissza. 1899 februárjában – boka- és vállsérülése ellenére – vállalta a játékot, és csapatával megnyerték az 1899-es tornát.

Még fiatalabb korában pedig a vívásban is jeleskedett, a Harrowon például országos iskolai bajnoki címet szerzett.

Összefoglalva

Ha mondott is valaha Churchill ilyet (aminek hiteles írott nyoma nincs), legfeljebb viccnek szánhatta, és saját életét egészen másképp élte.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!