Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Ha fontos számodra a kamuhírek elleni küzdelem és a kritikai gondolkodás fejlesztése, támogasd az oldal működését havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.

Results

#1. Az óbudai közterület-felügyelet tényleg esti kijárási tilalmat rendelt el a 12 éven aluli gyerekeknek?

NEM. Csupán egy félreértett (rosszul fogalmazott) facebookos üzenet és néhány abból készül bulvárcikk borzolta a kedélyeket egy napig Óbudán.

#2. Pelé tényleg azt nyilatkozta a vébé alatt, hogy még öregen is legyőznék a mai Argentínát?

NEM. A sporttörténelem tele van hasonló beszólások valós és kitalált sztorijaival – íme egy gyűjtés belőlük.

#3. Tényleg egy medve úszott Szolnoknál a Holt-Tiszában?

IGEN. A Heves megye irányából érkező állatról horgászoknak sikerült felvételt készíteniük. A felvétel hitelességét a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársa is megerősítette.

#4. Tényleg földrengést okoztak Mexikóvárosban a gólt ünneplő szurkolók?

NEM. Még ha két mérőműszer mutatott is valamit a mexikói csapat németek elleni gólja után, ez nem nevezhető földrengésnek.

#5. 640 kilobájt elég lesz mindenkinek – tényleg ezt jósolta egykor Bill Gates?

NEM. Az állításra vonatkozó korabeli írásos bizonyíték nincs, maga Gates pedig esküszik, hogy nem ő az idézet atyja.

#6. Cristiano Ronaldót tényleg gyerekkori csapattársa önzetlen gólpassza segítette hozzá első komoly igazolásához? (az erről szóló videó linkjét a kérdőjelre kattintva találod meg) ? http://bit.ly/2zbfQm9

NEM. Ronaldo pályafutásának története nem arra utal, hogy a kis Cristianónak a videóban elmesélt gólversennyel kellett volna felhívnia magára a figyelmet.

#7. Trump felesége tényleg ilyen feliratú kabátban indult el, hogy megnézze a családjaiktól elszakított gyerekek gyűjtőtáborát?

IGEN. Az “Engem tényleg nem érdekel. És téged?” feliratú kabátja miatt a first ladyt sokan kritizálták, még ha szóvivője szerint a ruhaválasztásnak nem volt rejtett üzenete a programot illetően. A kabátot egyébként Melania Trump a texasi leszállásig lecserélte.

 

#8. Tényleg megállt a pusztában, és magára hagyta utasait egy IC vonat vezetője, mert lejárt a munkaideje?

NEM. A Bors olvasói elmesélésen alapuló beszámolóját a MÁV tagadta. Közleményük szerint a mozdonyvezető szolgálati ideje valóban lejárt menet közben, de nem hagyta magára az utasokat. Nagyút állomáson a váltásig a mozdonyon maradt, és biztosította az energiaellátást.

#9. Trump tényleg egy kettejük főszereplését ígérő, kamu filmelőzetest mutatott Kim Dzsongunnak a találkozásuk során? (a videó linkjét a kérdőjelre kattintva találod meg) ? A trailer linkje: https://www.youtube.com/watch?v=A838gS8nwas

IGEN. A két elnök főszereplését ígérő trailert a Fehér Ház készítette.

#10. A képen látható pingvinek tényleg egy műanyag szigeten élnek? (a sztorihoz kapcsolódó videó linkjét a kérdőjelre kattintva találod meg) ? A videó linkje: https://www.youtube.com/watch?v=ouTY9vDHGWE

NEM. A probléma valós, de a szemétszigeten élő pingvinekről szóló kamuvideót a World Wildlife Fund készítette figyelemfelkeltő céllal.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Itt pedig találsz egy listát a megtévesztő magyar oldalakról.

Fotó: Pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke