Az egyik erről beszámoló magyar bejegyzés szerint a horvát színekre festést Emmanuel Macron francia elnök rendelte el, és a franciák ezzel a gesztussal mutatnak példát a világnak.

Eiffel-torony horvát színekben

Valójában azonban a kép csak egy montázs, aminek a története a 2016-os franciaországi foci Eb-ig nyúlik vissza. Ezen az egyik szponzor lehetővé tette, hogy az adott napon játszó csapatok közösségi oldalakon leginkább aktív szurkolóinak színeit kivetítsék az Eiffel-toronyra.

Horvátország azonban kis ország, így – az AFP spanyol nyelvű tényellenőrzői szerint – ezen a szavazáson Törökország ellenében alulmaradt. A most forgó kép a 2016-os szavazásra buzdító felhívásokban jelent meg.

Íme egy videó a 2016-os török toronyról, ezen a linken pedig a többi nap nyerteseit is megnézhetitek:

Day 3 Turkey – June 12th – Light Up The Eiffel Tower by Orange – UEFA EURO 2016™

Turkey was the winning team of the Eiffel Tower on June 12th thanks to all the support from fans on social media. La Tour Eiffel a été illuminée aux couleurs de la Turquie dimanche 12 juin grâce aux soutiens des fans sur les réseaux sociaux. https://www.orangesponsorsyou.com/fr/show-your-colours/

Tegnap és tegnapelőtt egy 2016-os pamplonai videóról terjesztették tömegek, hogy a horvátországi ünneplés látható rajta. Nem értem mi szükség volt rá, hiszen valószínűleg Zágrábban is lehetett volna hasonló felvételeket készíteni az ünneplő tömegről.

Update | Itt pedig a legújabb a politikusoknak beszóló és minden pénzjutalmukat eladományozó horvát válogatott focistákról.

Fotó: factual.afp.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!