Az alábbi történet terjedt 2018 júniusában, a focivébé csoportfázisa alatt a közösségi oldalakon:

“Pelé nyilatkozott a minap az eddig látottakról:
– Ön szerint az 1970-es évek brazil csapata legyőzné napjaink Argentínáját?
– Igen.
– Mennyire?
– 1-0.
– Csak ennyivel?
– Hát, mostanra sokunk már elmúlt 75 éves…”

Ugyanez a sztori néhány nappal korábban még Brazília akkori aktuális vébéellenfeléről, Costa Ricáról szólt:

Nem tartom valószínűnek, hogy Pelé ilyen lenézően nyilatkozott volna két vébérésztvevőről – főleg nem az általa nem olyan régen még a világ legjobbjának nevezett Messi csapatáról. De ha mondott is valaha hasonlót a brazil csillag (amire forrás nélküli tweeteken, mémfotókon és blogposztokon kívül nemigen találtam bizonyítékot), csak egy szakállas viccet elevenített fel újra. Merthogy a sporttörténelem tele van hasonló beszólások valós és kitalált sztorijaival – íme egy gyűjtés belőlük.

Maradona és napjaink argentinjai

2018 júniusában – még a pelés verzió előtt – Maradonával a főszerepben is megjelent a sztori. Ebben az argentin klasszist állítólag orosz újságírók faggatták arról, hogy az 1986-os argentin válogatott mire ment volna a mostani argentinokkal ikszelő Izlanddal:

Bobby Charlton és a 2016-os angol válogatott

Hasonló történet terjedt a 2016-os Eb egyik meglepetésmeccse után is, amelyen Izland 2-1-es győzelmével kiejtette az esélyesebb angol válogatottat. Az anekdota ezen változatában állítólag Bobby Charltont kérdezték arról, mit játszott volna az 1966-os angol válogatott Izland csapatával. Innentől a történet ugyanaz, ugyanazzal a csattanóval:

Kommentelők szerint egyébként Bobby Charltonhoz korábban klubszinten is kapcsolták már a történet – erre azonban nem találtam írásos nyomot a neten.

Denis Law és különböző korok Manchesterei

2015-ben Denis Law-ról, a Manchester United egykori klasszisáról terjesztették el, hogy az 1960-as és a 2015-ös United összehasonlításakor ugyanezt a poént sütötte el. Amikor azonban Law-t szembesítették ezzel az állítással, azt válaszolta: ő nem mondott ilyesmit Van Gaal bukdácsoló Unitedjéről, csak egy évtizedes poénját elevenítették fel a lapok. Arra viszont már nem emlékezett, hogy mikor, melyik Uniteddel kapcsolatban nyilatkozott így.

Az internet azonban még őrzi azt a 2003-as BBC-cikket, amelyben Law egy olvasótól megkapja ugyanezt a kérdést. És a meglepetés: Law a fentiekhez képest jóval udvarisabban reagál (az 1960-as és az 1998-as United összehasonlítása kapcsán): “Lehetetlen megválaszolni a kérdést [hogy ki nyerné a meccset]. Nagyon jó csapatunk volt, de a kilencvenes évek gárdája is ugyanolyan jó volt.”

Tom Finney vs. Tony Currie

Nem teljesen ugyanez a sztori, de a csattanója hasonló annak az állítólagos interjúnak, amelynek középpontjában Bill Shankly áll. A történet szerint amikor a Liverpool FC legendás vezetőedzőjét a hetvenes években arról kérdezték, hogy az akkori idők egyik sztárja, Tony Currie hasonlítható-e az 1946 és 1963 között focizó Tom Finney-hez, Shankly így válaszolt: “Nagyon is hasonlítható. De Tom már közeledik a hatvanhoz”.

Más sportágak hasonló történetei

A krikett világában is mesélnek egy hasonló történetet a 99,94-es ütőszázalékáról ismert legendáról, Don Bradmanről. Az alábbi videóban a sportág ifjabb generációjának egy képviselője, Sachin Tendulkar indiai krikettes idézi fel találkozását az idős Donnal. Kettejük beszélgetése során Tendulkar megkérdezte az egykori legendát: mi lenne az ütőátlaga a mai mezőnyben? Válaszában Bradman körülbelül 70 százalékra tippelt, amin Tendulkar elcsodálkozott. “De azért ez nem rossz egy 90 éves vénembertől, nem?” – tette hozzá állítólag Bradman.

Egy amerikai anekdota szerint pedig az 1905 és 1928 között aktív baseballjátékost, Ty Cobbot az ötvenes-hatvanas években kérdezték arról, hogy milyen teljesítménnyel ütne az akkori mezőnyben. Cobb válasza ez volt: “úgy 30 százalék környékén”. “Ennyivel jobbak lennének a mai dobók?” “Dehogy, én viszont már 72 éves vagyok” – jött a válasz.

Update | Zsuzsa jelezte a Facebookon, hogy Németországban egy 74-es német válogatott vs. Mexikó 2018 verzió terjed Sepp Maier tolmácsolásában.

István pedig egy magyar verzióra hívta fel a figyelmem:

“Amikor nem is olyan régen a futball nagyhatalom Andorrától kikaptunk, a meccs másnapján összefutottam a kilencszeres bajnok újpesti legendával, Zámbó Sanyival.
– Sanyi, ti az ehhez hasonló andorrai amatőrökkel mit játszottatok volna?
– Szerintem nyertünk volna 1-0-ra – mondta.
– 1-0-ra?? Csak?? De hiszen ti az ilyen kétballábasoknak legalább tízet rúgtatok!
– Na jó, de már 70 évesek vagyunk!”

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!