A szóban forgó 640K-s érték a számítógép memóriájára vonatkozik. Ez az egykor szűkös kapacitás a hetvenes-nyolcvanas években sok fejtörést okozott felhasználóknak és programozóknak egyaránt. A microsoftos Paul Allen és Bill Gates például – előbbi elmesélése szerint – 1974-ben “szinte cipőkanállal” szorította bele a BASIC értelmezőprogram 2 ezer sornyi kódját durván 3200 bájtba (vagyis valamivel több mint 3 kilobájtba), hogy a felhasználóknak minél több helyet spóroljon más műveletekre. Azóta jócskán megváltozott a memória mérete. Ma már egy mobiltelefonba is nagyságrendekkel vaskosabb memória kerül, és a kapacitások folyamatosan fejlődnek.

A legenda szerint Gates egy 1981-es számítógépes vásáron mondta az ominózus mondatot, méghozzá egy 640 kilobájt RAM-mal ellátott IBM számítógép piacra dobásakor.

Nincs bizonyíték rá, hogy Gates ilyet mondott volna

Az állításra vonatkozó korabeli írásos bizonyíték azonban nincs, maga Gates pedig esküszik, hogy nem ő az idézet atyja. “Mondtam pár hülyeséget és hibás dolgot, de ezt sosem. Egész egyszerűen azért nem, mert egyetlen számítógépekkel dolgozó ember sem mondana olyat, hogy egy meghatározott memóriamennyiség mindörökre elég lesz” – idézi a techgurut 1996-ból a Quote Investigator (Mellékszál: a Business Insidernek van is egy gyűjtése a Gates által valóban mondott butaságokból.)

A kérdéssel 2002-ben James Fallows újságíró is foglalkozott, aki cikke írásakor egy ismerősén keresztül egy hosszú levelet kapott Gatestől. Ebben a Microsoft-alapítója részletesen is megpróbálja elmagyarázni, miért gondolta annak idején épp az ellenkezőjét annak, amit a hozzá kapcsolt idézet sugall.

Mi a társított idézet eredete?

Amikor a Quote Investigator szerzője utánanézett az idézet evolúciójának, azt találta: az állítólag 1981-ben elhangzó mondat írásban először. Igaz, más alakban, de hasonló tartalommal 1985-ben jelent meg, az InfoWorld nevű folyóirat egy szerkesztői cikkében. Ennek szerzője, James E. Fawcette a mondást Gateshez kapcsolta, de pontos forrást nem tüntetett fel. Az idézet ma forgalomban lévő alakját a Quote Investigatornek egy 1990-es InfoWorld cikkig sikerült visszavezetni, az 1981-es keltezés pedig egy 1995-ös Washington Post cikkben jelent meg először.

Mindez persze nem jelenti, hogy Gates ne tagadhatta volna le vagy felejthette volna el a rá nézve ciki mondatot. De amíg az állításra nincs megfelelő írásos bizonyíték, addig csak mások hivatkozás nélküli állítását állíthatjuk szembe Gates szavaival. A Quote Investigator kutatása szerint egyébként az idézet tartalmához legközelebb álló, dokumentáltan is Gateshez kapcsolható gondolat egy 1989-es egyetemi beszéd, amelyet a techguru a kanadai University of Waterloon mondott el. Ebben Gates arra emlékezett vissza, hogy a 64k-ról 640k-ra való ugrás idején azt érezte, tíz évre elegendő szabadságot kapott, de erről jóval korábban kiderült, hogy hiú ábránd volt.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!