Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Ha fontos számodra a kamuhírek elleni küzdelem és a kritikai gondolkodás fejlesztése, támogasd az oldal működését havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.

Results

#1. Az MNB tényleg emlékérmét bocsát ki Süsü, a sárkány tiszteletére?

NEM. Bár a mese szerzője, Csukás István kész tényként beszélt erről egy bulvárlapnak, a Magyar Nemzeti Bank később cáfolta az értesülést. (Önmagát beteljesítő híresztelés azért valamikor még lehet belőle:))

#2. Az esseni muzulmánok tényleg azt követelték, hogy ramadán alkalmából nevezzék át a várost Fastenre? (Essen: enni -> Fasten: böjtölni)

NEM. A hír a Noktara nevű szatirikus oldal szerzőinek agyszüleménye. Ennek ellenére a magyar köztévé valós hírként számolt be a cikkről.

#3. Tényleg rendőrt hívtak a szomszédok egy német férfira, aki egy papagájjal üvöltözött?

IGEN. A szomszédok családon belüli erőszakra gyanakodtak. Mivel ilyesmiről nem volt szó, a rendőrök végül távoztak.

#4. Valódi-e az alábbi kép, amelyen az iráni ajatollah a Trumpról szóló könyvet tartja a kezében?

IGEN. Bár korábban egy hasonló kép Kim Dzsongunról kamu volt, az iráni ajatollahról készült fotó valódi – legalábbis a vallási vezető hivatalos oldalain is megjelent.

#5. A rendőrség májustól tényleg elkéri majd a műszaki vizsgálati bizonyítványt is közúti ellenőrzéskor?

NEM. A jövőben nem elég a forgalmi, ha megállít a rendőr – írta május közepén a Totalcar. A rendőrség közleménye szerint viszont továbbra sem kérik majd a műszaki vizsgálati bizonyítványt.

#6. A dongó a repülésével tényleg meghazudtolja a fizika törvényeit?

NEM. Az aerodinamika törvényei szerint a dongó nem repülhetne. Ő viszont ezt nem tudja, és egyszerűen csak repül – terjed a neten. Motivációs szövegnek nem rossz, de az igazi fizikához nem sok köze van.

#7. A Cisco és az FBI is bizonyos wifi routerek biztonságára vonatkozó figyelmeztetést adott ki?

IGEN. Miután a Cisco biztonsági szakértői észlelték, hogy világszerte több százezer routert fertőztek meg a VPNFilter nevű kártékony programmal, az FBI is figyelmeztetést tett közzé.

#8. A Facebook tényleg meztelen képek feltöltését javasolja az érintetteknek a “bosszúpornó” terjedésének megelőzésére?

IGEN. A beküldött képeket a cég digitális jellel látja el, amely megakadályozhatja, hogy az egyénről újabb képek kerüljenek ki a közösségi oldalakra. A funkciót első körben Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Kanadában vezették be, de egy ideje már az Egyesült Királyságban élőknél is működik.

#9. Valódi-e az alábbi tescós nyereményjáték?

NEM. A cég szerint ismeretlen csalók éltek vissza a nevükkel a Facebookon, hamis nyereményjátékot hirdetve.

#10. Bill Gates tényleg arról beszélt egy előadáson, hogy Trump nem tudta: mi a különbség a HIV és a HPV között?

IGEN. Gates egy alapítványi gyűlésen mesélt erről.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Itt pedig találsz egy listát a megtévesztő magyar oldalakról.

Fotó: Pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke