A lap a New York Times beszámolójára hivatkozva azt írja: több mint 200 olyan kamuprofilt találtak a közösségi oldalon, amely kezelői Mark Zuckerbergnek vagy a Facebook ügyvezető igazgatójának, Sheryl Sandbergnek adták ki magukat. Ezek közül 51 profilon találtak olyan “nyereményjátékot”, amelynél az ál-Zuckerberg vagy az ál-Sandberg “pénzt sorsolt ki” a felhasználók között.

Az átverés lényege, hogy a kamuprofilokkal ráírnak egy-egy kiválasztott felhasználóra azzal, hogy őt sorsolták ki a nyereményjátékon, amivel több százezer dollárt nyertek. A pénz átutalását viszont – a nigériai csalás egyfajta modern változataként – ahhoz kötik, hogy valamilyen formában fizessenek érte a “nyertesek”.

A történet azért is rettentő kínos, mert miközben Mark Zuckerberg igyekszik a közösségi oldalt megszabadítani az álprofiloktól, épp az ő nevével visszaélve verik át az embereket – írja a hvg.hu. Az Engadget beszámolója szerint egyébként a cikk publikálása után a Facebook a cikkben említett profilokat törölte.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!