A 2016-os amerikai elnökválasztás után kirobbant nagy Facebook balhé után a közösségi oldal többféle eszközt is bevetett az álhírek visszaszorítására: először független hírellenőrzők bevonásával, majd algoritmusa finomításával és a kamuoldalak törlésével próbálkozott.

Az eredmények vegyesek voltak. Az egyik problémát például az okozta, hogy ha felhívták az emberek figyelmét egy információ valótlanságára, az abban hinni akarókat ez csak jobban megerősítette abban, hogy a megcímkézett cikket el KELL olvasniuk, mert abban valami olyan nagy igazság rejtőzik, amit a gonosz Facebook megpróbál elhallgattatni. Erre válaszul a Facebook áttért arra a formai megoldásra, hogy címkézés helyett egész egyszerűen becsatolt pár kapcsolódó leleplező anyagot a kamuhírek alá.

Ezen az úton tovább haladva a Facebook 2018 áprilisának végén arról számolt be, hogy a kamuhírek megjelentetését tovább finomítják. A TechCrunch cikke szerint az elsődleges cél most már nem az, hogy az emberek lássák, mi a kamuhír, vagy hogy egy-egy kamuhír mellé azonnal megkapják a cáfolatot is, hanem hogy a kamuhírek “elvesszenek” a hírfolyam pörgetésekor. Ennek érdekében a közösségi oldal csökkentette a tényellenőrzők által már leleplezett cikkek megjelenésének méretét, így azok – a lent látható képpár bal oldalához hasonlóan – a cáfolatokkal közel azonos méretben jelennek meg (legalábbis mobilon).

Emellett a tanulásra képes mesterséges intelligenciát is bevetik annak érdekében, hogy a még nem ellenőrzött kamuhírekre is gyors választ adjanak. Ez az előszűrés a tervek szerint a tényellenőrzők munkáját is segítheti azáltal, hogy nekik már csak a nagy valószínűséggel kamu tartalmakkal kell foglalkozniuk.

A fenti változtatások persze csak azokra a – bővülő számú – országokra vonatkoznak, amelyekben a Facebook együttműködik az adott nyelv és ország tartalmait vizsgáló tényellenőrzőkkel. A többieknek – így a magyar facebookozóknak is – marad a kamuhírek bizonytalan kimenetelű jelentgetése.

Fotó: pexels.com, techcrunch.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!