Az MTI beszámolója szerint az önbíráskodás a dél-indiai Tamilnádu szövetségi állam Tiruvannamalai körzetében történt szerdán. Az ügyben gyanúsított 62 emberből 23-at őrizetbe vettek.

A hírügynökség a dpa-ra hivatkozva úgy tudja: előzőleg hamis hírek és pletykák terjedtek el a Facebook és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatásokon arról, hogy a térségben gyermekeket hurcolnak el.

Rendőrségi beszámoló szerint egy rokonai társaságában, kocsival úton lévő nő egy templomnál tartott pihenőt, ahol is a közelben játszó gyerekeknek csokit kínált. A falusiak ezt látva körbevették a járművet, és kiabálni kezdtek, gyerekrablással gyanúsítva a kocsiban lévőket.

A megvádolt nőnek sikerült elhajtania, de röviddel később megállította autójukat a tömeg. A lincselők az utasokat kihúzták a járműből, megverték és botokkal ütötték őket. A nő a helyszínen életét vesztette, a kocsi négy másik utasa súlyos sérüléseket szenvedett.

A rendőrség szerint a térségben nem voltak jelentések gyerekrablással kapcsolatos bűncselekményekről, csak az ezzel kapcsolatos élénk szóbeszéd volt jellemző. A The Hindu – szintén a rendőrségre hivatkozva – arról ír: ezek a szóbeszédek arról szóltak, hogy észak-indiaiak rabolnak el gyerekeket a térségben.

A hasonló esetek elkerülése érdekében figyelmeztetést adtak ki: a jövőben szigorúan fellépnek az alaptalan rémisztgetések terjesztőivel szemben. Emellett szórólapokat osztanak ki, és felvilágosító beszélgetéseket tartanak az alaptalan félelmek eloszlatására, az embereket pedig arra kérik: önbíráskodás helyett inkább nekik jelentsék a gyanús történéseket.

A The Hindu egy másik cikkében arról is beszámol, hogy szerdán egy 45 éves férfit is halálra vertek a dél-indiai Pulicatban – őt szintén észak-indiai gyerekkereskedőnek vélték. Ez a férfi ráadásul nem is volt annyira idegen a helyiek számára: már két éve lakott hajléktalanként a településen, amikor hirtelen ellene fordultak.

Az MTI szerint tavaly hat embert öltek meg a kelet-indiai Dzshárkhand szövetségi államban, szintén mert azt feltételezték róluk, hogy gyerekkereskedők.

Update | Fontos megjegyezni, hogy a WhatsAppnak ugyan valóban fontos szerepe volt a híresztelések gyors terjedésében, de a lincseléseket hiba lenne csak a rémhírterjesztő kommunikációs forma felől vizsgálni. Vagyis: azzal egy hatóság sem fog véget vetni az erőszakos akcióknak, ha rendkívüli intézkedések keretében néhány napra lelövi a netet a régióban (ennek ellenére természetesen erre is volt példa). A lincseléseknek ugyanis más fontos faktorai is vannak, ilyenek például a gyerekeltűnések valóban magas száma, valamint az idegenektől való félelem és az önbíráskodás kultúrájának okai.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!