Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Ha fontos számodra a kamuhírek elleni küzdelem és a kritikai gondolkodás fejlesztése, támogasd az oldal működését havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.

Results

#1. Tényleg nyugtatókat talált egy magyar kisfiú egy Kinder-tojásban?

NEM. Bár egy beszámoló szerint egy nyolcéves magyar fiú nyugtatókat talált a húsvétra kapott Kinder-tojásban, a sztori részletei és az illusztrálására használt képek egy régi angol esetből származnak. Részletek itt.

#2. Pakson tényleg fekete furgonnal raboltak el gyerekeket áprilisban?

NEM. A Facebookon terjedő felhívással kapcsolatban megkerestem a rendőrséget, ahonnan azt a tájékoztatást kaptam: a rendőrség helyi szerveinél nem indult büntető eljárás olyan ügyben, mely szerint akár Pakson “furgonnal szedik a gyerekeket”. Ezzel egyidőben a rémisztgető felhívást is törölte szerzője a Facebookon.

#3. Tényleg öltönyös testőrök futottak a Dél-Koreába látogató Kim Dzsongun limuzinja mellett?

IGEN. A szürreális felvétel az egész világsajtót körbejárta.

#4. A Deutsche Bank áprilisban tényleg tévesen utalt el 28 milliárd eurót?

IGEN. A hibát gyorsan felfedezték, és a pénzt visszautalták.

#5. Orosz állami média tényleg filmforgatáson készült képekkel próbálta bizonyítani, hogy a szíriai vegyifegyver-támadás provokáció volt?

IGEN. Ráadásul nem is először használt hasonló álbizonyítékokat: a védelmi minisztérium korábban egy videojátékból vett felvételekkel “bizonyította”, hogy az USA támogatja a terroristákat. További részletek itt és itt.

#6. Kanye West tényleg követők millióit veszítette el pár óra alatt, miután Trumppal barátkozott a Twitteren?

NEM. Bár elterjedt a hír, hogy Kanye West twitteres követőinek száma durván visszaesett a zenész Trumpot dicsérő szavai után, a Twitter szerint nem történt ilyesmi.

#7. Tényleg a nemzet kudarcáról beszélt a választás után Törőcsik Mari?

NEM. Az álhírportálok a HVG-re hivatkoztak, de a lapnak semmi köze nem volt a kamuhírhez.

#8. Az arab számokat eredetileg tényleg úgy választották ki, hogy szögeik megmutassák az adott szám értékét?

NEM. Az arab számjegyek valójában nem „kiválasztva lettek”, hanem az évszázadok során alakultak ki. További részletek itt és itt.

#9. Tényleg halálra köveztek egy kengurut egy kínai állatkertben?

IGEN. Híradások szerint a 12 éves kengurut február végén ölték meg, a szerencsétlenül járt állat képeit pedig április közepén mutatták be.

#10. Tényleg az alábbiakat mondta a nem Fidesz-szavazókról Bayer Zsolt?

NEM. Bayer Zsolt sok cifrát mondott már a vele egyet nem értőkre, de a fenti idézet nem tőle van – azt egy facebookos csoport tette közzé, és azóta már törölte is.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Itt pedig találsz egy listát a megtévesztő magyar oldalakról.

Fotó: Pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke