Dánieltől kaptam egy online flyert, amely szerint

“A dongó szárnyfelülete 0,7 cm2, teljes súlya 1,2 gramm. Az aerodinamika ismert törvényei szerint ilyen feltételek mellett lehetetlen repülni. A dongó viszont ezt nem tudja. Egyszerűen csak repül…”

A Criticalbiomass blog bejegyzése szerint az állítás forrása egy 1930-as évekből származó feljegyzés lehet:

“1934-ben egy Antoine Magnan nevű entomológus (rovarász) írta le, hogy a feszített szárnyakra alkalmazott aerodinamika nem magyarázza meg a rovarok repülését. Megfogalmazása szerint az adott számítások alapján a rovarok nem repülhetnének, de rögtön maga is hozzá teszi, hogy ez csak azt bizonyítja, hogy a rovarok esetében más erők is szerepet játszhatnak.”

És idővel a megoldás is meglett. A blog által idézet evolúcióbiológus, John Maynard-Smith szerint “a rovarok szárnya méreteihez képest sokkal nagyobb örvényeket kelt, mint például a nagyobb madárszárnyak, így nagyobb emelőerőt is produkál.”

Az Index cikke ezt azzal egészíti ki, hogy “a poszméhek kihasználják azokat a turbulenciákat és örvényeket, amiket a speciális formájú és anyagú szárnyaik keltenek akkor, amikor rezgőmozgással verdesnek. Ennek egy fontos eleme például az is, hogy nem egyszerűen fel és le mozgatják a szárnyaikat, de előre és hátra is, ráadásul közben ide-oda csavarják a szárnyaik éleit”.

Vagyis – ahogy az Index cikke megjegyzi – csak azért gondolhatták régebben, hogy a dongó a fizika törvényeit meghazudtolva tud repülni, mert nem tudtak eleget a fizika törvényeiről.

Hogy a törvényen felül álló dongók idővel a mémkultúrába is berepültek, abban nagy szerepe lehetett a 2007-es Mézengúz című animációs filmnek, amelynek nyitó képsorai az alábbi szöveget tartalmazták:

A dongó viszont ezt nem tudja. Egyszerűen csak repül..."

De megjelent a tévhit a republikánus elnökjelöltségért kampányoló Mike Huckabee érvelésében is, valamint Orbán Viktor egy Bloombergnek adott, 2014-es interjújában is.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!