Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Ha fontos számodra a kamuhírek elleni küzdelem és a kritikai gondolkodás fejlesztése, támogasd az oldal működését havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.

Results

#1. A NASA tényleg elismerte, hogy lítiummal mérgezi a Föld lakosságát?

NEM. A NASA semmi ilyesmit nem ismert el, hiába is írnak erről sokfelé. Csupán egy évtizedek óta végzett kísérlettípust értelmeztek félre a konteóhívők.

#2. Az Egyesült Államokban 2016-ban tényleg több újszülött kislány kapta a Charlie nevet, mint kisfiú?

IGEN. Míg 1910-ben csupán az újszülött Charliek 5%-a volt lány, 2016-ra ez az arány 51%-ra nőtt. Forrás.

#3. Az európai jegybank tényleg kibocsátott egy Karl Marx bankjegyet?

NEM. A Marx 200. születésnapjára készült, nulla eurós bankjegy valós, de nem a jegybank, hanem egy német idegenforgalmi vállalat adta ki. A szuvenír három euróért vásárolható meg.

#4. A Snickers tényleg rákot okoz, ezért világszerte leállították a gyártását?

NEM. Felkerült a Facebookra egy videó, amelyet annak alátámasztására terjesztenek, hogy a Snickers rákkeltő. A felvételen látható eseménynek semmi köze rákhoz, ráadásul a videó több mint két éves.

#5. Tényleg Allah Ahbar kiáltással támadt egy férfi Merkelre?

NEM. Bár a feltételezés a die Welt tudósításában is megjelent, német tényellenőrzők szerint a kancellár felé szaladó férfi nem Allah Ahbart, hanem Frau Merkelt kiáltozott. A rendőrség sem vallási indítékból elkövetett támadásként kezelte az ügyet.

#6. A bff szócska hozzászólásként való beírásával tényleg megnézhetjük, biztonságos-e a Facebook-profilunk?

NEM. Egy figyelmeztetés szerint ha beírjuk a hozzászólások közé, hogy “bff”, megtudhatjuk, “védett”-e a profilunk. A kommentnek és hatásának semmi köze a biztonsághoz.

#7. Az alábbi fotón tényleg Stephen Hawking látható egy 1968-as háborúellenes tüntetésen?

NEM. A neves elméleti fizikus halála apropóján elterjedt egy fotó a neten, amelyen állítólag Stephen Hawking látható egy 1968-as tüntetésen. A kép egy másik szereplője szerint viszont nem Hawking volt az, és később a képet közreadó National Portrait Gallery is módosított képaláírásán.

#8. Tényleg fotó bizonyítja, hogy Angela Merkel és Theresa May már iskolás koruk óta barátok?

NEM. Hiába terjed egy fotó a neten arról, hogy a német kancellár, a brit miniszterelnök és a litván elnök már gyerekkorában együtt bulizott, a fotón közülük csak Angela Merkel látható. A Snopes cikkében mutat egy képet akkoriból Theresa Mayről is: a hosszú, sötét hajon kívül nem sok hasonlóság van a két lány között.

#9. Tényleg medvét láttak az Aggteleki Nemzeti Parkban?

IGEN. Legalábbis a park honlapján arról olvasni, hogy március 31-én egy fiatal medvét figyeltek meg kirándulók Jósvafő közelében. A találkozásról videó is készült. Az esetet jelezték az ANPI Természetvédelmi Őrszolgálatának, és az állatról készült videókat illetve fotókat is átadták.

#10. A Vatikán tényleg elismerte, hogy nincs pokol?

NEM. Egy La Repubblicában megjelent, Ferenc pápával készített exkluzív interjúban a pápa állítólag azt mondta, hogy “a bűnös lelkek nem kerülnek a pokolba, mert az nem létezik”. A szövegnek ezt a részét azonban már másnap cáfolta a Vatikán. Szerintük az újságíró személyes audencián járt a pápánál, interjúról szó sem volt, sem jegyzet, sem hangfelvétel nem készült, a szerzőt pedig megcsalhatta az emlékezete. Az idézett kijelentés ugyanis állítólag köszönő viszonyban sincs Ferenc pápa, így a katolikus egyház álláspontjával.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és az ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízekkel is! Itt pedig találsz egy listát a megtévesztő magyar oldalakról.

Fotó: Pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!
Címke