A történet ott kezdődött, hogy egy portálon megjelent egy cikk, amely szerint Törőcsik Mari színésznő a HVG-nek állítólag arról panaszkodott:

“82 évvel és megannyi tapasztalattal a hátam mögött őszintén megrendített a mostani választások eredménye. Úgy hiszem, hogy az egész nemzet kudarca ez.”

Az eset után a Nemzeti Színház közleményt adott ki, amelyben Törőcsik Mari színésznő nevében tudatta, hogy a művész cáfolja a sajtóban megjelent, „a HVG-re hivatkozó sorokat”.

A következő lépésben a hvg.hu jelezte, hogy “nem készített interjút, nem idézte a művészt az április 8-i választások után”. A szóban forgó nyilatkozat álhír-oldalakon jelent meg, amelyek “a HVG nevét alighanem kamutudósításuk hitelességét igazolandó tüntették fel”.

A hvg.hu cikke után a Nemzeti Színház beismerte: “időközben világos lett számunkra, hogy ezek a cikkek félrevezetően állítják, hogy Törőcsik Mari a HVG-nek adott nyilatkozatot”. A színház felháborítónak tartja, hogy “egyes sajtóorgánumok visszaéltek a művésznő és a HVG nevével”, és kérték, hogy a cáfolatot minél többen tegyék közzé.

A nyilatkozatok után a kamulevelet közlő egyik oldal törölte cikkét, azt állítva, ők is csak felültek “egy mesterien elkészített hamisítványnak”. “Pontosabban ma sem tudjuk, az volt-e egyáltalán, de mivel nagyon úgy néz ki és ezt erősíti meg a Nemzeti Színház közleménye is, így eltávolítottuk az anyagot, és a legkomolyabban elnézést kérünk…” – írják.

Bár ők törölték, más kamuhíres oldalakon még szerda éjjel is olvasható volt az eredeti kamuhír. Ezek szerkesztői arra kérték az olvasóikat: megosztással jelezzék, ha egyetértenek a színésznő szavaival.

Fotó: Nemzeti Színház / Eöri Szabó Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!