A William Shakespeare-nek tulajdonított, boldogsággal kapcsolatos tippek többféle verzióban ismertek, a Snopes készített is egy válogatást belőlük. Egyik magyar verziója pedig így néz ki:

“Mindig boldog vagyok, tudod miért? Mert én nem várok el senkitől semmit, a várakozás mindig megbetegít. (…) Élvezd az életet, mert nagyon rövid, szeresd teljes egészében, és legyél boldog és mosolygós, intenzíven éld az életed. És emlékezz: vitatkozás előtt, lélegezz; beszéd előtt, hallgass; kritizálás előtt, vizsgálódj; írás előtt, gondolkozz; mielőtt fájdalmat okozol, érezz; mielőtt feladod, próbálkozz; mielőtt meghalsz, élj!”

Nincs nyoma a szövegnek

Mivel Shakespeare jóval a modern adatrögzítők világa előtt élt, így olyat állítani, hogy nem mondott vagy írt le valamit, teljes bizonyossággal nem lehet. Annyi azért elmondható: a ma elérhető Shakespeare archívumokban nem találni nyomát a fenti szövegnek.

A Snopes megkereste a Folger Shakespeare Libraryt, ahol ugyan a szöveg néhány kulcsszavára találtak egyezést, de ezek csak olyan általánosságok voltak, mint például hogy “az élet rövid”. Továbbá a várakozásokkal kapcsolatos csalódásokról is írt legalább egyszer a drámaíró.

Ami a szöveg befejező részét illeti (beszéd előtt, hallgass, …), a Snopes az inspirációs életbölcsességeiről ismert William Arthur Ward munkásságában nagyobb egyezést talált a fenti mondatokkal. (Ha egyáltalán tényleg ő írta a neki tulajdonított sorokat.) De például egy 1969-es kansasi újságban egyszerűen csak katolikus idézetként emlegetik a bölcsességet.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!