Az internetes információbuborékokról többször írtam már az Urbanlegends.hu-n. Arról a jelenségről van szó, hogy az emberek a közösségi oldalakon elsősorban nem a másképp gondolkozók társaságát, tartalmait keresik, hanem saját világlátásuk megerősítésére vágynak. Ezt a különféle platformok algoritmusai meg is adják nekik, tovább polarizálva ezzel a társadalmat. Miután az algoritmus megismeri egy-egy felhasználó érdeklődési körét, a jövőben neki tetsző tartalmakkal árasztja el. Ha egy nem kívánt tartalom mégis átcsúszik a szűrőn, azt maga a felhasználó intézheti el könnyen és fájdalommentesen. Például a másként gondolkodók tartalmainak elrejtésével, szundiztatásával vagy akár az ismerős törlésével.

Technológiakutatók többször rámutattak már arra, hogy e jelenség visszaszorítása érdekében olyan struktúrák, platformok megalkotására lenne szükség, amelyek segítik megérteni, elfogadni a másik véleményét, vagy legalábbis hidat emelnek az ellentétes nézőpontok közé. Ahol az emberek újra megtanulhatnának egymással beszélgetni, vitatkozni, érvelni.

A “mások” véleményének megismerése nem feltétlenül járult hozzá a közeledéshez

Nemrégiben azonban kijött egy kutatás, amely éppen az ilyen próbálkozások potenciális káros hatásaira hívja fel a figyelmet. A Duke, a Princeton és a New York-i Egyetem kutatói vizsgálatukban liberálisokat és konzervatívokat kértek meg arra, hogy a Twitteren kövessenek be egy hónapra egy hírbotot, és ezért fizettek is nekik. Amit a résztvevők nem tudtak: a liberálisoknak konzervatív, a konzervatívoknak pedig liberális véleményvezérek, politikusok cikkeit retweetelték az arcukba, méghozzá napi 24 alkalommal. Hogy a felmérés vezetői biztosak legyenek abban, hogy a résztvevők a felkínált cikkeket el is olvassák, és nem csak a pénzt zsebelik be, heti jelleggel ki is kérdezték őket a tartalmakról – és a rapidvizsga sikeres letétele esetén további pénzjutalmakat kaptak.

Kísérletük végén a kutatók arra jutottak, hogy más vélemények megismerése nemhogy nem járult hozzá a táborok közeledéséhez, de bizonyos esetekben csak növelte a megvetést a másik fél iránt, és radikalizálta az embereket. Főként a republikánus résztvevők körében volt látványos a “kezelés” utáni változás. Ők a vizsgálat egy hónapja után érzékelhetően konzervatívabb álláspontot képviseltek, mint azt megelőzően. Valamiféle befeszülés a liberálisok esetében is érezhető volt, de ez a hatás nem volt szignifikáns.

Tanulmányuk végén a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy vizsgálatukat több okból sem lehet a teljes amerikai népességre kivetíteni. A felméréseket csak a twitterezők körében végezték, a függetleneket nem néztek, a másik oldalról főként az elit véleményét jelenítették meg, ami sokaknál önmagában is befeszülést eredményez, stb.

Arra azonban jó lehet, hogy újabb bizonyítékként szolgáljon arra: az emberek politikai nézetének közelítése akár visszafelé is elsülhet, ezért az eszközöket jól kell megválasztani.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!