Nézd csak meg például az alábbi videót, amelyben a színész-rendező Jordan Peele bújik Adobe After Effects és a mesterséges intelligencia erejét használó FakeApp segítségével Barack Obama bőrébe, és beszél a kamuhírek új generációjáról. Videókról, amelyekben olyan mondatokat adnak emberek szájába, amiket sosem mondott. És amiknek köszönhetően a jövőben még az eddigieknél is jobban meg kell fontolnunk, milyen tartalmaknak adunk hitelt az interneten.

https://www.youtube.com/watch?v=cQ54GDm1eL0

Vagy nézd meg ezt a videót, ahol Nicholas Cage arcát tették bele olyan filmekbe, amelyekben szerencsére nem szerepelt. Esetleg azt a videopárt, amely azt mutatja be, a Trumpnak sminkelt Alec Baldwinból hogyan építettek egy Trumpra megszólalásig hasonlító karaktert.

A technológia folyamatosan fejlődik, és bár egyelőre egy pár perces profi videó elkészítése több tucat órát is elvihet, a rutin-videomanipulálás ideje nincs messze. Ezért aztán nem árt már most készülni: íme a BuzzFeedes Craig Silverman tippjei arra, hogyan ismerhetjük fel a kamuvideókat.

1. Ne akarjunk azonnal következtetéseket levonni

Ha megnézünk egy videót, amelyben valamilyen nagy igazságunkra vagy vágyálmunkra vélünk bizonyítékot találni, mielőtt örvendezve vagy nagy mérgesen megosztanánk, nézzünk utána az információnak. Különösen fontos lehet ez breaking news szituációk esetében, amikor gyorsan terjednek az infók.

2. Figyeljünk a forrásra

Hol jelent meg a videó? Ha például egy mezei YouTube-profilon, amelynek ez az egyetlen feltöltött videója, vagy egy nulla ismerőst felvonultató Facebook-profilon, esetleg egy kamuhíroldalon, szintén érdemes várni a következtetések levonásával, és előbb körülnézni a neten – például megbízható híroldalakon.

3. Figyeljünk a szájra

A deepfake technológia még nem tökéletes, és van néhány árulkodó jel a leleplezéséhez. Az egyik ilyen a száj: figyeljünk a nyelvre és a fogakra, mert még nem mindig sikerül rendesen visszaadni természetes mozgásukat.

4. Lassítsuk le vagy állítsuk meg a videót

Így még könnyebben tetten érhetjük a technológia gyerekbetegségeit. Ahogy a BuzzFeed a Peel által életre keltett Obama szavait idézve figyelmeztet: Stay woke, bitches.

Ha kíváncsi vagy, hogyan bolondítják meg a kamuvideók az emberi emlékezetet, és milyen ezen kívüli hatásai lehetnek a digitális felvételmanipulációnak, olvasd el ezt a cikket is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!